Suomalainen Hannele asuu New Yorkissa yhdessä maailman kuuluisimmista hotelleista: ”Vakiovieraiden joukossa on monia tähtiä”

Suomalainen Hannele Klemettilä Mc-Hale asuu New Yorkissa, arvoalueena tunnetulla Upper East Sidella. Koti sijaitsee luksushotelli The Carlylessä, jonka toinen puoli on muutettu yksityisasunnoiksi.

Suomalaislähtöinen tietokirjailija ja tutkija Hannele Klemettilä-McHale asuu miehensä Anthony McHalen kanssa New Yorkissa. Kotina sijaitsee The Carlyle -hotellin yksityisasunnoissa. Anthony McHale on hotellin toimitusjohtaja.

Salaisuuksien palatsi.

Hotelli, jonka The New York Times -lehti nimesi paikaksi, jossa maailman kuuluisimmatkin ihmiset saavat olla rauhassa.

Rakennus, jonka käytävillä muun muassa Englannin prinssi William ja herttuatar Catherine, John F.Kennedy ja itse Marilyn Monroe oli tavattu. Ja jossa itse Walesin prinsessa Diana oli saanut kaikki hyvälle tuulelle.

– Hän osui samaan hissiin Michael Jacksonin ja Steve Jobsin kanssa. Kun hissinkuljettaja sulki oven, kaikki tuijottivat useiden kerrosten ajan vaitonaisina eteensä, kunnes Diana onnistui rentouttaman tilanteen alkamalla laulaa Jacksonin kappaletta Beat It.

The Carlyle on Bien & Princen suunnittelema 1930-luvun pilvenpiirtäjä, joka on nimetty esseisti Thomas Carlylen mukaan. Kerroksia on yli 30 ja niistä avautuu näköaloja Central Parkiin ja kaupungin yli.

Tarinan kertoo eteenpäin suomalainen tietokirjailija ja tutkija Hannele Klemettilä-McHale.

Hannele Klemettilä-McHale tuntee hotellin historian läpikotaisin, sillä luksushotelli, tai oikeastaan rakennuksen arvoasuinnoiksi muutettu puoli, on hänen nykyinen kotinsa. Klemettilä-McHalen aviopuoliso Anthony McHale on The Carlylen toimitusjohtaja.

– Olemme asuneet täällä neljä vuotta ja viihdymme hyvin, Hannele Klemettilä-McHale kertoo Ilta-Sanomille.

Luksusasumista kattojen yllä

Vaikka hotellin arvoasunnoiksi muutettu puoli vastaa tavallista asumista, aivan tyypillinen se ei ole. Koti on, ainakin suomalaisella mittapuulla katsottuna, hyvin ylellinen. Lattiat ovat tummaa puuta, mutta sisustus on muuten vaalea. Huoneet kurottavat korkeuksiin ja kylpyhuoneessa on marmoria.

Asuntoon kuuluu makuuhuone, olohuone, keittiö, kaksi kylpyhuonetta sekä vierashuone omalla kylpyhuoneella ja sisäänkäynnillä.

Kyseessä ei liene loppuelämän koti, sillä työ vienee pariskunnan vielä takaisin jonnekin muualle. Silti Klemettilä-McHale on halunnut sisustaa sen mieleisekseen.

– Viimeisimpiin hankintoihini kuuluu amerikkalaista 1800-luvun kilpahevosta Ethan Allenia esittävä kuparinen, kullalla silattu tuuliviiri. Se löytyi Kocian DePasquan antiikkiliikkeestä Woodburysta, Klemettilä-McHale paljastaa.

Näkymä The Carlylen ylemmästä kerroksesta.

Kun kotiovesta siirtyy hotellin puolelle, luksus vain jatkuu.

Aulatilat ovat art deco -tyyliä. Värimaailma on mustaa, valkoista, kultaa ja platinaa. Marmoria on kaikkialla, ja seiniltä löytyy muun muassa Jan Weenixin ja Rudolf Stingelin maalauksia.

Hotellissa on myös useita ravintoloita, joita Klemettilä-McHale käyttää. Yksi niistä on maailmankuulu Bemelmans Bar, joka tunnetaan jazz-esityksistään.

– Itse käyn siellä kerran kuussa. Baarin seiniä koristavat, kuten nimikin vihjaa, Ludwig Bemelmansin maalamat Madeleine-aiheiset freskot. Katto on peitetty 14 karaatin kultalehdillä, Klemettilä-McHale kuvailee.

