Tältä näyttävät keittiöt vuonna 2021 – valkoisen, harmaan ja mustan rinnalle tulee uusia sävyjä

Vuoden 2021 keittiötrendeissä näkyvät luonnonläheiset värit, pyöreät muodot ja persoonallisuus. Nykyään melkein kaikki on trendikästä.

Luonnosta inspiraationsa värit ovat nyt trendikkäitä. Petra-keittiöiden ovimalli on nimeltään Eerika. Taso on marmorijäljitelmäistä laminaattia.

25.1.2021 13:44

Asiantuntijat kertovat, miltä näyttää ajankohtainen keittiö.

Luonto inspiroi värimaailmaa

Valkoinen ja musta keittiö jo tunnetaan, mutta nyt keittiökaapistoihin haetaan värejä tätäkin rohkeammin. Keittiötrendeissä näkyvät nyt luonnosta inspiraationsa saaneet värit, kuten harmaa, vihreä, merensininen ja greige, eli mudan, harmaan ja beigen yhdistelmä.

Keittiötrendeissä näkyvät nyt luonnosta inspiraationsa saaneet värit, kuten harmaa, vihreä, merensininen ja greige.

– Luonnon sävyt istuvat todella hyvin suomalaiseen makumieltymykseen ja värimaailmaan, sillä ne eivät ole liian uskaliaita, kertoo Keittiömaailma-ketjustaan tunnetun Novartin kaupallisen tuotevalikoiman johtaja ja sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen Ilta-Sanomille.

Värit tulevat, mutta valkoinen on yhä myydyin keittiöiden väri. Kuvassa A la Carten ovimalli Festa ja Silestonen Eternal Calacatta Gold -kvartsitaso.

Ikeasta viestitetään, että vuodelle 2021 odotetaan aiempaa enemmän värejä.

– Neutraali värimaailma saattaa jo kyllästyttää. Nyt harmaan rinnalle nousee maanläheiset, lämpimät värisävyt, kertoo Ikea Suomen sisustuksen asiantuntija Anne Ikonen.

Rohkeitakin väripilkkuja toki harrastetaan –  ja pitääkin. Välitilan värikäs tapetti tai keittiön hana tuovat rohkeutta muuten hillittyyn huoneeseen.

Kokkonen suosittelee konsultoimaan isojen väripintojen valinnassa ammattilaista tai ottamaan kaupasta mukaan mallipalan.

– Ennen värin valintaa tulee huomioida valaistusolosuhteet. Se, miltä väri näyttää tilassa, on yhteydessä tilan kokoon, valoon ja ympäristön muihin materiaaleihin.

Keittiön monet muodot

Avokeittiö on yhä suomalaisten suosikki, sillä se sopii pieniinkin asuntoihin. Jos tilaa on enemmän, keittiön osittain sulkeminen voi olla hyvä vaihtoehto. Ovien taakse saa myös tiskit piiloon.

– Pienemmissä neliöissä lokeroiminen tekee kuitenkin tilasta liian ahtaan, Eeva Kokkonen muistuttaa.

Jos tilaa on enemmän, keittiön osittain sulkeminen voi olla hyvä vaihtoehto. Kuva asuntomessuilta Tuusulasta.

Kotona vietetään nyt poikkeuksellisen paljon aikaa, joten suljetuimmille huoneille, löytyy siksi enemmän tarvetta kuin aiemmin.

– Emme kuitenkaan tee kotejamme pandemiaa varten. Kun liikkuminen on taas vapaampaa, yhtenäinen tila voi olla koko perhettä kokoava voima.

Tasot ja välitilat säväyttävät

Keittiön tasoissa suositaan sekä aitoa puuta että jäljitelmiä. Puu vaatii jatkuvaa huoltoa, joten Kokkonen ehdottaa helppohoitoisuutta etsivälle puuta jäljittelevää laminaattipintaa.

Jäljitelmät ovat nykyään hämmästyttävän aidon näköisiä.

Väriä keittiöön saa vaikka messinkisellä nuppivetimellä. Kuvassa A la Carte keittiöiden ovimalli Neve ja Silestonen Calacatta Gold -kvartsitaso.

Keittiötasoissa ajankohtaisia ovat myös marmorikuviointi komposiittipinnoissa.

– Kivikuviota käytetään nyt tosi paljon myös välitilassa. Se tuo keittiöön kaivattua persoonallisuutta.

Pintamateriaalit kehittyvät koko ajan. Yksi ajankohtaisista, keittiön siistinä pitävistä pinnoista on nanopinnoite. Siinä sormenjäljet eivät näy.

Toiminnallisuutta keittiöön haetaan myös uusilla asetteluilla.

– Perinteiseen yläkaappi-alakaappi-yhdistelmään haetaan yksilöllisiä ratkaisuja muun muassa jättämällä avokaapit pois kokonaan tai korvaamalla niitä hyllyillä, vinkkaa IKEA Suomen keittiö- ja kylpyhuonetuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Anna-Kaisa Uuro.

Pyöreyttä vaikka kalusteilla

Pyöreät muodot näkyvät nyt kaikkialla sisustuksessa. Keittiöön niitä saa helposti vaikka huonekaluja vaihtamalla. Pyöreä pöytä tai mummon vanha perintötuoli tuovat sisustukseen sitä jotakin.

– Aina kaiken ei tarvitse olla kallista designia. Persoonaa ja taustaa nostetaan esille omilla aarteilla, sanoo Kokkonen.

Kotona suositaan myös mukavia, klassisia huonekaluja sekä luonnonmateriaaleja ja vaaleaa puuta.

Kotona suositaan myös mukavia, klassisia huonekaluja sekä luonnonmateriaaleja ja vaaleaa puuta.

– Kestävät ja ympäristöystävälliset materiaalit ovat entistä suositumpia.

Persoonallisuus on suurin hitti

Mikä vapauttava uutinen: epätrendikästä ei nykyään ole oikein mikään!

Kaikki tyylisuunnat ovat sallittuja. Hemtexin kevättalven Slow living -mallistossa on hempeitä pastellisävyjä ja mielenkiintoisia struktuureja.

Kiiltävät pinnat alkavat hiipua, mutta varsinaisesti nekään eivät ole kiellettyjä. Mille tahansa tyylille ja mieltymykselle löytyy nykyään oma paikkansa.

– Kaikki tyylisuunnat ovat olemassa koko ajan, tarkoitti se sitten kiiltävää tai mattaa, pyöreää tai kanttia. Trendikkäintä on nyt tuoda vahvasti oma näkemys esille, Kokkonen kannustaa.

Samaa mieltä on Ikean sisustuksen asiantuntija Anne Ikonen.

– Oman persoonan mieltymyksiä ja kiinnostuksenkohteita halutaan tuoda esille myös sisuksen kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?