Pirkon halpa kirpputorilta löytämä vaasi olikin Saara Hopean Kupla-maljakko - Asuminen - Ilta-Sanomat

Halpa kirpparivaasi olikin jopa 300 euron saalis – Pirkon vainu vakuutti myös asiantuntijan: ”Mainio löytö”

Naantalilainen Pirkko on kokenut kirpputorikävijä. Yksi naisen tekemistä huippulöydöistä on Saara Hopean Kupla-maljakko.

Naantalilainen Pirkko löysi kirpputorilta Saara Hopean Kupla-maljakon 30 eurolla. Asiantuntija kehuu löytöä mainioksi.

24.6. 16:05
  • Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin marraskuussa 2020.

– Hyviä löytöjä tekee keskimäärin yhtenä kirpputorikertana kymmenestä.

Tätä mieltä on naantalilainen Pirkko Lehikoinen, joka tunnustautuu melkoiseksi kirpputorien koluajaksi. Lehikoisen mökkikaapitkin pursuavat Arabiaa ja Iittalaa, jotka on löydetty pikkurahalla eri puolilta Suomea sijaitsevilta kirpputoreilta.

Vuosien varrella mukaan on tarttunut monien tunnettujen muotoilijoiden töitä.

Pirkko Lehikoinen on löytänyt kirpputoreilta edullisesti yhtä sun toista. Kuvassa edullisesti löytyneet Aalto-maljakot.

Yksi viimeaikaisista löydöistä kerää kuitenkin asiantuntijoiltakin kiitosta.

Huutokauppa Hagelstamin intendentti Tuomas Rossi nostaa esille Lehikoisen 30 eurolla löytämän Saara Hopean Kupla-maljakon. Sen Lehikoinen löysi Raisiossa sijainneelta ekotorilta.

– Kupla on kieltämättä mainio löytö tuohon hintaan. Uskoisin, että sen hinta huutokaupattuna liikkuu todennäköisesti välillä noin 250–300 euroa, Rossi sanoo.

Hagelstamin intendentti Tuomas Rossi onnittelee Pirkko Lehikoista hyvästä löydöstä. Saara Hopean Kupla-maljakosta maksetaan hyvin. Se kiinnostaa tällä hetkellä myös ulkomaisia keräilijöitä.

Rossi täsmentää, että Kuplaa on valmistettu kolmessa eri koossa, ja Lehikoisen löytö on niistä pienin, 11 senttiä korkea. Maljakkoa löytyy eri värivariaatioilla.

– Suurimpien ja värikkäiden kappaleiden hinnat saattavat nousta huutokaupassa parhaimmillaan jopa välille 600–800 euroa.

Kupla on ollut jo pitkään keräilijöiden suosiossa, ja se on sitä edelleenkin. Rossin mukaan myös kansainväliset ostajat ovat hiljalleen löytäneet Saara Hopean tuotannon.

– Hopean taidelasit kiinnostavat niin japanilaisia kuin amerikkalaisiakin keräilijöitä, kotimaisten lasiharrastajien ohella.

Mistä tekee hyviä löytöjä?

Kirpputoriharrastaja Pirkko Lehikoinen muistuttaa, että kirpputorilla käydessä hyviä löytöjä ei aina tee. Välillä onni kuitenkin potkaisee, ja aktiivisuus palkitaan.

– Hyvien löytöjen tekeminen on sattumanvaraista. Itse kuitenkin suosin pienten paikkakuntien pieniä kirpputoreja. Niille on voitu tuoda sellaistakin tavaraa, joiden hinnasta ei olla oltu tietoisia.

Pirkko Lehikoinen on iloinen löytöjensä arvosta, sillä useimmat niistä hän on tehnyt pikkurahalla.

Edullisin niistä, Hermèsin silkkihuivi, maksoi naantalilaisella kirpputorilla vain 50 senttiä.

– Löysin sen, kun juttelin kirpputorinpitäjän kanssa ja hypistelin samalla huivilaatikkoa. Siellä sormiini osui huivi, jonka silkki tuntui heti erityisen hienolta. Vasta kotona sain varmistuksen sille, että kyseessä on aito huivi.

Erkkitapio Siiroisen Kasper-maljakon hän löysi puolestaan naapurikaupungin Ekotorilta hintaan viisi euroa. Saman verran maksoi Tapio Wirkkalan Hopla-kaadin maskulaisella kirpputorilla.

Nanny Stillin keltainen Grapponia-malja nostaa Lehikoisen huulille yhä hymyn. Siitä hän maksoi nimittäin vain seitsemän euroa.

– Myöhemmin näin Billnäsin perinne- ja antiikkipäivillä, että japanilainen tyttö osti tinkaamatta saman maljan 90 eurolla.

Kaikki nämä esineet Lehikoinen on löytänyt alle kymmenellä eurolla. Kuvassa Erkkitapio Siiroisen Kasper-maljakko, Tapio Wirkkalan Hopla-kaadin ja Nanny Stillin keltainen Grapponia-malja.

Rossin mukaan Lehikoisen kaikki löydöt ovat vallan hyviä.

– Muiden kuin Kuplan jälleenmyyntiarvo jää kuitenkin selvästi alle sadan euron per kappale, Rossi täsmentää.

Lisää juttuja design-esineistä voit lukea Kotisi aarteet II -lehdestä. Se on myynnissä lehtipisteessä rajoitetun ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?