6 kaunista kalustetta etätöihin – ja asiantuntijan kolme vinkkiä, jotka ainakin kannattaa ottaa sisustaessa huomioon - Asuminen - Ilta-Sanomat

6 kaunista kalustetta etätöihin – ja asiantuntijan kolme vinkkiä, jotka ainakin kannattaa ottaa sisustaessa huomioon

”Kunnollinen tuki selälle puuttuu usein”, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija muistuttaa.

Etätyöaikana kannattaa satsata esteettisiin ja ergonomisiin kalusteisiin. Ikean Skarsta-työpöytä 160x80 cm, 229 euroa, ja 120x70 cm, 199 euroa.­

27.2. 15:00

Suomi siirtyi ryminällä etätyöaikaan noin vuosi sitten.

Työpaikan sähköpöydät ja työtuolit vaihtuivat itse kyhättyihin etätyöpisteisiin. Pahimmillaan töitä on tehty jopa sängystä käsin.

Jos merkit pitävät paikkansa, etätyö jatkuu monin paikoin pandemian jälkeen. Siksi etätyön ergonomiaan kannattaa satsata.

– Hyvässä työskentelyasennossa selkä on suorana, hartiat rentoina ja kyynärvarret työtasolla noin 90 asteen kulmassa. Sama sääntö pätee sekä seisten että istuen työskentelyyn, kertoo Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Irmeli Pehkonen.

Etätyössä kuormittuvat tyypillisesti niskahartiaseutu ja selkä. Näin voi käydä, sillä esimerkiksi keittiön pöytä voi olla liian korkea työskentelyyn, jos työtuolina on tavallinen keittiön tuoli.

– Tällöin hartiat ja selkä jännittyvät, väsyvät ja kipeytyvät. Myös kunnollinen tuki selälle puuttuu usein.

Tutkimustietoa etätyön vaikutuksista tuki- ja liikuntaelinvaivoihin korona-aikana ei ole, mutta fysioterapeutit ovat raportoineet lisääntyneistä selkä- ja niskahartiaseudun vaivoista.

– Vaivat ovat olleet entistä hankalampia. Epäergonomisissa asennoissa työskentelyn lisäksi vaivojen syntyyn on todennäköisesti vaikuttanut työn vähäisempi tauotus ja se, että korona-aikana liikunta on jäänyt monilla vähäisemmäksi.

Pehkonen ehdottaa työasennon vaihtelua päivän aikana: osa päivästä kannattaa seistä, osa istua. Jos tauot unohtuvat, voi itselleen asettaa muistutuksen aiheesta vaikka kännykkään.

– Säännöllinen tauotus työssä ehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoja, mutta auttaa myös säilyttämään hyvän vireystilan. Työskentelyn lomassa on hyvä liikkua, venytellä ja vaihtaa asentoa vähintään noin tunnin välein.

Myös sopivilla kalusteilla voi parantaa työergonomiaa.

Satsaa näihin:

1. Säädettävä työpöytä ja -tuoli

Työtasoa voi säädellä itselleen sopivalle tasolle säädettävällä työpöydällä. Näin osan päivästä voi suositusten mukaan seistä, osan istua.

– Sähköisesti säädettävien pöytien lisäksi markkinoilla on erilaisia manuaalisesti säädettäviä pöytiä sekä kannettavalle tietokoneelle suunniteltuja pöydän päälle sijoitettuja tasoja, Pehkonen kertoo.

Jos säädettävää työpöytää ei ole mahdollista hankkia, työasentoa voi parantaa säädettävällä työtuolilla.

2. Erillinen näyttö

Läppärillä työskentely lisää helposti hartia- ja niskavaivoja. Pieni ruutu vaikeuttaa näkemistä, mistä johtuen pään asento helposti muuttuu. Tämä tapahtuu erityisesti, jos pitää moniteholaseja. Läppäriä käytettäessä niskan asento on muutenkin eteenpäin kumartunut.

– Pahimmillaan työskennellään selkä kumarassa, jolloin leuka työntyy eteenpäin. Tämä asento kuormittaa erityisen paljon yläniskaa.

Erillinen näyttö, näppäimistö ja hiiri helpottavat, kunhan työpöytä on laitteille riittävän iso.

3. Omaan kotiin sopivat kalusteet

Kodin etätyöpaikkaa suunniteltaessa kannattaa huomioida työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan, Pehkonen sanoo.

– Olisiko työpiste mahdollista sijoittaa siten, että työvälineet saa töiden jälkeen vaikkapa oven taakse piiloon?

Myös kalusteiden kokoon, niiden soveltuvuuteen omaan kotiin ja tarvittaviin säilytystiloihin kannattaa panostaa.

– Jos kotona on tarkoitus työskennellä korona-ajan jälkeen säännöllisesti myös jatkossa, työpisteen olisi hyvä olla osa muuta kodin sisustusta.

6 ideaa etätyöläisille:

Vitran Rookie työtuolia myy esimerkiksi Finnish Design Shop, 453 euroa.­

NORDFORM Työtuoli Astaa myy Ellos, 149 euroa.­

Clas Ohlsonin kaapelikotelo 14,99 euroa.­

Hayn CPH 90 desk -työpöytää myy muun muassa Formverk, 675 euroa.­

Johdot eivät kotia kaunista. Bluelounge CableBox Mini -kaapelikoteloa myy Verkkokauppa.com, 34,99 euroa.­

Sola-neuvottelutuolia myy Martela.­

Ikea: moni jatkaa etätöitä pandemian jälkeen

Etätyötä on selvittänyt kyselyssään myös huonekalumyymäläketju Ikea.

Ikean Life at Home -selvityksen mukaan yli kolmannes suomalaisista aikoo jatkaa etätyöskentelyä koronapandemian jälkeen. Myös etätyöskentelyyn liittyvät kalusteet, kuten työpöydät, tuolit ja säädettävät työtasot ovat olleet viimeisen vuoden aikana poikkeuksellisen suosittuja.

– Nyt etsitään ratkaisuja, jotka erottavat etätyöarjen ja vapaa-ajan. Ratkaisuissa korostuvat helposti siirrettävät ja etätyöskentelyn ergonomiaa parantavat pienet työpöydät sekä tilansäilytysratkaisut, joiden avulla tietokoneet, laturien piuhat ja työpaperit saadaan vaivattomasti siirrettyä pois näkyvistä työpäivän päätteeksi, kertoo Olli-Pekka Nyrölä, IKEA Suomen olo- ja makuuhuonemyyntiryhmien päällikkö.

Mainos: Biltema

Herkullisia hyötykasveja, rentoa yhdessäoloa ja ihanaa kesätunnelmaa – poimi ideat kasvihuoneeseen

Multaiset sormet, kesäillan herkkä hämy, tuoreiden yrttien valloittava tuoksu… Poimi ideat sekä kasvihuoneen sisustukseen että varustukseen – vain mielikuvitus on rajanasi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?