Kuluttaja-lehti testasi pytynpuhdistusaineet: voittaja putsaa sekä lian että kalkin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kuluttaja-lehti testasi pytynpuhdistusaineet: voittaja putsaa sekä lian että kalkin

Kuluttaja-lehden testissä oli mukana 16 wc-pesuainetta. Puhdistuskyvyissä oli isoja eroja.

Kuluttaja testasi wc-pesuaineet. Wc-pytyn saa puhdistettua paremmin käyttämällä pelkän puhdistusaineen ohella wc-harjaa.­

10.2. 13:01

Tuotteista ja palveluista tietoa jakava Kuluttaja-lehti on laittanut järjestykseen 16 markkinoilla olevaa wc-puhdistusainetta.

Testattujen puhdistusaineiden pH:t vaihtelivat erittäin happamasta 0,2:sta erittäin emäksiseen 13,1:een. Testissä arvioitiin muun muassa tuotteiden puhdistuskykyä, kalkinpoistokykyä ja ei-toivottuja kemikaaleja.

Puolueettomissa laboratorioissa tehdyn selvityksen voittaja on Harpic Power Plus Max 10 original -wc-putsari (pH 0,2), joka sai testissä kiitosta hyvästä puhdistuskyvystä. Tuote irrotti niin ikään kalkkia erittäin hyvin, myös kaltevilta pinnoilta. Miinusta testivoittaja sai, sillä se valui pinnoilta nopeasti, joten se ei ole hyvä vaihtoehto pinttyneen lian kemialliseen poistamiseen.

Hyvästä hinta-laatusuhteesta kiitosta saanut Lidlin W5 Toilet cleaner Maxx power (pH 2,1) oli testin kakkonen. Tuotteen hinta on vain puolet testivoittajasta. Tuote valuu kuitenkin pinnoilta pois testivoittajaakin nopeammin, joten sekään ei ole hyvä vaihtoehto pinttyneen lian kemialliseen poistamiseen.

Testivoittaja Harpic Power Plus Max 10 original sai kiitosta hyvästä puhdistuskyvystä. Se irrotti myös kalkkia hyvin. Bilteman WC-puhdistusaine oli puhdistusteholtaan jopa testivoittajaa parempi. Kalkkia se poisti kuitenkin erittäin huonosti.­

Jaetulle kakkossijalle sijoittui testissä Biltema WC-puhdistusaine (pH 2,5), joka oli koostumukseltaan testivoittajaa paksumpaa. Se ei siis valunut, ja ehti vaikuttamaan huomattavasti pidempään pinttyneihin pintoihin kuin testivoittaja. Puhdistuskyvyltään tuote oli testivoittajaa hieman parempi, mutta se poisti kalkkia erittäin huonosti. Miinusta Biltema WC-puhdistusaine sai, koska se sisälsi testiryhmän ainoana tuotteena ympäristölle haitallista sulfamiinihapppoa.

Testin neljännelle sijalle tuli WC Kukka, WC-puhdistaja Meri (pH 2,1) ja vitoseksi Bref Pronature Grapefruit (pH 2, 9). Jumbosijalle jäi Harpic Eco Toilet Liquid (pH 3,1).

Kiilto Airi WC-geelillä oli testin ainoana allergiamerkki, eikä se sisällä lainkaan hajusteita. Laboratorio arvioi tuotteen puhdistuskyvyn kuitenkin erittäin huonoksi. Valumisnopeus oli keskiverto. Tuote sijoittui sijalle 11.

pH-arvo vaikuttaa puhdistuskykyyn

Tuloksista voi päätellä, että omaan vessaan valittava puhdistusaine kannattaa valita lian mukaan.

Wc-puhdistusaineiden tärkeimpään ominaisuuteen eli puhdistuskykyyn vaikuttaa puhdistusaineen pH-arvo, kertoo kuluttaja.fi. Puhtaan veden pH on 7, happaman liuoksen pH on tätä pienempi ja emäksisen tätä suurempi.

Sijalle 11. sijoittui Kiilto Airi WC-geeli. WC Kukka, WC-puhdistaja Meri sijoittui neljännelle sijalle. Miinusta se sai valumisnopeudesta. Puhdistusteho oli numeron 7 arvoinen (1-10).­

Kalkkilian saa liuotettua parhaiten pois happamalla puhdistusaineella, joka toimii hyvin myös virtsan sisältämän urean poistoon. Sekin on kalkin tapaan emäksistä.

Emäksiset, valkaisuainetta sisältävät puhdistusaineet ovat puolestaan hyviä poistamaan likaa posliinipinnalta. Ne ovat tehokkaita myös rasvaliukoisen lian poistamisessa.

Happamuuden ja emäksisyyden lisäksi puhdistusaineessa tulee kiinnittää huomiota pinta-aktiivisiin tensideihin, jotka alentavat veden pintajännitystä. Niitä on puhdistusaineissa erilaisia: anioniset tensidit poistavat hiukkaslikaa ja ionittomat tensidit rasvalikaa. Suomessa vesi on pääosin pehmeää, joten anioniset tensidit puhdistavat hyvin, Kuluttaja-lehti kertoo. Kalkkipitoiseen kovaan veteen ionittomat tensidit voivat toimia paremmin.

Laboratoriotulosten perusteella valkaisuainetta sisältävät, vahvasti emäksiset puhdistusaineet ovat hyviä poistamaan likaa posliinipinnalta. Emäksiset puhdistusaineet eivät kuitenkaan liuota kalkkia tai ureaa, vaikka ne ovatkin tehokkaita esimerkiksi rasvaliukoisen lian poistamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?