Huvila & Huussin asiantuntijat kertovat, miten paljon piharemontti maksaa – ja mikä nostaa tai laskee tuntuvasti hintaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Huvila & Huussin asiantuntijat kertovat, miten paljon piharemontti maksaa – ja mikä nostaa tai laskee tuntuvasti hintaa

Uusi pihasuunnitelma riippuu suunnitelman laadusta ja tontin ominaispiirteistä. Hinta alenee, jos pohjustukset on tehty jo rakennusvaiheessa hyvin. Rinnetontti lisää kustannuksia.

20.4.2021 11:25

Laitettu piha kiinnostaa, mutta unelmat voivat tyssätä hintalappuun.

Huvila & Huussista tuttu maisemasuunnittelija Kati Jukarainen ja pihaurakoitsija Jani Kärkkäinen muistuttavat, että pihasuunnitelman hintalappuun vaikuttaa etenkin se, millainen suunnitelma ammattilaisilta tilataan.

– Pihasuunnitelmassa on tärkeä tietää, mitä tilaa. Voi tilata erilaisia suunnitelmia. Voi tilata yleissuunnitelman ja siihen lisättynä vaikka kasvisuunnitelman tai sitten toteutussuunnitelman, Jukarainen kertoo.

”Pihasuunnitelmassa on tärkeä tietää, mitä tilaa”, sanoo maisemasuunnittelija Kati Jukarainen.

Toteutussuunnitelma on suunnitelmista laajin, sillä se ottaa kaiken huomioon. Yleissuunnitelma on puolestaan tarkoitettu siihen, jos esimerkiksi itse rakentaa pihaa hartiavoimin ja haluaa jäsennellyn rungon pihaan.

– Yleissuunnitelmaa ei ole tarkoitettu siihen, että sillä pyydetään tarjousta, Jukarainen kertoo.

Hintaa alentavat ja lisäävät piirteet

Pihasuunnitelman hinta alenee, jos pihan pohjustukset on tehty jo rakennusvaiheessa hyvin.

– Nurmikolla on suht edullista peittää isoja pinta-aloja. Kuntta on myös aika suosittu tällaiseen. Kun tehdään kulkuväyliä ja muita, sorapinnat ovat halvin. Sitten tulevat betonikivet ja sen jälkeen luonnonkivet, Kärkkäinen kertoo.

Rinnetontti puolestaan lisää kustannuksia, samoin kaikki rakenteet, kuten puurakenteet, portaat, piharakennukset ja kivirakentaminen.

”Ei saa kymppitonnilla”

Pihaan kannattaa budjetoida rahaa jo talon rakennusvaiheessa.

– Olisi kauhean kiva, että ihmiset ottaisivat huomioon, varsinkin silloin, kun he rakennuttavat talon, että jättäisivät jonkin budjetin sille pihallekin. Ja että ymmärrettäisiin, että sitä ei saa kymppitonnilla.

– Noin 20 pinnaa talon arvosta olisi hyvä jättää pihaa varten. Sillä saisi jo aika hyvän pihaan, Kärkkäinen sanoo.

”Saatetaan mennä yli 100 000 euron, kun on isompi omakotitalon piha ja halutaan tehdä kaikki viimeisen päälle”, kertoo pihaurakoitsija Jani Kärkkäinen.

Pihan teettäminen ammattilaisella maksaa pääkaupunkiseudulla pienellä rivitalopihalla noin 10 000–15 000 euroa.

– Sitten saatetaan mennä yli 100 000 euron, kun on isompi omakotitalon piha ja halutaan tehdä kaikki viimeisen päälle, Kärkkäinen kertoo.

Summassa piharemonttia ei kannata tilata, vaan budjetti kannattaa laskea tarkasti etukäteen.

– Toki voi tilata tuntihinnalla tekemään, mutta suosittelen sekä suunnittelussa että rakentamisessa selvittämään etukäteen urakkahinnan ja loppuhinnan. Pihapuolella voi tulla aika isona yllätyksenä se, miten iso se loppulasku on. Se on asiakkaallekin turvallisempaa, että tietää sen loppuhinnan, Kärkkäinen sanoo.

Huvila & Huussi maanantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Ilta-Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?