Espooseen rakennetaan uusi siirtolapuutarha: korkeintaan 17 neliön mökin hintapyyntö on jopa 95 000 euroa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Espooseen rakennetaan uusi siirtolapuutarha: korkeintaan 17 neliön mökin hintapyyntö on jopa 95 000 euroa

Espooseen valmistuu vuoden lopulla uusi siirtolapuutarhakylä.

Espoon Leppävaaraan rakennetaan siirtolapuutarha-alue. Asiantuntijoiden mukaan siirtolapuutarhamökeissä on meneillään sukupolvenvaihdos.­

27.1. 13:17

Leppävaaraan, Espoon kaupungin vuokratontille, valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä uusi puutarhayhteisö, Garden Village. Rakennustyöt 54:n siirtolapuutarhamökin alueella aloitetaan maalis-huhtikuussa.

Alueen markkinoinnista vastaava Aleksi Savela kertoo Ilta-Sanomille, että siirtolapuutarhakylää on kehitetty yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Vuokrasopimus kaupungin tontilla on 30 vuoden mittainen.

–  Osake sisältää oman talvieristetyn villan ja siihen kuuluvan suojaisan pihan. Tämän lisäksi alueella on erillinen peltoaukea, josta osakas saa oman viljelypalstansa. Jokaisella osakkaalla on myös oma paikka isosta lasikasvihuoneesta sekä maakellarista.

Lisäksi alueelle rakentuu yhteistupa, jossa sijaitsevat saunat, suihkut, vessat, tupa ja leivinuuni. Tontille tulee myös pihasauna.

Hintapyynnöt 69 500 eurosta alkaen

Aivan pikkurahalla mökkeihin ei pääse käsiksi.

Mökkejä on kolmea eri kokoa, 14,5 neliöstä 17 neliöön. Niissä on erillinen nukkumaparvi, keittiö, oleskelutila, sekä varasto ja wc-tila.

Mökkejä on kolmea eri kokoa, 14,5 neliöstä 17 neliöön.­

Hintapyynnöt ovat 69 500 eurosta 95 050 euroon.

–Kohteeseen on saatu yhtiölaina, joka mahdollistaa mökin hankinnan huomattavasti huokeammalla summalla, Savela lisää.

Hoitovastike, joka kattaa tontin vuokran, yhteistilojen hoidon ja mökkien vakuutukset muutoin kuin irtaimiston osalta, on noin 110-130 euroa kuukaudessa.

Savela ei pidä hintoja korkeina.

– Vanhoja siirtolapuutarhamökkejä myydään esimerkiksi Talissa, Lauttasaaressa ja Vallilassa jopa 120 000 eurolla. Jotkut jonottavat vanhaa mökkiä vuosia.

Garden Villagen mökeistä kymmenen on myyty. Alustavia varauksia on tehty ”kymmeniä”.

– Kaukaisin ostaja on Rovaniemeltä. Hän aikoo pitää paikkaa Helsingin tukikohtanaan, Savela kertoo.

Villassa on erillinen nukkumaparvi, keittiö, oleskelutila, sekä varasto ja wc-tila.­

Toisin kuin joillakin siirtolapuutarha-alueilla, Garden Villagessa ei siis edellytetä, että ostaja on samalta paikkakunnalta. Talkootoiminnan sijaan yhteisistä alueista vastaa huoltoyhtiö. Mökit ovat talvieristettyjä.

”Hinnat heittelevät paljon”

Aleksi Savelan mukaan suomalaisten innostus puutarhanhoitoon on kasvussa. Oman piilopaikan etsiminen on korona-aikana suosiossa, mutta myös yhteisöllisyys ja omavaraisuus ovat nostaneet päätään.

Siirtolapuutarhayhdistysten asiantuntijoiden mukaan meneillään on sukupolvenvaihdos.

– Hinnat heittelevät paljon, ja välillä sitä itse järkyttyy kummassa tahansa äärilaidassa, eli lähtikö tuo 15 tonnilla ja maksoiko joku tuosta 80 000, Pertti Laitila Suomen Siirtolapuutarhaliiton puheenjohtaja kommentoi vuonna 2020.

Korkeimmat hinnat ovat yleensä pääkaupunkiseudulla, mutta sijainti ei ole ainoa määrittävä tekijä.

– Sijainnin lisäksi hintaan vaikuttavat mökin koko ja kunto, puutarhan kasvillisuus sekä yhdistyksen järjestämät palvelut, Laitila kommentoi.

Ouluun uusi siirtolapuutarha-alue

Aleksi Savelan mukaan pääkaupunkiseudulle ei ole viime aikoina rakennettu uusia siirtolapuutarha-alueita.

– Kiinnostusta on, sillä täällä monet asuvat kerrostalossa, eikä omaa pihaa ole, Savela arvioi.

Vanhan siirtolapuutarha-alueen vahvuutena on kasvillisuus, joka on rakentunut parhaimmillaan vuosikymmenien aikana.

Uusissa vahvuutena ovat muun muassa hyväkuntoiset rakennukset.

Toinen uusi, rakenteilla oleva siirtolapuutarha-alue tulee Oulun Hietasaareen. Rakenteilla on 28 palstaa. Viisi niistä varataan vuoden 2025 asuntomessujen oheiskohteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?