Kaipaatko kotiisi lisää säilytystilaa? Näin se onnistuu pienessäkin asunnossa

Säilytysratkaisuja tehdessä kannattaa hyödyntää tehokkaasti asunnon neliöt, korkeus, kaappitila ja huonekalut, vinkkaa sisustussuunnittelija Hanna Puolakka.

Huonekalut ja seinät voi hyödyntää säilytystilana.

6.6.2021 11:10

Pienten asuntojen suurin haaste on usein säilytystilan puute, sillä pienissä neliöissä kiinteää säilytystilaa on yleensä niukasti, ja erilliset kaapistot puolestaan vievät liikaa elintilaa. Sisustussuunnittelija Hanna Puolakan mukaan säilytystilaa voi kuitenkin lisätä myös lähes huomaamatta.

– Tärkeintä säilytystilan maksimoinnissa on se, että kaikki asunnon pinta-ala käytetään hyväksi asunnon neliöitä, korkeutta ja huonekaluja myöten.

Puolakka listasi 6 parasta vinkkiään kodin säilytystilan lisäämiseen.

1. Hyödynnä kaikki neliöt

Ensimmäisenä Puolakka kehottaa hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti kaikki kodin neliöt. Hänen paras vinkkinsä niiden hyödyntämiseen ovat mittatilaushuonekalut.

– Etenkin pienissä kodeissa mittatilaushuonekalut säästävät ja hyödyntävät tilaa tehokkaasti.

2. Muista myös korkeussuunta

Puolakka vinkkaa, että myös asunnon seinät ja korkeus kannattaa hyödyntää, kun pohtii asunnon säilytysratkaisuja.

– Seinille saa helposti tyylikästä ja käytännöllistä säilytystilaa erilaisilla hyllyillä. Etenkin pienissä asunnoissa tämä kikka kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön!

Seinähyllyt toimivat sekä säilytystilana että sisustuselementtinä.

Hän lisää, että asunnon korkeutta voi hyödyntää myös huonekalujen kanssa. Puolakka vinkkaa, että esimerkiksi sängyn alle voi rakentaa korokkeen, joka toimii myös säilytystilana.

– Tällaisia ratkaisuja on käytössä paljon Suomen ulkopuolella. Sänkyä voi nostaa oman maun mukaan joko vain sen verran, että kyytiin pääsee ilman apuja tai jopa hieman korkeammalle niin, että sänkyyn ikään kuin noustaan pari porrasta.

3. Hyödynnä olemassa oleva kaappitila

Puolakan mukaan jo olemassa olevan kaappitilankin voi usein hyödyntää tehokkaammin.

– Säilytyskaappien hyllyväli on usein alkujaan melko suuri, jolloin kaappitilaa menee paljon hukkaan. Kaappeihin saa helposti lisää säilytystilaa tiivistämällä hyllyvälejä ja lisäämällä uusia hyllyjä.

Jos hyllyjen lisääminen ei ole mahdollista, vinkkaa Puolakka myös erilaisista säilytyskoreista.

– Etenkin korit, joita voi kasata päällekkäin, ovat erittäin kätevä säilytysratkaisu. Niiden avulla kaappi pysyy myös hyvässä järjestyksessä.

4. Säilytystilana toimivat huonekalut

Puolakka kertoo, että tyylikkäitä säilytystilana toimivia huonekaluja löytyy nykyään helposti monissa hintaluokissa.

– Esimerkiksi suomalainen Piilo-jakkara toimii myös säilytystilana ja sivupöytänä. Vastaavia löytyy myös muilta valmistajilta ja useassa eri hintaluokassa.

Piilo-jakkara toimii myös säilytystilana.

5. Mittojen mukaiset kaapistot

Jos säilytystilaa tarvitsee lisää, mutta tilaa on rajallisesti, kehottaa Puolakka harkitsemaan mittojen mukaan tilattavaa kaapistoa.

– Oman asunnon mittojen mukaan valmistettu säilytyskaappi ei vie liikaa tilaa tai neliöitä ja vastaa täysin omiin säilytystilatarpeisiin. Omien mittojen mukaan tehtyjen kaappien teettäminen on nykyään tehty todella helpoksi ja suhteellisen edulliseksi Tylkon ja Protosdemosin tyyppisten palveluiden avulla.

6. Pinottavat ja integroidut huonekalut

Puolakka lisää, että tilaa säilytysratkaisuille voi saada myös huonekaluja integroimalla.

– Esimerkiksi kaappiin integroituja työpöytiä löytyy muun muassa Ikeasta. Tällaisissa ratkaisuissa kotiin saa sekä säilytystilaa että tarvittavat huonekalut samassa paketissa.

Hän kertoo, että integroidut ja pinottavat huonekalut ovat muutenkin kätevä ratkaisu pieniin koteihin.

– Penkit, jotka voi pinota päällekkäin, tarjoavat vieraille istuinpaikkoja tarvittaessa, mutta eivät arjessa vie tilaa hyödyllisemmiltä tavaroilta kuten lipastoilta tai sohvapöydiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?