Mian mummonmökki yllättää sisätiloillaan – takana pitkä remontti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Mian mummonmökki yllättää sisätiloillaan – takana pitkä remontti

Mian ja Tomin iso urakka valmistui viime kesänä. Pariskunta nauttii nyt perusteellisesti kunnostetun kesäkodin rauhasta.


14.4. 15:20

Turkulainen Mia Aho ja hänen aviomiehensä Tomi ovat kunnostaneet pitkään ja hartaasti omaa kesäparatiisiaan Taivassalossa, Varsinais-Suomessa. Viime kesänä urakka valmistui.

– Nautin suunnattomasti kesästä, kun mökin kunnostaminen on saatu päätökseen ja saamme vihdoinkin vain nauttia, Mia kertoo seisoessaan kalliolle rakennetun mökkinsä uutukaisella terassilla Taivassalossa. Merellisessä kunnassa on noin 2 000 mökkiä.

Mökillä ollessaan hän ui ja saunoo. Takapihalla on pikkuruinen saunarakennus ja iso terassi uima-altaineen. Altaiden takana on naapurin pellot, jotka lainehtivat joskus kuin meri. Joskus lehmät laiduntavat pellolla.

– Mökkimaisema ei tästä parane. Käyn satamassa ostamassa tuoretta kalaa ja torilta vihanneksia. Välillä pikaisen paljasjaloin uimaan merenrantaan. Voisiko elämä olla ihanampaa viisikymppisellä?

Luonnonkukkia riittää koko kesän myös maljakoihin tuotavaksi.­

Takapihalla on sauna, suuri terassi ja uima-allas.­

Mia Aho ja Hilla-koira aloittivat kahdestaan lomanvieton. Kalliolle rakennettu mökki sai keväällä lisätilaksi ison terassin. Osa kalliosta jäi näkyviin.­

 Saimme terassista lisää tilaa oleskeluun ja liikkuminen on turvallisempaa.

Se, pilaako suuri uudenkarhea terassi vanhan mökin tunnelman, ei Ahoja mietitytä.

– Saimme terassista lisää tilaa oleskeluun ja liikkuminen on turvallisempaa, kun ei ole pelkoa kivikkoon kompastumisesta.

Osa mökin edessä olevasta kalliosta kuitenkin jätettiin näkyviin. Timpuri veisti terassilaudat muotoon kalliota myötäillen.

Ahot ostivat Turun saariston Taivassalossa sijaitsevan 100-neliöisen mökin ja ison hehtaarin tontin 22 vuotta sitten. Vuonna 1880 rakennettu mökki oli päässyt jo purkukuntoon. Tai purkukuntoisena sitä ainakin myytiin.

Edelliset sukupolvet olivat korjanneet mökkiä ajalleen tyypillisillä keinoilla. Ahojen tullessa katsomaan mökkiä ensimmäistä kertaa se oli 1970-luvun jäljiltä kirkuvan värikäs ja umpeen muovitettu.

Mökin sisustus koostuu rottinkihuonekaluista, talonpoikaisantiikista, oljenvärisistä punoskoreista, sinkkiämpäreistä, antiikkiastioista ja moderneista kattausastioista.­

Olohuoneessa on Ikean valkoinen sohvaryhmä ja suurikuvioiset tapetit. Helteellä myös olohuone on hämmästyttävän viileä.­

 Lattioita peittivät rumat muovimatot ja kaikki oli punaista, oranssia ja ruskeaa ripauksella myrkynvihreää.

– Mökki oli täynnä eriparisia huonekaluja 1960–80-luvuilta. Lattioita peittivät rumat muovimatot ja kaikki oli punaista, oranssia ja ruskeaa ripauksella myrkynvihreää.

Mia Aho kertoo, ettei mökissä juuri mikään ihastuttanut alussa. Hyvää oli kuitenkin mökin kaunis arkkitehtuuri, valoisuus, rakennuksen pitkulainen malli, suuri kuisti, mattojen alta löytyneet leveät lankkulattiat ja valkoiset koristeelliset kaakeliuunit ja leivinuuni.

– Uunien piti toimia! Myyjä lupasi, että Turun kaakelitehtaan tekemät kauniit uunit ovat ehjät. Kun sitten nuohooja tuli tarkastamaan, uuneille tulikin käyttökielto. Lopulta myyjä joutui korvaamaan uunien kunnostamisen, Mia kertoo.

Kaunismallinen kuisti on kesäkuumallakin viileä. Modernin kappakankaan Mia hankki peruskangaskaupasta.­

Räsymatot Mia vaihtoi kauniin värisiin juuttimattoihin.­

 Ensin mökki tuntui liian isolta ja työläältä kunnostaa.

Vaikka Mia olikin ensin voimakkaasti kalliomökin ostamista vastaan, hän lopulta myöntyi.

– Ensin mökki tuntui liian isolta ja työläältä kunnostaa. Haussahan oli pieni mökki ja piha.

Yli hehtaarin tontti vanhoine omena- ja luumupuineen, marjapensaineen ja perennoineen viehätti.

– Monet hakevat merenrantapaikkaa, mutta meille, kahden pienen lapsen vanhemmille oli tärkeää löytää kuivanmaan mökki, ettei tarvinnut olla sydän syrjällään vahtimassa koko ajan lasten liikkeitä, lastenklinikalla hoitajana työskentelevä Mia sanoo.

