Viikonloppukoti kuin veistos - Asuminen - Ilta-Sanomat

Talo on kuin kokonaistaideteos ja voimakkaasti yhteydessä ympäröivään luontoon.­

Viikonloppukoti kuin veistos

Tanskalainen modernistiarkkitehti Flemming Skude suunnitteli perheelleen Himmelhusetin, dramaattisen talon, jossa auringonvalo määrää tahdin.

Kokenut tanskalainen arkkitehti Flemming Skude päätti haastaa itsensä 1999. Alun perin tarkoituksena oli rakentaa oma viikonloppupaikka perheelle, mutta sitten kävi kuten monille – mökistä tuli pysyvä koti. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa mökki vaan moderni taideteos Himmelhuset eli Taivastalo.

– Olen saanut Himmelhusetista kaikkein eniten kansainvälistä palautetta. Ja uskokaa minua, on uskomaton kokemus asua talossa, jossa on enemmän lasipinta-alaa kuin rakennettua pinta-alaa, Skude kommentoi sanomalehti Aftenpostenille.

Sisustus on pelkistetty. Puupintainen avokeittiö on visuaalisesti kevyt.­

Flemming Skude, 76, on tiennyt aina, että hänen omistamansa tontti Lollandissa, Tanskan neljänneksi suurimmalla saarella, tulee saamaan erityisen talon. Kesti kuitenkin 20 vuotta, ennen kuin hän tarttui toimeen ja talo nousi Hummingeniin lähelle merenrantaa.

Skude on pitkän uran tehnyt modernisti. Hän arvostaa materiaaleja ja niiden luonnetta, toiminnallisuutta sekä sisään pulppuavaa valoa. Himmelhuset elää synteesissä ympäristönsä kanssa, ja luonto sanelee huonejaon.

Skuldelle oli selvää, että talolla pitäisi olla selkeä malli sekä ulkoa että sisältä. Huonejaon pitäisi olla käytännöllinen ja hengittää samaa kaavaa päivänvalon kanssa. Kesti vuoden päivät rakentaa Himmelhuset, joka nousi tontille 1999. Ja kuten olettaa saattaa, lopputulos on aivan jotain muuta kuin perinteinen tanskalainen viikonloppu­paikka.

Yläkertaan on rakennettu pieni parveke.­

Flemming Skude on lopputulokseen tyytyväinen. Erityisesti hän pitää siitä, miten päivänvalo tulee ruokatilaan ja olohuoneeseen talonpäätyjen suurista ikkunoista. Tila on aamulla aivan toisen oloinen kuin illalla.

Päivänvalo ja lehtikuusesta tehty lattia ovat Skulden mielestä olleet hyviä valintoja. Jos Skude lisäisi taloon jotakin, se olisi avotakka olohuoneen pohjoisseinään. Talo ja tontti ovat kuin kokonaistaideteos, missä yksittäiset palaset tukevat toisiaan ja ­tavoitteena on optimoida kokonaisuuden kokemus. Määränpään tavoittelu on Flemming Skuden mukaan haaste omalle luovuudelle ja jatkuva onnen lähde.

Flemming Skude saa inspiraatiota arkkitehtuurin historiasta ja luonnosta. Himmelhusetiin hän sai ajatuksen Etelä-Afrikasta, jossa paikalliset illan laskiessa tekevät tulen ja rakentavat kevyen suojan, jotta leijonat eivät pääse leiriin, Flemming Skude kertoo. Hummingenissa leijonista ei ole haittaa, mutta talon erityinen muoto tarjoaa suojan uteliailta katseilta.

Koristetyynyt ovat Marimekon klassikot.­

Sisustustyyli on yksinkertainen. Avarat ikkunat ja materiaalien omat tyylit antavat dramaattisen vaikutelman, josta arkkitehti nauttii. Talossa on muutamia värikkäitä yksityiskohtia, joista vastaa talon emäntä, hammaslääkäri Merete Aggerbeck. Väriä taloon tuovat muun muassa parvekkeelle valitut Marimekon oliivinvihreät Unikko-tyynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?