Sisustussuunnittelija kertoo 8 kätevää vinkkiä pienen asunnon sisustamiseen – näillä neuvoilla teet kodista valoisan ja avaran - Asuminen - Ilta-Sanomat

Sisustussuunnittelija kertoo 8 kätevää vinkkiä pienen asunnon sisustamiseen – näillä neuvoilla teet kodista valoisan ja avaran

Pienissä asunnoissa kannattaa panostaa monikäyttöisiin huonekaluihin, valoihin ja tekstiileihin, kertoo sisustussuunnittelija Hanna Puolakka.

Tekstiilit ja valot luovat tunnelmaa ja tekevät tilasta kodikkaan.

29.5. 18:19

Vaikka neliöitä on rajallisesti, voi pienenkin asunnon sisustaa tyylikkääksi ja toimivaksi. Kysyimme sisustussuunnittelija Hanna Puolakalta hänen parhaat vinkkinsä pienen asunnon sisustamiseen.

1. Panosta pohjaan

Puolakan mukaan fiksu ja toimiva pohja, joka palvelee asujansa tarpeita, tekee pienestäkin asunnosta toimivan ja viihtyisän.

– Asunnon pohja tulisi aina miettiä omat tarpeet huomioiden. Kun neliöitä on vähän, kannattaa pohtia, kaipaako niitä arjessaan keittiöön, olohuoneeseen vai kenties erilliseen työtilaan.

Aina keittiön laajentaminen tai väliseinän purkaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Erityisen haastavaa se on, jos asuu vuokralla. Puolakka kehottaa kuitenkin myös vuokra-asujia kyseenalaistamaan pohjaratkaisujen vakiintuneita normeja.

– Jos asunnossa on esimerkiksi alkovi, sinne ei välttämättä tarvitse laittaa juuri sänkyä. Alkovista voi makuutilan sijaan tehdä myös työ- tai ruokailutilan, jos ne ovat itselle erillistä makuuhuonetta tärkeämpiä.

2. Vaali valoa

Puolakka kertoo, että pienestä asunnosta saa avaramman ja kotoisamman valoa hyödyntämällä.

– Jos asuntoon tulee paljon luonnonvaloa, kannattaa sitä ehdottomasti hyödyntää. Tunnelmaa voi luoda myös erilaisilla valaisimilla eri puolella asuntoa. Pöytävalaisimet, seinävalaisimet ja lattiavalaisimet paitsi näyttävät hyvältä, tuovat asuntoon myös tunnelmaa.

Puolakan mukaan etenkin pimeässä asunnossa valopisteet eri puolilla asuntoa lisäävät viihtyvyyttä.

– Valoilla voi myös jakaa tilan eri osioihin luomalla §niiden avulla esimerkiksi lukunurkkauksen.

Puolakka vinkkaa, että valojen lisäksi myös hyllyillä voi jakaa pienenkin tilan eri osioihin.

3. Selkeät linjat

Puolakka kertoo, että selkeät linjat tuovat pieneenkin kotiin avaruutta.

– Esimerkiksi verhot kannattaa ripustaa siten, että ne alkavat katonrajasta ja laskeutuvat lattianpintaan. Näin asunto näyttää korkeammalta ja avarammalta.

Jos asunnossa on sohva, kehottaa Puolakka valitsemaan maton koon sen mukaan.

– Kun matto on sohvaa suurempi, tulee tilasta heti selkeälinjaisempi.

4. Tilaan sopivat huonekalut

Puolakka kehottaa valitsemaan muutkin huonekalut tilan mukaan. Liian suuria ja pieniä huonekaluja kannattaa välttää.

– Usein sanotaan, ettei pieneen asuntoon kannata tuoda liian suuria huonekaluja, mutta kehottaisin välttämään myös liian pieniä, ettei tilaan tule nukkekotimainen tunnelma.

Puolakan mukaan tilaan sopivat huonekalut saavat asunnon näyttämään avaralta.

5. Valoa heijastavat pinnat

Vaaleat pinnat ja peilit heijastavat valoa.

– Peili on erinomainen sisustusesine pieneen asuntoon, sillä se luo tilantuntua ja heijastaa valoa. Kaunis peili toimii myös tyylikkäänä sisustusratkaisuna.

6. Monikäyttöiset huonekalut

Jos pieneen asuntoon kaipaa sekä sohvaa, keittiönpöytää ja työtilaa, kehottaa Puolakka turvautumaan monikäyttöisiin huonekaluihin.

– Esimerkiksi Tablebed valmistaa huonekaluja, jotka toimivat sekä ruokapöytänä että sänkynä. Monilta valmistajilta saa myös palleja, jotka toimivat samanaikaisesti sekä penkkinä, pöytänä että säilytystilana.

Monikäyttöiset huonekalut säästävät tilaa ja tekevät kokonaisuudesta toimivan.

7. Kodikkuutta tekstiileillä

Puolakka vinkkaa, että tekstiilit ovat helppo tapa sisustaa asuntoa.

– Tekstiilit eivät vie paljoa tilaa, mutta luovat paljon tunnelmaa ja tekevät asunnosta kodikkaan. Pienissä asunnoissa tekstiilien merkitys korostuu, kun ylimääräisille huonekaluille ei ole tilaa.

8. Persoona saa näkyä

Tärkeintä Puolakan mielestä on, että asunto näyttää asujaltaan.

– On tärkeää, että oma persoona ja elämä näkyy asunnossa. Pienienkään asuntojen ei tarvitse olla vitivalkoisia tai pelkistettyjä näyttääkseen avaralta tai viihtyisältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?