Anni-tyttö oli vasta puolivuotias mökkiä hankittaessa, eikä Tuomas-pojallakaan ollut ikää kuin kaksi vuotta.

Keittiössä on valkoinen leivinuuni huuvineen, mutta myös moderni liesi ja uuni.­

– Omistaja kysyi, haluaisimmeko mökin irtaimiston itsellemme.

Mia oli kiinnostunut vain yhdestä huonekalusta, vanhasta kaapista. Myyjä kuitenkin totesi, että kaikki tai ei mitään. Niinpä se kaappikin meni muiden mukana – kaatopaikalle.

 Kaksikymmentä vuotta sitten mökit sisustettiin hieman toisin kuin nykyään.

Kaksikymmentä vuotta sitten mökit sisustettiin hieman toisin kuin nykyään. Mökkeihin haluttiin Välimeren henkeä. Silloin Miakin innostui käyttämään kirkkaita värejä. Mökki oli raikkaan värikäs viisitoista vuotta, kunnes Mia ja Tomi halusivat ryhtyä jälleen kunnostamaan.

Suunnitelmissa oli ensisijaisesti uuden katon teko ja mökin ulkomaalaus. Samallahan ne sisätilatkin uudistettaisiin, Mia tuumasi ja näin tehtiin. Niinpä koko talo, kuisti, aula, kaksi makuuhuonetta, keittiö ja olohuone kunnostettiin ja sisustettiin uudelleen.

 Yksi huone kerrallaan -periaatteella lähdimme liikkeelle.

– Yksi huone kerrallaan -periaatteella lähdimme liikkeelle. Ensiksi valitsimme pienimmän huoneen tuosta tuvan vierestä.

Välimeren ja mummonmökin sekatyyli vaihtui raikkaan harmoniseksi. Väreinä hiekka, harmaa, valkoinen ja tehosteena musta. Osa seinistä revittiin hirrelle, osa maalattiin. Lankkulattiat maalattiin valkoiseksi. Räsymatot vaihtuivat oljenvärisiin juuttimattoihin.

Mökki sai uuden katon vuonna 2018. Samana kesänä mökki myös maalattiin ulkoa. Keltamultamaali keitettiin omassa pihassa.

Mia kertoo, että lopulta he saivat kaiken, mitä halusivat. Riitaa ei tullut niin vanhan kuin uudenkaan sisustuksen tyylistä.

Pienessä saunatuvassa on tilaa kahdelle nukkujalle.­

Mia Aho seuraa televisiosta useita kotimaisia ja ulkomaisia sisustusohjelmia. Niistä hän kertoo saaneensa paljon vinkkejä oman mökin sisustamiseen.­

Koristeelliset kaakeliuunit on valmistanut Turun kaakelitehdas.­

 Mies oli heti alusta alkaen onnellinen, kun sai puuhamaakseen oman valtakuntansa.

– Mies oli heti alusta alkaen onnellinen, kun sai puuhamaakseen oman valtakuntansa, minne minulla ei ole asiaa: suuren talousrakennuksen ja viinikellarin.

Mian ja Tomin aikuiset lapset tulevat nyt ystävineen viettämään viikonloppuja ja lomiaan mökille. Jokaiselle löytyy nukkumispaikka, sillä saunamökissäkin on yksi makuuhuone kesäkäytössä.

Ahojen mökki on kapean merelle vievän kylätien kyljessä. Merta ei näy, vaikka se onkin lähellä noin 300 metrin päässä. Sen verran merikapteeni Aron Andersson päätti 1880-luvulla ottaa hajurakoa työympäristöönsä mereen rakentaessaan hirsitalonsa meren pieksämälle ja silottamalle kalliolle.

Merikapteeni Andersson kerrotaan olleen varakas taivassalolainen. Hän muun muassa omisti osan Saari-nimisestä kuunarilaivasta, joka oli aikoinaan suurin Kustavissa rakennettu alus.

Viinikellari on Tomi-isännän valtakuntaa.­

Vuosikymmenet ja sukupolvet vaihtuivat toisiin, mutta keltamullalla maalattu pitkulainen mökki seisoi vakaasti kalliolla ja palveli monia sukupolvia tarjoten kodinturvaa.

Runoilija Heli Laaksonen kuvaa merellistä ja suosittua mökkikuntaa osuvasti: ”Meren tähre ja merem parttal on koko Taivassalo syntyny. Taivassalolaisel onki hyvä elo, meri o uinu kuntta saak, siit päässe noi vaa vaik Amerikka ast.”

Taivassalosta lähtikin 1900-luvun alussa suuri joukko ihmisiä siirtolaiseksi Amerikkaan.

Vuosi sitten Ahot yllättyivät, kun pihaan kaarsi auto, josta nousi mökin rakentajan jälkeläisiä. He olivat tulleet kotikaupungistaan New Yorkista Suomeen kyläilemään.

– Viesti oli selvä. Jos ikinä luopuisimme mökistä, he ostaisivat sen varmasti. Arvaapa, haluammeko myydä?

Kuten Heli Laaksonen kuvasi, lähirannasta on päässyt ja pääsee noin vain vaikka Amerikkaan saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?