Markku vuokraa mökkiään Kauhajoella, mutta kerran sinne oli jätetty täystuho – yksi kysymys kertoo, kannattaako vuokralaista ottaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Markku vuokraa mökkiään Kauhajoella, mutta kerran sinne oli jätetty täystuho – yksi kysymys kertoo, kannattaako vuokralaista ottaa

Ei lemmikkejä, nuorisoporukoita tai naapurifoobikkoja. Porvoolainen Markku Rantala on oppinut 14 vuoden aikana, miten vuokraaminen sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Porvoolainen Markku Rantala vuokraa mökkiään Kauhajoella. Ajomatkoihin menee aikaa, ja kunnostustyö on jatkuvaa, mutta harrastus on mieleinen. Vuodet ovat opettaneet, minkälaisia vuokralaisia mökille kannattaa ottaa.­

26.1. 19:15

Kauhajoella sijaitsevan vuokramökin nimi on komea: Casa Katarina.

Itseä varten rakennutettu, mutta sittemmin vähälle käytölle jäänyt mökki on ollut vuokraajien keskuudessa menestys. Kaunis maisema, kattava varustetaso ja lähellä sijaitsevat nähtävyydet ovat vetonauloja.

– Mökki on ollut aivan täyteen buukattu. Käyttöaste oli hyvä jo ennen koronaa, porvoolainen Markku Rantala kertoo Ilta-Sanomille.

Rantala on vuokrannut Casa Katarinaa jo 14 vuoden ajan.

– Ensimmäiset vuodet opettivat karvaasti, mitä pitää oppia, Rantala myöntää.

Markku Rantalan vuokramökki sijaitsee Kauhajoella.­

Nykyään vuokrauksista valtaosa menee loistavasti. Sen Rantala on ymmärtänyt, että aivan kaikkiin ei voi kuitenkaan luottaa.

Osa vuokraajista ei kerro totuutta siitä, kuinka monta ihmistä mökille on tulossa, ja mikä on porukan ikä. Pahimmillaan väärä vuokralaisvalinta johtaa paikkojen tuhoamiseen.

– Kerran annoin tyhmyyksissä mökin vuokralle nuorille, joilta en pyytänyt henkilötodistusta. Kävi niin, että tekstiilit ja astiat oli tuhottu. Jopa ulkovalot oli ammuttu ilmakiväärillä alas. Kyllä siinä itku pääsi.

Aika on auttanut. Nykyään Markku Rantala tietää, miten mökkivuokrauksen saa sujumaan. Yllätyksiltä ei voi silti täysin välttyä.­

Epäröijille tiukka ei

Tärkeä muistisääntö on nyt omista rajoista kiinni pitäminen. Rantala ei vuokraa mökkiä bilettäville nuorisoporukoille, lemmikkinsä mukana tuoville tai niille, jotka kauhistelevat lähellä sijaitsevia naapureita.

– Olen myös oppinut, että aina täytyy kysyä henkilöllisyystodistus. Jos vuokraaja alkaa tässä vaiheessa epäröidä, sanon heti, että vuokraan mökin jollekin toiselle. Näitä epäröijiä on yllättävän paljon.

Henkilötodistuksen pyytämistä suosittelee myös Suomen mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja Sari Hyvärinen, joka on kommentoinut aihetta aikaisemmin Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Sanna-Kaisa ei osannut epäillä mitään pahaa, kun äiti lapsineen vuokrasi häneltä mökin – vierailun jälkeen paljastui karu totuus

Suomen mökkivuokraajat on listannut ongelmatilanteita varten myös käsikirjan yleisistä mökkivuokrausehdoista.

Kuluja tuhansia euroja vuodessa

Kaikesta näkee, että Rantala vaalii mökkiään huolella. Perheenisä haluaa, että mökki säilyy hyvässä kunnossa myös jälkipolville.

– Eivätkä vuokraajatkaan enää kelpuuta mitä tahansa. Kaikki pitää olla nykyään tip top. Etenkin nuorilla on muuttunut filosofia: mökillä pitää olla astianpesukone, ilmastointi, sisä-wc ja lattialämpö.

