Suomalaisnuoret tyytyväisiä asumiseensa – yksi asia saa kuitenkin tinkimään muusta elintasosta - Asuminen - Ilta-Sanomat

Suomalaisnuoret tyytyväisiä asumiseensa – yksi asia saa kuitenkin tinkimään muusta elintasosta

Yksin asuminen on lisääntynyt, eikä kimppa-asuminen tuntemattomien tai edes kavereiden kanssa enää juurikaan houkuttele nuoria.

Muuttolaatikoita kannetaan Helsingissä 10. joulukuuta 2020.­

2.3. 11:07

Suomalaisnuoret ovat keskimäärin tyytyväisiä asumiseensa, kertoo ympäristöministeriön ja Nuorisoasuntoliitto ry:n teettämä kyselytutkimus. Kova kilpailu asunnoista ja korkea vuokrataso saavat kuitenkin nuoret tinkimään muusta elintasostaan.

Kyselyn perusteella suomalaisnuoret selviävät asumiseen liittyvistä kuluistaan pääosin hyvin. Oman asunnon löytäminen on kuitenkin monille vaikeaa, ja korkeat asumiskulut edellyttävät esimerkiksi työntekoa opiskelujen ohella.

Asumiskustannusten vuoksi yksi kolmesta nuoresta on ottanut lainaa ja kaksi kolmesta on tehnyt tarkkoja laskelmia asumisvalintoja tehdessään. Tutkimuksen mukaan monet nuoret saavat suoraa tai epäsuoraa rahallista tukea asumiseen vanhemmiltaan tai lähiomaisiltaan.

Nuorista 77 prosenttia asuu vuokralla. Erityisesti kerrostaloissa ja kerrostaloyksiöissä asuminen on lisääntynyt.

2000-luvun alkupuolella ensiasuntojen ostaminen oli tutkimuksen mukaan yleisempää, ja asunnot myös ostettiin nuorempana kuin nykyisin. Tutkimukseen vastanneista asunnon ostoa harkitsevista nuorista yli puolet näki asunnon ostamisen realistiseksi vasta 4–10 vuoden päästä tai jopa myöhemmin.

Kimppakämpät eivät enää houkuttele

Yksin asuminen on lisääntynyt, eikä kimppa-asuminen tuntemattomien tai edes kavereiden kanssa enää juurikaan houkuttele nuoria.

– Tutkimuksen perusteella nuorten halu elää yksilöllistä ja itsenäistä elämää on kasvanut entisestään. Vanhempien luota pois muuttaminen mahdollisimman aikaisin on yhä useamman toiveissa, mutta samalla halu kimppa-asumiseen on vähentynyt selvästi. Se aiheuttaa nuorille haasteita erityisesti alueille, joilla asumisen hinta on kovin korkea, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Tuula Tiainen tiedotteessa.

Noin puolet nuorista asuisi mieluimmin isossa kaupungissa.

Kyselytutkimuksella on selvitetty 18–29-vuotiaiden nuorten asemaa Suomen asuntomarkkinoilla, nuorten asumismuotoja ja tyytyväisyyttä asumisen tapoihin ja tasoon. Kyselyyn vastasi 1 500 nuorta. Tutkimuksen tekivät Taloustutkimus Oy sekä Suomen ympäristökeskus (Syke).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?