Jan Weenixin (n. 1641-1719) maalaukset ja tulisija vanhoine peileineen luovat arvokasta tunnelmaa The Carlylen hissiaulaan.

Myös hotellin muut palvelut, kuten kuntosali, kampaamo, kauneushoitola ja puodit ovat asukkaiden käytettävissä.

– Me käytämme lähinnä taloudenhoitoon liittyviä palveluita. Teemme mielellään ruokaostokset itse.

Utelias tutkijaluonne

Mutta kuka on tämä nainen, jonka tie on päätynyt yhteen maailman ihailluimmista metropoleista?

Tiedemaailmalle Klemettilä-McHale on tuttu, sillä hänet on nimetty muun muassa Suomen Akatemian tutkijatohtoriksi, Cambridgen yliopiston vierailevaksi tutkijaksi, Lontoon yliopiston tutkijaksi ja Cambridgen yliopiston ainaisjäseneksi.

Tällä hetkellä hän kirjoittaa ensimmäistä romaaniaan, joka sijoittuu keskiajan lopun Ranskaan ja odottaa ruokakulttuuria käsittelevän teoksensa ilmestymistä kiinaksi.

Julkaisija on Shanghai Academy of Social Sciences eli Kiinan vanhin humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkimusinstituutti.

McHalet muuttivat New Yorkiin 2017. Heillä on vakituinen koti Englannin maaseudulla.

Itseään Klemettilä-McHale kuvailee uteliaaksi tutkijaluonteeksi, jota kiehtovat vieraat kulttuurit, kielet ja historia.

– Ensimmäistä kertaa muutin ulkomaille jo vuonna 1986, kun lähdin kohentamaan ranskan kielen taitoani Pariisiin. Matka venyi useamman vuoden mittaiseksi. Pisimpään olen asunut Ranskassa, Norjassa, Englannissa, Dubaissa ja USA:ssa.

Julkisuudessa Klemettilä-McHale on esitellyt esimerkiksi perheen Englannin kodin, joka sijaitsee Sonningin kylässä, ja on 600 vuotta vanha.

Ennen New Yorkia Klemettilä-McHale asui puolestaan Dubaissa, joka elämä oli kenties nykyistäkin hulppeampaa. Siellä Anthony McHale johti nimittäin yhtä maailman kuuluisimmista hotelleista, purjeenmuotoista Burj al Arabia.

Tasosta kertoo jotakin se, että hotellissa voi yöpyä ainoastaan sviiteissä. Huoneista löytyy muun muassa 24 karaatin kullalla päällystetty iPad. Kalleimmissa sviiteissä on jopa oma elokuvateatteri.

Parasta ovat kävelyt Central Parkissa

Ulkopuolisten silmin Klemettilä-McHalen elämästä ei luksusta puutu, mutta nainen vakuuttaa, että lopulta elämässä kaikkein tärkeintä ovat muut seikat.

Eniten Klemettilä-McHale kertoo nauttivansa tavallisista asioista, kuten pitkistä kävelyistä koiran kanssa.

Tähkä-koira on syntynyt Tallitontun kennelissä Nurmijärvellä. Taiteilija Clym Evernden ikuisti Tähkän The Carlylen kalenteriin. Tähkä esiintyi myös elokuvassa 'Always at The Carlyle' (2018).

Tällä hetkellä tie vie New Yorkissa Keskuspuistoon, Central Parkiin. Siellä seuraa pitää pikkuinen parsonrusselinterrieri, Tähkä-nimeltään, joka on ollut Klemettilä-McHalen rakkain silmäterä jo 14 vuodena ajan.

– Vietämme puiston poluilla pari tuntia joka päivä, satoi tai paistoi.

Omalle rauhalle on tarvetta, sillä kun suomalaisnainen palaa kävelyiltään The Carlyle -hotelliin, tungosta voi riittää.

The Carlylen torni on Manhattanin Upper East Siden maamerkki.

Etenkin keväisin, hotellissa järjestytyn Met-muotigaalan aikaan, rakennuksen edessä parveilee paparazeja.

– He tulevat, kun ovat saaneet vihiä kuuluisasta vierailijasta. Vakiovieraiden joukossa on monia filmitähtiä, musiikkialan tai urheilun tähtiä ja huippumalleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?