Raili osti asuntovaunun, joka osoittautui homepommiksi – remontin jälkeen sisältä löytyy jotain, mitä ei ihan ensimmäisenä odottaisi

Raili tuunasi asuntovaununsa puolisonsa kanssa uuteen uskoon.

Raili Lähteenmäki osti puolisonsa kanssa asuntovaunun, jossa on riittänyt laittamista. Nyt se on oman näköinen. Kuvassa oleskelutila ennen ja nyt (oikealla).

20.4.2021 16:20

Viime kesänä nakkilalainen Raili Lähteenmäki oli vapaa-ajanharrastusten puutteessa. Korona-aika oli tyrehdyttänyt tanssiharrastuksen, ja energiaa riitti jollekin uudelle.

Kun Lähteenmäki löysi nettikirppikseltä ilmoituksen budjettiin sopivasta asuntovaunusta, hän lähti katsomaan sitä puolisonsa kanssa yhdessä tuumin. Ajatus oli jo tuolloin, että vaunu tuunattaisiin oston jälkeen omaa makua vastaavaksi.

Vaan eipä pariskunta silloin vielä tiennyt, minkälainen projekti olisi edessä.

– Vaunu sijaitsi Limingassa, jonne ajoimme yötä myöten. Voi olla, että väsymys sai päät vähän sekaisin, Lähteenmäki kertoo Ilta-Sanomille.

Kotiin lähti nimittäin 2 500 euroa maksanut vaunu, jonka alapohja oli käytännössä olematon. Kosteutta oli siellä täällä, mutta viat olivat ostohetkellä piilossa.

– Totesimme vahingot kotona ja ajattelimme, että ei mitään. Ostettu mikä ostettu.

 Vaunu sijaitsi Limingassa, jonne ajoimme yötä myöten. Voi olla, että väsymys sai päät vähän sekaisin

”Nyt vaunussa on freesiä”

Raili Lähteenmäki kehuu puolisoaan käsistään käteväksi. Ei mennyt aikaakaan, kun mies oli uusinut alapohjan ja asetellut huonokuntoisen laminaatin tilalle uuden, harmaan laminaatin.

Lähteenmäen työksi jäi putsata pintoja homeesta ja heittää kaikki tekstiilit pois.

– Pintoja puhdistaessa huomasin, että tuli huono olo. Nyt vaunussa on kuitenkin freesiä.

Eteinen ennen (vasemmalla) ja nyt (oikealla).

Kun vaurioituneet pinnat oli uusittu, alkoi tuunauksen hauska osuus. Lähteenmäki päästi inspiraationsa valloilleen.

– Olen rajojen rikkoja. Minulle ei kannata sanoa, että ”aina tehdään näin”.

Niinpä vaunusta löytyy nykyään salonki, joka voisi olla hienommastakin asunnosta. Osassa seiniä on tapetti, johon törmää yleensä hienoissa vanhoissa taloissa, ei asuntovaunuissa.

Asuntovaunussa on nyt näyttävä salonki.

Tuunaukseen ei mennyt paljon rahaa, sillä suuri osa tarvikkeista löytyi oman asunnon remonttiprojektista. Lisäksi Lähteenmäki on hyödyntänyt kirpputoreja.

– Päiväpeitto löytyi Kontin kirppikseltä viidellä eurolla, samoin tuoli ja pöytä, joka maksoi 50 euroa. Huonekalut olivat tummat, joten maalasin ne.

Vaunun laittoon ei ole mennyt paljon rahaa, sillä materaaleja löytyi paljon omasta takaa.

Vaunussa katse kiinnittyy myös hempeisiin verhoihin ja muihin tekstiileihin. Esimerkiksi tuolien verhoilu on itse tehty.

– Kerta oli minulle ja puolisolle ensimmäinen, Lähteenmäki kertoo.

Ulkopuolelta ei mikään kaunotar

Vaikka sisällä on fiiniä, vaunun ulkopuolta Raili Lähteenmäki kuvailee karuksi.

– Kävimme vastikään leirintäalueella, jossa oli paljon hienoja vaunuja. Minulta pääsi hervoton nauru, kun mietin mitä tapahtuu, kun parkkeeraamme vaunumme siihen viereen. Kyllä siinä jää monella suu auki.

Vaikka vaunu ei ole kaikilta osin kaunotar, on sillä tarkoitus lähteä reissuun.

 Minulta pääsi hervoton nauru, kun mietin mitä tapahtuu, kun parkkeeraamme vaunumme siihen viereen.

Kesällä, koronatilanteen suomissa rajoissa, Lähteenmäki ja puoliso suuntaavat luonnonläheisille leirintäalueille. Mukaan pariskunta ottaa polkupyörät, joilla tutkia uusia kulmia.

Vaikka tansseihin ei vielä pääsisi, on pariskunnalla nyt uusi harrastus.

”Tarkistaa kannattaa ainakin kattoikkunat, ikkunanpuitteet, säilytyslokerot ja ovenpielet”

Asuntoauto voi olla homepommi, varoitti monet tapaukset nähnyt asianajaja ja laamanni Harri Kontturi Ilta-Sanomille viime kesänä.

– Nyt erityisesti korona-aikaan on asuntoautojen ja asuntovaunujen suosio noussut kovasti. Niiden hinta on aika kallis, joten useat aloittelevat käytetyllä. Moni ei kuitenkaan tiedosta, että vanha asuntoauto tai -vaunu voi olla oikea homepommi, joka voi sairastuttaa koko perheen, Kontturi kertoi tuolloin.

Homeongelmat koskettavat Kontturin mukaan lähinnä vanhempia käytettyjä asuntoautoja ja -vaunuja. Tyypillisesti kosteusvaurio syntyy, kun autoa säilytetään talven sateiden ajan taivasalla.

Piilevä kosteusvaurio ei aina ole myyjällä tai ostajalla tiedossa, sillä kaikkien nenät eivät haista hometta.

Yksi vaihtoehto tunnistaa kosteusvaurio onkin kutsua paikalle homekoirat.

Jos koulutettua homekoiraa ei ole mahdollista käyttää, kannattaa ottaa taskulamppu käteen ja tutkia, löytyykö auton pinnoilta värimuutoksia, jotka kielivät kosteusvaurioista.

– Tarkistaa kannattaa ainakin kattoikkunat, ikkunanpuitteet, säilytyslokerot ja ovenpielet, joihin jää helposti valumajälkiä, kommentoi Etelä-Karjalan alueella toimiva homekoiratarkastaja Saara Pulkkinen.

– Totta kai myös hajuun kannattaa kiinnittää huomiota. Poikkeava haju voi olla merkki homeongelmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?