 Kuluja on vuosittain 5 000 euron edestä.

Rantala onkin hankkinut mökille liki kaikkea, mitä vuokralaiset voivat tarvita: on kajakkeja, perämoottorilla varustettu vene, pelejä, palju sekä ulko- ja sisäsauna. Lähellä oleviin retkikohteisiin pääsee kävellen tai maastopyörällä.

– Pari kesää sitten hankimme ilmalämpöpumpun, kun kesät alkoivat olla kuumia, ja vuokraajat valittivat liiasta lämmöstä. Ja mökille suunnitellaan joka vuosi jotain uutta. Tänä vuonna hankimme leijuvan teltan, joka laitetaan puihin kiinni.

Casa Katarinan kehittämistyö on jatkuvaa, joten vuokratulot menevät pääosin mökin ylläpitoon, Rantala kertoo.

– Kuluja on vuosittain 5 000 euron edestä. Niihin kuuluvat muun muassa kiinteistövero, lämmityskulut, jätevesimaksut, vesi ja polttopuut, joita menee kaksi rekkakuormallista vuodessa.

Hyvä varustetaso on Rantalan mukaan tärkeä. Vuokraajille ei kelpaa enää mikä tahansa mökki.­

Myös kodinkoneita ja tekstiileitä täytyy uusia jatkuvasti, Rantala huomauttaa. Vastikään saunan lauteille tullut veritahra tarkoitti sitä, että mökille oli ajettava samana viikonloppuna uusimaan lauteet.

– Ei tämä harrastus kaikille sovi. On ollut sellaistakin, että muu perhe lähtee lomamatkalle Kreikkaan, mutta itse joudun jäämään tekemään remonttia. Kyllä tämä voisi monen perheen kaataa.

Perusasioissa opastetaan

Toisaalta vuokramökistä on tullut perheen yhteinen harrastus. Nykyään jo aikuiset lapset auttavat Rantalaa remonteissa. Näin oppi kulkee isältä jälkikasvulle.

Kaikki eivät tunnu saaneen samanlaisia oppeja. Rantala on nimittäin huomannut, että arjen askareet voivat olla yllättävän vaikeita, iästä riippumatta.

– Joillekin joutuu opastamaan, kuinka takkaan laitetaan tuli tai miten pellit avataan. Myös kaasugrillin käyttö tuottaa joillekin hankaluuksia.

Omista rajoista kannattaa pitää kiinni. Rantala ei vuokraa mökkiä bilettäville nuorisoporukoille, lemmikkinsä mukana tuoville tai niille, jotka kauhistelevat lähellä sijaitsevia naapureita.­

Muita mökkivuokrauksesta kiinnostuneita Rantala suosittelee miettimään, kuinka paljon harrastukselle on antaa aikaa. Sitä nimittäin tarvitaan, jos haluaa, että vuokrauksesta jää itselle käteen jotakin.

– Myös tukiverkosto ympärillä auttaa. Itse olen pyytänyt tuttavilta apua. He käyvät välillä katsomassa mökkiä, ja jäävät palkaksi sinne yöksi.

Vuokramökki vie aikaa. Matka Porvoosta Kauhajoelle on pitkä, ja puuhaa riittää.­

Tyytyväinen asiakas on paras palkinto

Rantalan mukaan sijoittajat satsaavat ennemminkin asunnonvuokraukseen kuin mökkitoimintaan. Rikastumaan harrastuksella ei siis hänen mukaansa pääse.

Antoisaa vuokraustoiminta joka tapauksessa on.

– Monet laittavat viestiä jälkikäteen, kuinka kiva loma oli. Osasta vuokraajista on tullut ystäviäkin.

– Tyytyväinen asiakas on paras palkinto. Silloin tietää, että on tehnyt jotakin hyvin, kun asiakkaat tulevat uudemman kerran, jotkut jo seuraavan sukupolven voimin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?