Tällaisia mökkejä suomalaiset hankkivat nyt – selvä kasvu etenkin yhdessä ryhmässä

Kesäkäyttöinen mökki on yhä suosikki, paljastaa vakuutusyhtiön tilasto.

Suomessa on meneillään mökkibuumi, kertovat If ja K-Rauta.

30.3.2021 13:59

If kävi läpi mökkivakuutustilastojaan maaliskuun 2020 alusta helmikuun 2021 loppuun ja selvitti, millaisia ovat korona-aikana vakuutetut mökit ja mökkien omistajat.

– Paljon puhuttu mökkibuumi on näkynyt Ifissä selvästi. Huippukuukausi oli kesäkuu 2020, jolloin mökkivakuutuksia hankittiin reilusti yli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan, kertoo tiedotteessa mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Mökkikauppa vaikuttaa Ifin tilastojen valossa piristyneen koronaa edeltävästä ajasta erityisesti Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Eniten mökkejä on vakuutettu korona-aikana Etelä-Savossa ja Uudellamaalla.

– Vaikka omakotitalomaiset, ympärivuotisesti asuttavat loma-asunnot ovat viime vuosina lisääntyneet, yli kaksi kolmesta suomalaisesta hankkii edelleen vain kesällä käytettävän mökin, myös korona-aikana. Eniten kasvua on kuluneena vuonna ollut pienissä, alle 50-neliöisissä mökeissä, kertoo Utunen.

Aiempaa vanhemmat mökit käyvät kaupaksi. Ifin tilastot vahvistavat tätä: eniten suomalaiset ovat koronavuonna vakuuttaneet vuosina 1980–1999 rakennettuja mökkejä. Suurin kasvu verrattuna edellisvuoteen on kuitenkin tapahtunut näitä vanhemmissa mökeissä.

 Vaikka omakotitalomaiset, ympärivuotisesti asuttavat loma-asunnot ovat viime vuosina lisääntyneet, yli kaksi kolmesta suomalaisesta hankkii edelleen vain kesällä käytettävän mökin, myös korona-aikana.

Korona-aikana on puhuttu vanhempien mökkien käyvän aiempaa paremmin kaupaksi.

Ifin tilastot vahvistavat tätä: Eniten suomalaiset ovat koronavuonna vakuuttaneet vuosina 1980–1999 rakennettuja mökkejä. Suurin kasvu verrattuna edellisvuoteen on kuitenkin tapahtunut näitä vanhemmissa mökeissä.

Yhä useampi nuori hankkinut mökin

Ifin tyypillinen mökkivakuutusasiakas on yli 50-vuotias. Korona-aikana mökkejä ovat kuitenkin vakuuttaneet selvästi enemmän aiempaa nuoremmat, jopa alle kolmekymppiset.

Kesän 2020 aikana 30–40-vuotiaat hankkivat mökkivakuutuksia yli puolet enemmän kuin edelliskesänä.

– Mökistä haetaan nyt elämyksiä, tilaa ja turvallista vapaa-ajan viettopaikkaa perheelle. On mielenkiintoista nähdä, onko ilmiö pysyvä, eli kiinnostaako mökkeily nuorempia sukupolvia aiempaa enemmän myös pandemian jälkeen, Utunen kertoo tiedotteessa.

Rakentamattomat rantatontit suosittuja

Korona-ajan vaikutusta mökkeilyyn on selvittänyt myös K-Rauta.

Maanmittauslaitoksen mukaan rakentamattomien rantatonttien kauppa kasvoi 71 prosenttia ja rantamökkien kauppa 41 prosenttia, kun kauppalukumääriä verrattiin vuosina 2019–2020, kertoo K-Rauta tiedotteessa.

K-Raudan selvityksen* mukaan selväksi ykköseksi unelmien uudesta mökistä kysyttäessä nousi talviasuttava kakkosasunto (51 prosenttia vastanneista).

– Tämä kertoo varmaan myös poikkeusajasta ja siitä, että etätyömahdollisuudet ovat lisääntyneet. Ihmiset haluavat viettää aikaa rauhassa luonnon lähellä vuodenajasta riippumatta. Talviasuttava kakkosasunto tasapainottaa myös arkea, K-Raudan ketjujohtaja Olli Pere kertoo tiedotteessa.

* K-Raudan mökkitutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä 11.-14.1.2021 K-ryhmän Kylä-tutkimusyhteisössä. Vastaajien kokonaismäärä oli 1100. Lähes kaikissa kysymyksissä vastaaja sai valita useita vaihtoehtoja.

Haaveiletko mökin ostosta – mieti kokonaiskustannuksia

Mökin ostoa suunnitellessa kannattaa pitää pää kylmänä ja perehtyä kohteeseen huolellisesti ennen ostopäätöstä, kertoo If.

Hyvä tapa varmistua mökin todellisesta kunnosta on teettää puolueeton kuntotarkastus. Vanhempaa mökkiä hankkiessa on hyvä pohtia, kuinka paljon on ostohinnan lisäksi valmis maksamaan remontoinnista, jos mökistä löytyy korjaamista vaativia puutteita.

– Turvallisuuden kannalta merkittävä asia, mitä moni ei tule ajatelleeksi, on sähköjen uusiminen. Vanhojen mökkien sähköjärjestelmissä voi olla puutteita, ja pahimmillaan sähköt on itse vedetty vuosikymmeniä sitten. Kun vanhaa sähköjärjestelmää kuormitetaan tuomalla mökkiin paljon uutta tekniikkaa, riski esimerkiksi sähköpalolle kasvaa huomattavasti, kertoo tiedotteessa mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

– Uudemmissa mökeissä taas on hyvä selvittää erityisesti märkätilojen kunto sekä kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmään.

Tarkista ainakin nämä: 7 vinkkiä mökkikaupoille

1. Kiinnitä huomiota tontin ja ympäröivän maaston muotoihin ja rakennusten sijoitteluun. Mökkitontilta ei välttämättä löydy toimivaa sadevesi- ja salaojajärjestelmää, jolloin on ratkaisevaa, millaisella paikalla mökki sijaitsee. Onko se esimerkiksi rinteessä siten, että sulamisvedet ohjautuvat rakennukseen.

2. Katso mökin perustuksia: onko sokkelissa kosteusjälkiä tai halkeamia, jotka voivat kieliä rakennuksen painumisesta. Jos rakennuksen alla on ryömintätila, kannattaa tarkistaa, ettei siellä ole merkkejä kosteus- tai lahovauriosta. Huomioi myös, että alapohjassa on riittävä tuuletus.

3. Käy läpi vesikaton ja erityisesti läpivientien kunto. Jos mökissä on tuulettuva yläpohja, kiipeä katsomaan, onko esimerkiksi piipun ympärille päässyt vuotamaan vettä.

4. Tarkistuta tulisijojen ja hormien kunto nuohoajalla myyjän kanssa sovitusti joko kaupan yhteydessä tai sen jälkeen. Selvitä myös, milloin ne on nuohottu edellisen kerran.

5. Selvitä myyjältä mökin huolto- ja korjaushistoria.

6. Varmista, onko mökin jätevesijärjestelmä nykyisen jätevesiasetuksen mukainen, ettei sen uusimistarve tule yllätyksenä.

7. Mökki tarvitsee aina oman vakuutuksen: varmista, että mökkivakuutus on voimassa heti siitä hetkestä, kun omistusoikeus siirtyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?