Pirkanmaalla asuneet Sanna-Kaisa, 25, ja Riku, 29, päättivät yhtäkkiä ostaa ensiasuntonsa Kolarista – näin muutto Lappiin paransi elämää - Asuminen - Ilta-Sanomat

Pirkanmaalla asuneet Sanna-Kaisa, 25, ja Riku, 29, päättivät yhtäkkiä ostaa ensiasuntonsa Kolarista – näin muutto Lappiin paransi elämää

– Se vain tuli yhtenä iltana ääneen puheeksi. Että mitä, jos lähdemme Lappiin, haaveensa toteuttanut pariskunta pohtii.

Riku ja Sanna-Kaisa Kellostapulin huipulla.­

24.2. 12:12

Kankaanpäästä kotoisin olevat, vielä kevättalvella Parkanossa asuneet Sanna-Kaisa Kiviniemi, 25, ja Riku Haanpää, 29, päättivät toteuttaa toukokuussa melkoisen elämänmuutoksen.

Lapissa paljon matkustelleet Sanna-Kaisa ja Riku kypsyttelivät ajatusta muutosta Pohjolaan yhteensä noin neljä kuukautta. Taustalla oli toki pidempään kypsytelty haave ja suunnitelma.

– Olin puhunut asiasta ja innostani muuttaa Lappiin ystävilleni, ja niinpä yksi päivä eräs ystävistäni oli tägännyt minut Facebookissa ilmoitukseen, missä etsittiin työntekijää Lappiin. Jätin asian tuolloin vielä hetkeksi hautumaan, Sanna-Kaisa muistelee.

Sanna-Kaisa ei kuitenkaan saanut ajatusta työstä pois päästään.

– Yksi päivä otin ja repäisin, soitin kyseiseen työpaikkaan ja seuraavaksi olinkin jo lähettämässä työhakemukseni.

”Pahin shokki taisi tulla siinä, kun kannettiin tavaroita kuorma-autoon”

Sanna-Kaisan napattua työpaikan alkoivat muuttosuunnitelmat edetä todellisella vauhdilla.

– Löysimme yhtäkkiä unelmiemme kodin Kolarista, pienestä 50 asukkaan sivukylästä. Ei aikaakaan kun tajusimme, että olimme ostaneet ensiasuntomme, pariskunta kertoo.

Pari on ehtinyt jo asettua uuteen kotiin ja arki järvenrannalla sijaitsevassa omakotitalossa rullaa mainiosta. Pieneltä alkushokilta ei kuitenkaan vältytty.

– Pahin shokki taisi tulla siinä, kun kannettiin tavaroita kuorma-autoon. Ajattelin, että nyt sitä tosiaan muutetaan lähes 800 kilometrin päähän. En muista oikeastaan pelänneeni, vain jännittäneeni sitä, miten arki muuttuu vai muuttuuko ollenkaan, Sanna-Kaisa muistelee.

Myös Rikua muutto jännitti.

– Tietysti muutto 800 kilometrin päähän pois kaikesta tutusta jännittää ja pelottaa, mutta muuten minulla oli aika varma fiilis siitä, että tämä oli oikea ratkaisu.

Autot vaihtuivat puukkoihin

Ennen Lappiin muuttoa Sanna-Kaisa myi työkseen autoja. Myös nykyinen työ on myynnin parissa, mutta autot ovat vaihtuneet puukkoihin.

– Työn ulkopuolisen elämän koen helpottuneen. Nautin vapaa-ajastani, sillä voin suunnata kohti tuntureita. Ilmojen viiletessä alan panostaa koiriemme treenaukseen. Tarkoitukseni olisi kisata tulevalla kaudella valjakkourheilussa.

Riku käy yhä töissä Kankaanpäässä, jossa hän pyörittää omaa yritystään. Tilanteesta huolimatta aikaa harrastamiselle on jäänyt hänen ilokseen jopa enemmän kuin ennen.

– Nykyisin teen noin kaksi viikkoa töitä pitkää päivää ja kaksi viikkoa olen täällä ”lomalla”. Tietysti aina joustaen kumpaankin suuntaan tarpeiden ja työtilanteen mukaan. Täällä pohjoisessa tulee vietettyä todella paljon aikaa pihalla retkeillen ja kalastellen. Talvella olisi myös tarkoitus panostaa kelkkailuun todella paljon. Nyt tallissa odottaakin kaksi moottorikelkkaa, Riku kertoo.

Pinnallinen elämä jäi taakse

Parasta elämänmuutoksessa on ollut yksinkertaisesti unelmien toteuttaminen.

– Saamme asua vaarojen ja tuntureiden keskellä. Luonto on entistä enemmän vahvasti läsnä, ja pääsemme nauttimaan tunturi-Lapin kahdeksasta vuodenajasta, Sanna-Kaisa iloitsee.

Riku on myös huomannut, että pariskunta viettää nykyään enemmän yhdessä vapaa-aikaansa.

– Muutto on vaikuttanut hyvinvointiini positiivisesti. Koen olevani tietyllä tapaa rauhallisempi nykyään ja koen asuvani siellä, mihin kuulun. Paikkana tämä vastaa niin paljon paremmin sitä omaa elämäntyyliä, ja nyt siitä on mahdollista saada myös enemmän irti, Sanna-Kaisa pohtii.

Riku on samoilla linjoilla.

– Koen pystyväni olemaan paremmin oma itseni. Olin sitä myös tietenkin aikaisemmin, mutta nyt koen pystyväni jättämään sellaisen pinnallisen haluamisen paremmin taakse. En enää halua tuhlata rahoja merkkivaatteisiin tai kalliisiin tavaroihin vain siksi, koska jokin on muotia. En usko, että kukaan edes on noteerannut tätä, mutta jotenkin ennen koin enemmän sellaista ulkoista painetta.

”On vain otettava ja hypättävä”

Sanna-Kaisa ja Riku haluavat kannustaa myös muita tavoittelemaan unelmiaan.

– On vain otettava ja hypättävä, vaikka kuinka hirvittäisi. Välillä voi tulla huolella takkiin, mutta ilman kokeilua ei voi tietää, toteutuuko unelma, he muistuttavat.

Myös pariskunta epäili ajoittain oman unelmansa toteuttamista. Olihan Sanna-Kaisa irtisanonut itsensä juuri epävarmana korona-aikana ja muuttosuunnitelmien aikana he saivat seurata, kuinka Uusimaa suljettiin.

– Kyllä me enemmän ja vähemmän kauhulla seurasimme tilannetta – ostaa nyt talo ja muuttaa useamman sadan kilometrin päähän tämmöisenä aikana. Ja ylipäätään, pääsemmekö edes muuttamaan vai mitä tässä tapahtuu. Muistan, että parit vieraammekin sanoivat, että eikö meidän kannattaisi siirtää muuttoa ja katsoa sitä sitten myöhemmin uudestaan.

– Onneksi pidimme päämme, kun sanoimme, että se on nyt tai ei koskaan.

Vaikka pariskunta elääkin nyt unelmaansa, on tulevaisuuden varalle vielä yksi iso haave.

– Sellainen niin sanotusti enemmän ja vähemmän salainen haave on muuttaa joskus vielä kauemmas pohjoiseen, jonnekin erämaahan tai sen liki.

Juttu on julkaistu alun perin 28.7.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?