Näillä esineillä saatat tehdä vielä hyvät rahat – asiantuntija arvioi tulevat hitit, joita ei ehkä kannata nyt hylätä kirpparille

Tyylisuunnat vaihtelevat kuin muoti. On todella vaikeaa yrittää myydä juuri silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Huutokauppa Helanderin intendentti Hanne Siekkinen vinkkaa tulevaisuuden trendejä.

Tulevaisuuden trendien ennustaminen on vaikeaa alan ammattilaisellekin, sanoo Huutakauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen.

17.6.2021 16:17

Sen kun tietäisi. Mitä pitäisi hankkia nyt, mahdollisesti edullisesti, ja jonka hinta sitten nousisi varmasti. Pitäisikö yrittää löytää pieniä valmistussarjoja? Vai pitäisikö arvailla tulevia trendejä? Mistä sen tietää, mikä on tulevaisuudessa haluttu tuote?

Kysymys on vaikea alan ammattilaisellekin.

– Se on todella vaikea kysymys, sanoo Hanne Siekkinen. Hän on Huutokauppa Helanderin johtava intendentti.

– Mitä syvemmällä tässä alassa on, sen vaikeammaksi vastaaminen muuttuu, hän jatkaa.

Kokemusta todella on, sillä Siekkinen on ollut alalla pian 20 vuotta.

Siekkinen on ollut alalla pian 20 vuotta.

Tyylisuunnat ja tavarat tekevät aaltoliikettä – kuvataan sitä vaikka niin. Se on vähän kuin muoti: tietyt asiat ovat pinnalla, ja sitten ne painuvat taas näkymättömiin.

– Se voi olla todella lyhyt aika, minkä joku asia on pinnalla. Ajoituksen pitää osua ihan täydellisesti, jos haluaa myydä juuri silloin. Esimerkiksi huutokauppojen seuraaminen on hyvä tapa pysyä ajan tasalla esineiden hintatasosta, Siekkinen sanoo.

Alkaa kuulostaa siltä, minkä kanssa piensijoittajat pähkäilevät. Kaikkein vaikeinta on yrittää ajoittaa markkinaan täydellisesti. Siis myydä juuri silloin kun hinta on huipussa.

– Kyllä noin voi verrata. Jos jää odottelemaan hintahuippua, niin on varsinaista tuurikauppaa. Siinä joutuu ottamaan kovasti riskiä, Siekkinen sanoo.

Markku Salon taide on nousussa. Kuvassa olevat pullot ovat Salon Inari-sarjaa.

Entäpä sitten se, että yrittäisi ostaa nyt esimerkiksi astiasarjoja, joista tietää, että niitä tehdään vain pieni erä?

– Jos tarkoitus on tavoitella taloudellista hyötyä, astiapuolen voi oikeastaan unohtaa, Siekkinen neuvoo.

– Taide-esineissä tai muotoilussa voi onnistua. Sanotaan esimerkiksi muotoilija ja lasitaiteilija Markku Salo. Hänen töidensä arvo on nyt kovassa nousussa.

Joka tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että yhteiskunnan muutokset vaikuttavat tähänkin. Joku on nähnyt paljon vaivaa kerätäkseen täyden lasiston, ja ajattelee sen olevan kovin arvokas.

– Nykyään juuri kukaan ei käytä snapsi- tai liköörilaseja. Vain viinilaseille on kysyntää. Siinä sen hienon kokonaisuuden arvo menee vähän hukkaan, Siekkinen toteaa.

Ultima thule -lasisto on kysyttyä.

Aino Aallon lasiesineet 1930-luvulta tulevat luultavasti säilyttämään arvonsa, Hanne Siekkinen arvioi.

Kiikkuri. Oiva Toikan varhaiset työt ovat suosittuja.

Yhden tärpin hän suostuu antamaan. Se kuuluu näin:

– Vanhat klassikot pitävät yleensä parhaiten pintansa ja hintansa.

Tapio Wirkkalan astiasarjoista muun muassa Ultima Thulea kysytään paljon. Samoin Aino Aallon lasituotteet ovat kysyttyjä, eikä niissä ole kyse pienistä sarjoista. Osaa on tehty 1930-luvulta asti. Niistä voisin uskoa, että Aino Aallon vanhempi tuotanto pitää takuuvarmasti arvonsa.

Uudemmista tuotteista Oiva Toikan 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun värikkäät taidelasiesineet ja linnut ovat nyt myös hyvin haluttuja.

Oiva Toikan vuosikuutio vuodelta 1981.

Suosio näkyy korkeissa hinnoissa.

Vanhat klassikot pitävät yleensä parhaiten pintansa ja hintansa.

– Värikkäät elementit miellyttävät nyt. 1960-luvun lopun Toikan lintu, kuten ”kiikkuri” tai lasiveistos ”lollipop”, voi olla useamman tuhannen euron arvoinen. Myös Toikan lasikuutiot ovat nyt haluttuja ja arvokkaita.

Lollipop, Oiva Toikka, Nuutajärvi 2004.

Siekkinen sanoo, että tärkeintä on nauttia kauniista esineistä tässä hetkessä ja ajassa.

– Uskon, että kotimaisella taidelasilla ja laadukkailla vintageastioilla on jälleenmyyntimarkkinoilla tulevaisuudessa aina kysyntää.

Miltä näyttää Hanne Siekkisen kotona?

Kerääkö hän itse jotain?

– En kerää. Kun on kaikki päivät näiden esineiden ympäröimänä, haluan, että oma kotini on varsin vaalea ja blanco. Mieli tarvitsee aikaa hengähtää.

Kotini onkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta sisustettu huutokaupoista ostetuilla tavaroilla, Hanne Siekkinen kertoo.

– Minulla on taidetta seinillä ja sisustan kauniilla esineillä. Haluan, että kotini on esteettisesti kaunis ja ekologisesti kestävä. Kotini onkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta sisustettu huutokaupoista ostetuilla tavaroilla.

Parhaillaan kodissa pitää ottaa huomioon sekin, että siellä on koiranpentu, Kerttu. Joskin Siekkinen kuljettaa pentua mukanaan töissä ja siitä on jo tullut varsinainen sydäntenmurskaaja.

Artikkeli on ilmestynyt Ilta-Sanomien Kotisi aarteet II -erikoisjulkaisussa. Kotisi aarteet II on myynnissä lehtipisteessä rajoitetun ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?