Valo lisääntyy ja lika näkyy – ammattilaisen täsmävinkki lattianpesuun ja 6 paikkaa, jotka kannattaa nyt erityisesti puhdistaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Valo lisääntyy ja lika näkyy – ammattilaisen täsmävinkki lattianpesuun ja 6 paikkaa, jotka kannattaa nyt erityisesti puhdistaa

Kuuden kohdan lista on hyvä käydä läpi etenkin keväisin, kun pöly näkyy pinnoilla aiempaa paremmin.

”Ajan mittaan lamppujen, taulujen ja ovien päälle kertyy isot pölykasat. Etenkin ovet muistetaan pyyhkiä kyllä kahvoista ja pinnoista, mutta päällinen unohtuu”, asiantuntija kertoo.­

1.3. 13:25

Helmikuun loppupuolen valo on huumaavaa. Aurinkoinen sää piristää, mutta kodin pölyt se tuo auttamatta esille eri tavalla kuin ennen.

Likaisten ikkunoiden lisäksi valo paljastaa muutkin kodin pinnat, jotka kaipaavat siistimistä.

Siivouspalvelu Kodan palveluesihenkilö Terra Piilola kertoo, mitä kodissa kannattaa siivota, jos pöly tai muut sotkut haittaavat.

1. Lakattu parketti

Mitä enemmän pinta heijastaa valoa, sitä paremmin pinnalta erottuu myös lika. Piilola kehottaa kiinnittämään huomion erityisesti tummiin puupintoihin, jotka ovat lähellä valkoisia seiniä. Kontrastit tuovat nimittäin pölyt esille.

– Esimerkiksi tumma puuparketti tai lakattu parketti ovat sellaisia, joissa lika näkyy valon määrän lisäännyttyä.

Kevään valo paljastaa parketin pölyt.­

2. Huonekasvit

Huonekasvit unohtuvat siivouslistalta usein. Niiden lehdet kuitenkin keräävät pölyä, mikä vaikuttaa sekä kodin siisteyteen että kasvien hyvinvointiin.

Kasvien valonsaanti paranee, kun lehdistä pyyhitään tai suihkutetaan pölyt pois.

– Isoimmista kasveista pölyt voi pyyhkiä pois liinalla. Jotkut kasvit voi viedä suihkuun ja suihkuttaa läpi, sanoo Piilola.

3. Yläpölyt

Huh huh, miten pölyinen lamppu!

Tämän huomion moni tekee vasta keväisin, vaikka samat pölyt olisivat olleet lampussa syksystä asti.

– Ajan mittaan lamppujen, taulujen ja ovien päälle kertyy isot pölykasat. Etenkin ovet muistetaan pyyhkiä kyllä kahvoista ja pinnoista, mutta päällinen unohtuu, Piilola sanoo.

Joskus oven päälle unohtuneen pölykasan paljastaa vasta kuivumaan jätetty lakana tummine läikkineen.

 Ongelmaa ei muodostu, jos parkettilattian pesun tekee puunsyiden suuntaisesti eikä poikittain.

4. Pyyhintäjäljet lattiassa

Lattian pyyhkiminen turhan märällä siivousliinalla voi pilata pinnan, mutta myös pyyhintäjäljet näkyvät helpommin märällä siivotussa lattiassa.

Huomio kannattaa kiinnittää myös siivoussuuntaan.

– Ongelmaa ei muodostu, jos parkettilattian pesun tekee puunsyiden suuntaisesti eikä poikittain, Piilola vinkkaa.

5. Kodinkoneiden taustat

Pölyllä on tapana paeta kodinkoneiden, kuten jääkaapin tai uunin, taakse. Selvityksen mukaan kuitenkin vain 46 prosenttia suomalaisista tapaa imuroida pölyt jääkaapin ympäröivältä alueelta ja sen takaosasta.

Piilola suosittelee tarttumaan toimeen vähintään kerran vuodessa.

– Tämä on tärkeää jo paloturvallisuuden takia.

Jääkaapin taakse kerääntyvä pöly voi olla paloriski, sillä pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan.

Jääkaapin taakse kerääntyvä pöly voi olla paloriski, sillä pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan.­

6. Auton ratit ja kojelauta

Kyllä vain, autonkin pinnat voivat kertoa, että kevät on tulossa. Pöly näkyy etenkin ratissa, kojelaudassa ja istuimissa.

– Empiirinen kokemukseni on, että suomalaiset eivät siivoa autoa välttämättä kovinkaan usein, Piilola kertoo.

Jos auton haluaa pysyvän oikein hyvässä kunnossa, ylläpitosiivous eli imurointi ja pölyjen pyyhintä kannattaa tehdä kerran viikossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?