Tässäkö Suomen upeimmat mökki­terassit? ”Tuon tyyppiseen ratkaisuun ei yleensä saa lupia” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tässäkö Suomen upeimmat mökki­terassit? ”Tuon tyyppiseen ratkaisuun ei yleensä saa lupia”

Terassi on nykymökin olohuone. Siellä kokataan, syödään, seurustellaan, kylvetään ja otetaan aurinkoa. Upeimmat terassit ovat todella hulppeita.

9.5. 10:01

Terassilla on nykyään hyvin tärkeä rooli vapaa-ajan asunnoissa, arkkitehti Eevamaria Timlin arkTimlin Oy:stä kertoo.

Parhaimmillaan terassi toimii sisätilojen jatkeena, paikkana, jossa voi viettää aikaa isommalla porukalla ystävien tai sukulaisten kanssa.

– Juuri yhdessäolo korostuu tämän päivän huvilasuunnittelussa, Timlin selittää.

Terassi voi olla eri tasoissa ja se voidaan jakaa useampaan tilaan seinäkkeiden, kuten rima- tai viherseinien ja tasoerojen avulla.

– Tärkeää on, että saadaan suojaa naapureilta, varsinkin, jos mökkitontit on kaavoitettu vieri viereen, ja tontit ovat kapeita.

Terasseista on tullut niin suosittuja, koska ihmiset haluavat päästä lähelle luontoa, Timlin sanoo.

– Tämä näkyy myös mökin ympäristössä, josta halutaan mahdollisimman luonnonmukainen. Aika paljon nyt ennallistetaan maisemaa kuntalla. Kun kulkualueet on liitetty terassiin, muu ympäristö pysyy koskemattoman näköisenä ja luonnonmukaisena. Myös liikkuminen ja pääsy eri tiloihin on vaivatonta.

Terassit ovat parhaimmillaan huikeita kokonaisuuksia, kuten tähän juttuun liitetyistä kuvakoosteista näkyy. Kuvissa on joidenkin kaikkein hintavimpien nyt myynnissä olevien vapaa-ajan asuntojen terasseja.

Turun suunnalla työskentelevä kiinteistönvälittäjä Janne Salminen on nähnyt jopa meren päälle rakennettuja hienoja terasseja.

– Siinä kun terassin kulmalla istuskelee, tuntuu kuin veneessä olisi. Tuon tyyppiseen ratkaisuun ei yleensä saa lupia, ellei ole kyse vanhasta 1960–70-luvun mökistä. Siihen aikaan sai vielä rakentaa hyvin lähelle rantaviivaa. Vastaan on tullut myös upeita, 1,5–2-kerroksisia mökkejä, joihin on rakennettu kattoon saakka lasitettu pitkä kuisti, joka yltää rantaan saakka.

Saunan, laiturin ja mökin terasseja myös yhdistellään isoiksi kokonaisuuksiksi.

Terassin saa tehdä mökkiin kuin mökkiin, mutta rakentamiseen tarvitaan vähintään toimenpidelupa.

– Rakennusvalvonta määrää, miten lähelle järven rantaa sen voi tehdä. Joskus saatetaan joutua jakamaan terassi osiin ja jatkamaan sitä patiolla, jotta itse rakennus saadaan riittävän lähelle rantaa. Katetun terassin etäisyys määrittyy rakennusjärjestyksessä, Timlin kertoo.

Jos haaveilee hulppeasta lasitetusta ja katetusta terassista, jossa on iso sohvaryhmä, kesäkeittiö, ruokailutila sekä poreamme ja yhteys saunaan, hinta voi nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Yhdellä kymppitonnilla ei pötkitä pitkälle.

Vaikka unelmien terassille kertyykin hintaa, terassirakentaminen on Timlinin mukaan edullisempaa kuin lämpimän sisätilan tekeminen.

– Terassilla saadaan pidennettyä mökkeilykautta, talvella pärjää pienemmällä sisätilalla.

Timlin toivoo, että mökin ostajat ja rakentajat huomioisivat terassin jo siinä vaiheessa, kun laativat budjettia.

– Oli sitten kyse huvilasta tai omakotitalosta, terassi helposti ajatellaan lisäkustannukseksi, eikä siihen raaskita budjetoida rahaa. Voi käydä niin, että kun terassi sitten tehdään, se näyttää päälle liimatulta.

– Varsinkin katetun terassin sijainti ja liittyminen ulkohahmoon on hyvä huomioida jo suunnittelussa, vaikka se toteutettaisiinkin vasta myöhemmin.

Terassin pintamateriaaleissa ja kalusteissa suositaan nyt helppohoitoisuutta. Pelkästään muovikalusteita tai keinomateriaaleja ei terasseille kuitenkaan haluta.

– Sisustuksessa suositaan erilaisia luonnonmateriaaleja, joilla häivytetään sisä- ja ulkotilan rajaa: on ruukkukasveja, mattoja ja muita tekstiilejä sekä lampaantaljoja. Boho-henkiset luonnon sävyt ovat nyt suosittuja, samoin lyhdyt ja kynttilät. Moni hakee vähän samanlaista terassitunnelmaa kuin laadukkaissa ravintoloissa.

Takka tai kamiina on usein jo vakiovaruste. Myös säteilylämmittimiä käytetään paljon.

Jos ei ole varaa hulppeaan kymmenien tuhansien eurojen terassiin, Timlin vinkkaa lasittamaan vain osa terassista tai hankkimaan kasvihuoneen ja sisustamaan siitä oleskelutilan.

– Kasvihuoneet ovat nyt nosteessa. Siellähän voi olla pöytä, tuolit ja kasveja kauniisti ruukuissa. Yleensä kasvihuoneen voi sijoittaa haluttuun kohtaan vapaammin kuin lasitetun terassin, vaikka saunapolun viereen. Ihmiset ovat kekseliäitä; jotkut rakentavat vanhoista ikkunaruuduistakin oleskelutiloja.

Espoon Soukanniemi, kohteen hinta 3 900 000 €. Tämä espoolainen kohde hurmaa merinäkymillä ja omalla laiturilla. Kaunis kiviterassi kylpee auringossa myös iltaisin. Romantiikkaa huokuvan terassin aurinkotuoleissa istuessa tuntuu lähes siltä, kuin ei olisi Suomessa lainkaan.

Kiinteistömaailma Espoon yrittäjä Hannu Salo uskoo terassilankun tekevän tänäkin kesänä hyvin kauppansa.

– Aika tyypillistä on, että ensin tehdään avoterassi, ja vuoden parin päästä se lasitetaan joko osittain tai kokonaan. Joskus terassin rakentaminen on ainoa tapa saada lisää neliöitä asumiseen. Hienoimmillaan se voi olla lähes kuin sisätilaa, Salo tietää.

Salo, Salminen sekä heidän kollegansa Seppo Kairikko Savonlinnasta kertovat hyvin huolletun terassin olevan selkeästi houkuttavuustekijä mökkiä myytäessä. Salmisen mukaan useimmissa tapauksissa varsinkin lasitettu terassi nostaa mökin arvoa enemmän kuin terassin rakentaminen on tullut maksamaan.

Myös kiinteistönvälittäjä Stina Ahlfors Porvoosta tunnistaa terassin houkuttavuusarvon, mutta hänen mukaansa vieläkin enemmän ostajalle merkitsevät paikan sijainti, luonnonläheisyys ja helppohoitoisuus.

– Terassi on iso plussa, ja mitä enemmän on tilaa paljulle, isolle puutarhapöydälle ja grillisysteemeille, sen parempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?