Laura asuu talossa, joka saa ohikulkijat pysähtymään uteliaisuudesta – mitä on rakennuksen kummallisen ulkonäön takana? - Asuminen - Ilta-Sanomat

Laura asuu talossa, joka saa ohikulkijat pysähtymään uteliaisuudesta – mitä on rakennuksen kummallisen ulkonäön takana?

Huvikumpu on rakennettu Amerikan mallin mukaan.

Laura ja Jerome Dufour asuvat perheensä kanssa talossa, jonka ulkonäkö on erikoinen.

23.6. 15:01

Talolla on useampi lempinimi.

Jotkut kutsuvat sitä Piparkakkutaloksi, toiset Kummitustaloksi, kolmannet Kumpulan taloksi. Vanhan hirsitalon nykyinen asukas, kittiläläinen Laura Dufour on nimennyt sen Huvikummuksi.

Kaikki nimet ovat osuvia. 1800-luvulta peräisin oleva rakennus on vähän joka paikasta mutkalla. Talon erikoinen ulkonäkö saa ohikulkijat hidastamaan tahtia ja pysähtymään sen eteen.

Laura Dufour kutsuu taloa Huvikummuksi.

Laura ja Jerome Dufour, Enni Nousiainen ja Eino Dufour ovat onnellisia vanhassa talossaan.

Huvikummun historia kiehtoo myös Laura Dufouria, joka on asunut siinä puolitoista vuotta. Huvikummun omistaa hänen miehensä, ranskalainen Jerome Dufour.

– Tällä hetkellä kaikki tietoni talosta ovat naapurini Urhon kautta. Olen kuitenkin kuullut, että talosta on maininta jossakin suomalaisessa, vanhoja taloja käsittelevässä kirjassa. Siitä haluaisin tietää lisää.

Lapin Kansa -lehdessä kerrotaan talon historiasta. Lehti on vuodelta 1988.

Sen Dufour jo tietää, että talo sijaitsi aiemmin muualla, jonne sen rakensi Amerikan malliin Yhdysvalloissa matkaillut Kristian Ranta. Asiasta on maininta Lapin Kansa -lehdessä vuodelta 1988.

– Talo oli pitkään tyhjillään, mutta naapurin Urho on huolehtinut siitä. Hänen toiveensa on ollut, että joku tulisi ja pitäisi talosta huolta.

Talolla on monta lempinimeä, kuten Piparkakkutalo ja Huvikumpu.

Ranskasta Suomen Lappiin

Se joku saapui pitämään talosta huolta muutamia vuosia sitten.

Ranskalainen Jerome Dufour oli rakastunut Suomen Lappiin ja päätti muuttaa tänne pysyvästi. Huvikumpu oli ollut tyhjillään 20 vuotta ja niin huonossa kunnossa, että ensimmäinen kesä meni tiiviisti kunnostuksen parissa.

Talon kunnostaminen on vienyt aikaa.

Pihaa on paranneltu.

Talon lisäksi töitä riitti umpeen kasvaneella pihalla. Sen vanha kasvi- ja perumaa on nyt kunnostettu. Lisäksi pihalle on tehty pieni tie, joka kulkee suoraan pääovelle.

Vanhan rakennuksen kunnostaminen on ikuisuusprojekti, mutta kun olennaisimmat oli tehty, Jerome Dufour aloitti Airbnb-vuokrauksen. Turistit lumoutuivat talon lisäksi Kittilän luonnosta.

– He ovat olleet pääosin ulkomaalaisia, joihin erityisesti runsas lumi on tehnyt vaikutuksen. Valitettavasti korona-aika hiljensi vuokraustoimintaa, sillä suomalaiset eivät ole paikkaa vielä löytäneet, Laura Dufour kertoo.

Talo on täynnä löytöjä

Vaikka Huvikummun ulkonäkö on ihastuttava, vaatii vanha talo töitä.

Leivinuunin lämmittäminen on iso projekti.

Koti lämpiää uuneilla, kovilla pakkasilla osin sähköllä. Vanhan leivinuunin lämmittäminen on isoin urakka.

– Talvella se tarkoittaa sitä, että on todella oltava kotona lämmittämässä uunia. Kyseessä ei ole mikään kahden tunnin juttu, vaan siihen menee koko päivä. Kylmilleen taloa ei voi päästää, Laura Dufour kertoo.

Talossa oli ostohetkellä vanhoja tavaroita, jotka ovat kuuluneet edellisille asukkaille.

Työstä huolimatta pariskunta rakastaa taloaan.

Ihaninta ovat vanhan talon narisevat lautalattiat ja löydöt, jotka päästävät mielikuvituksen valloilleen. Entisistä asukkaista, joihin kuuluu ainakin poliisi ja saarnamies, saa vihjeitä taloon jääneiden esineiden avulla.

Päällimmäisenä nykyisillä asukkailla on kiitollisuus siitä, että oma paikka on löytynyt.

Laura Dufour muistaa yhä, miten suuren vaikutuksen Huvikumpu teki häneen jo ensi käynnillä.

– Olin, että vau! Olemme ystäväni kanssa vitsailleet, että rakastuinkohan ensin mieheen vai taloon.

Onko sinun talossasi tai kodissasi jotain tavallisuudesta poikkeavaa, jotain mitä muut aina ihmettelevät ja kommentoivat? Lähetä kuvat ja kerro kodistasi: maarit.rasi@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?