Lassi remontoi sahan vanhasta, purkukuntoisesta konttorista perheelleen ihanan kesämökin: ”On täältä aarteitakin löytynyt”

Sahan vanhasta konttorista tuli perheen kesäparatiisi.

Lassin röttelö on nyt perheen paratiisi.

26.6.2021 8:30 | Päivitetty 26.6.2021 9:15

Myynti-ilmoitus purkukuntoisesta mökkirähjästä ja villiintyneestä koskenrantatontista osui aivan sattumalta heinolalaisen Lassi Suomisen silmiin muutama vuosi sitten. Hän ei tuntenut lähistöllä sijaitsevaa paikkaa entuudestaan, eikä edes haaveillut mökistä, mutta halpa hinta houkutteli tarttumaan tilaisuuteen.

Kamalassa kunnossa olleen mökin säilyttäminen ei ollut hänelle itsestään selvää. Lopulta kuitenkin mökki jäi paikoilleen. Siitä alkoi remonttiprojekti, joka on jatkunut näihin päiviin asti.

Lassi Suomisen mökki ennen remonttia.

– Nyt tämä on periaatteessa valmis muuten, mutta vettä ei vielä tule sisälle. Terassia tehdään paraikaa ja seuraavaksi olisi vuorossa saunan peruskorjaus. Saa nähdä koska jaksaa, kun lomaakin pitäisi viettää, mies huokaa.

Lassi Suomisen remonttiprojekti on jatkunut näihin päiviin asti.

Kun vertailee ennen remonttia otettuja kuvia ja katsoo paikkaa nyt, voi päätellä, että takana on satoja, ellei tuhansia työtunteja. Suominen myöntää kokeneensa monia epätoivon hetkiä remontin eri vaiheissa, mutta myös ilon ja inspiraation hetkiä.

– Olen käsillä tekijä, ja olen saanut ilmaista tässä itseäni. Tämä on kokonaisvaltainen taideteos.

Pihalla on uimakoppi.

Punaisessa mökissä on monia kauniita yksityiskohtia sekä ulkona että sisällä. Sisustus on suunniteltu ja toteutettu yhdessä vaimon kanssa.

Remontissa ja kalustuksessa on käytetty pääosin kierrätysmateriaalia, vanhaa ja ilmaiseksi saatua tavaraa. Ainoastaan keittiö on uusi.

Alkuperäiset hirret on hyödynnetty niin pitkälle kuin mahdollista.

Alkuperäiset hirret on hyödynnetty niin pitkälle kuin mahdollista.

– Osa niistä oli lahoja ja piti vaihtaa. Voi sanoa, että alkuperäisestä rakennuksesta ei ole paljon muuta jäljellä kuin seinärunko ja kattotuoli.

Alkuperäiset tulisijat on myös kunnostettu, ja pizzan paistosta on tullut yksi mökkeilyn ohjelmanumero.

Tässä kuvassa remontti on jo aloitettu.

Hirsistä löytyneen vuosiluvun perusteella runko on tehty vuonna 1928. Rakennus on sittemmin siirretty nykyiselle paikalleen konttoritilaksi palvelemaan alueella toiminutta sahaa.

Kun sahaaminen vuosikymmeniä sitten loppui, mökki jäi vuokralaisten armoille.

Asukkaista kertova muun muassa lukuisat viinapullot, joita mökistä ja sen ympäriltä on tullut vastaan.

– Tontilta nousee vieläkin lasinsirpaleita. On täältä aarteitakin löytynyt, kuten vanhoja ratakiskonauloja, joista meinaan rakennella naulakoita, punaisen tuvan isäntä suunnittelee.

Rakentaja koki pahimmat epätoivon hetket siinä vaiheessa, kun mökkiin kaivettiin tuulettuvaa alapohjaa.

Pahimmat epätoivon hetket rakentaja koki siinä vaiheessa, kun mökkiin kaivettiin tuulettuvaa alapohjaa.

– Betonisokkeli oli valettu suoraan kivikon päälle. Pohjaan oli ajettu purua, tiilimurskaa ja kaikkea muuta, ja se piti kaivaa korkeammaksi, jotta tuuletus toimisi riittävästi.

Lassi Suominen ei ryhtynyt projektiin pelkästään pelastaakseen vanhan rakennuksen, vaan säästösyistä. Hän on laskenut säästäneensä noin 50.000 euroa, kun purkamisen sijaan kunnosti vanhan mökin.

Suominen on laskenut säästäneensä noin 50.000 euroa, kun purkamisen sijaan kunnosti vanhan mökin.

Tontti on kokenut vähintäänkin yhtä mittavan muodonmuutoksen kuin mökki: Suomiset ovat raivanneet esiin ja kunnostaneet kauniin, rantaan johtavan polun, ja nyt heillä on myös oma hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan tai ihailla kaunista koskea.

Suomiset ovat raivanneet esiin ja kunnostaneet kauniin, rantaan johtavan polun, ja nyt heillä on myös oma hiekkaranta.

Mökki sijaitsee perheen kodin lähistöllä Päijät-Hämeessä, joten sille on myös paljon käyttöä. Suominen kuitenkin myöntää, ettei osaa vain olla ja nauttia kättensä töistä, sillä koko ajan mielessä on seuraava projekti.

Remontissa ja kalustuksessa on käytetty pääosin kierrätysmateriaalia, vanhaa ja ilmaiseksi saatua tavaraa.

Ainoastaan keittiö on uusi.

Klo 9.15: Lisätty kuvia ennen tehtyä remonttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?