Janette asuu alle 18 neliön miniyksiössä koiran kanssa – näppärät ratkaisut saavat tilan tuntumaan paljon isommalta

Janette on rakentanut valoisasta pikkukodista viihtyisän sopen, josta löytyy kaikki tarvittava.

Janette ihastui asunnon valoisuuteen heti ensinäkemältä.

9.6.2021 16:00

Onko tässä oikeasti niin vähän neliöitä? Tuntuu paljon isommalta!

Yllä oleva kommentti on yleisin kotiinsa liittyvä lausahdus, jonka 17,7 neliömetrin kokoisessa minikodissa asuva Janette Puonti kuulee vierailtaan.

Helsingin Kampissa koiransa bullmastiffi Aaronin kanssa asuva Janette viihtyy valoisassa kaupunkikodissa, jossa on kaikki, mitä asumiseen tarvitsee.

Tikapuut vievät parvelle, joka muodostaa oman makuu- ja oleskelutilansa.

Alun alkaen asunnon valoisuus, huonekorkeus ja vanhan talon rappukäytävä sekä täydellinen sijainti hurmasivat Janeten, joka on viihtynyt vuokrakodissaan jo viiden vuoden ajan.

Vuokraa 17,7 neliömetrin kodista Janette maksaa veden kera 750 euroa.

Toisessa kerroksessa rauhallisen sisäpihan puolella sijaitsevan asunnon pienuus jaksaa ihmetyttää muita, mutta Janette mahtuu kotiinsa mainiosti. Hyvä pohjaratkaisu lisää pikkukodin toimivuutta, ja parven ansiosta asunnossa on ikään kuin toinen huone omassa kerroksessaan.

Parvella mahtuu katselemaan elokuvia ja nauttimaan aamukahvia.

Korkea huonekorkeus mahdollistaa parven käyttämisen muuhunkin kuin vain nukkumiseen, ja parvella onkin Janeten mukaan katsottu monet leffat ja nautittu lukuisat aamupalat.

– Aluksi harmitti, että jouduin luopumaan sängystä, mutta nykyään rakastan parveani.

Parven alla sijaitsevassa keittiössä 160 senttimetriä pitkä Janette mahtuu kokkailemaan ruhtinaallisesti.

Minikodin hauskat yksityiskohdat

Asunnossa on Janeten mukaan kaikki tarvittava, sillä monesta pienestä kodissa saattaa puuttua esimerkiksi pesukoneliitäntä tai vesipiste keittiöstä.

Yksi puute Janetenkin asunnossa tosin oli, kompaktista keittiöstä kun puuttui uuni.

– Elin pitkään ilman uunia, mutta nykyään minulla on pieni pöytäuuni, joka löysi paikkansa keittiöstä.

Jääkaappiin puolestaan liittyy yksi asunnon erikoisuuksista. Näyttää nimittäin siltä kuin keittiössä olisi kaksi jääkaappia – ja tavallaan onkin. Keittiöön kiinteästi kuuluva jääkaappi ei toimi, mutta sitä ei voi poistaakaan ilman, että purkaisi koko keittiön. Vanha toimimaton jääkaappi saakin palvella tavallisena keittiökaappina, jossa Janette säilyttää kuivatuotteita.

Bullmastiffi Aaron nautiskelee omalla paikallaan.

Toinen pienen kodin hauska yksityiskohta on erillinen minikokoinen wc.

– Se on tehty pieneen komeroon, eikä suurin osa vieraistani meinaa mahtua sisälle. Koppi on niin pieni ja lähellä ulko-ovea, että pystyisin nappaamaan postit luukusta pöntöllä istuessani, Janette nauraa.

Kokemuksia tavarapaljouden sijaan

Pieneen kotiin muuttaessa Janette joutui karsimaan tavaroita reilulla kädellä. Se ei haitannut, sillä hän keräilee elämäänsä mieluummin kokemuksia kuin tavaroita.

Vaatteita riittää, ja kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu sisälle.

Asunnosta löytyy pieni kiinteä nurkkakaappi, lisää säilytystilaa tarjoaa puinen lipasto.

–Joudun pyörittämään paljon kausipalettia vuodenaikojen mukaan ja veivaamaan vaatteita kellarin ja asunnon välillä, sillä vaatteita riittää ja kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu sisälle.

Nukkaan sijoitettu divaani toimii sohvana. Asuntoon mahtuu myös pieni ruokapöytä tuoleineen.

Myös vanhat huonekalut saivat muuton yhteydessä lähteä, sillä ne eivät yksinkertaisesti mahtuneet uuteen asuntoon. Sohvan virkaa toimittaa nykyään divaani, ja iso ruokapöytä sai vaihtua pienempään.

– Pienessä asunnossa täytyy todella tarkkaan miettiä, minkäkokoisia huonekaluja laittaa ja kuinka ne sijoittaa. Liian suuret huonekalut eivät vain toimi pienessä tilassa.

Sen sijaan juuri oikean kokoiset huonekalut saavat tilan tuntumaan isommalta, eikä mistään oleellisesta ole tarvinnut luopua.

Pyykinkuivausongelman Janette ratkaisi virittämällä asunnon poikki kulkevan pyykkinarun.

Jos Janette saisi jotain pieneen asuntonsa lisätä, olisi se pieni oma parveke ja enemmän tilaa pyykeille. Pienessä asunnossa pyykin kuivattaminen on välillä hankalaa, sillä taloyhtiössä ei ole pesutupaa. Italialaisia, talosta toiseen viritettyjä pyykkinaruja ihaileva Janette päätti ratkaista kuivausongelman vetämällä pyykkinarun kulkemaan asunnon halki.

– Ajattelen pyykkinarun olevan pieni italialainen pyykkihuoltoni, hän tunnelmoi.

Lue lisää: Kaipaatko kotiisi lisää säilytystilaa? Näin se onnistuu pienessäkin asunnossa

Lue lisää: Kun suomalainen Virve muutti minitaloon Ruotsissa, paikalliset ihmettelivät – tällaista on arki 19 neliön omakotitalossa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?