Näillä esineillä teet kirppiksellä kannattavan tilin – näissä kysyntä ylittää käytännössä aina tarjonnan - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näillä esineillä teet kirppiksellä kannattavan tilin – näissä kysyntä ylittää käytännössä aina tarjonnan

”Kirpputorimyynnissä varmemmin tuottoja saa laittamalla myyntiin paljon pientä ja edullista”, kirpputoriyrittäjä Sini Hämeenkorpi kertoo.

Lastenvaatteista on kirpputoreilla ylitarjontaa, sanoo kirpputoriyrittäjä. Työkaluja ja -koneita kysellään sen sijaan enemmän mitä on tarjontaa.­

24.1. 18:30

Veisikö kirpputorille vanhan sohvan vai keräilyklassikon, johon oma intohimo on jo hiipunut?

Oulunsalolaisen Kyläkahvila ja kirppis Iisin yrittäjä Sini Hämeenkorpi on työssään nähnyt, mitkä tavarat kirpputoreilla todella menevät kaupaksi, ja mitkä jäävät hyllyihin lojumaan.

Kun kirpputorille saapuu asiakas, joka tuo mukanaan kylkiäis-, ilmaisjakelu- tai mainostuotteita, Hämeenkorpi tietää jo kättelyssä, että nyt käy huonosti.

– Näitä tuotteita näkee aika usein, kun ihmiset koettavat onneaan. Mutta harvoin niitä myydyksi saa. Myytäväksi ei niin ikään kannata viedä mitään sellaista, minkä on itse hylännyt tuotteen huonon kunnon vuoksi. Esimerkiksi tahraiset ja kulahtaneet vaatteet tai rikkinäiset tai muuten arvottomat tavarat saattavat vain haitata muiden tuotteiden myyntiä.

Varsinaisia kirpputorihittejä ovat arkiset käyttöesineet, kuten pelit, soittimet, urheilu- ja harrastusvälineet, lelut, käsityö- ja askartelutarvikkeet sekä hyväkuntoiset, arvokkaammat käyttöastiat.­

Osa kirpputorimyyjistä kuitenkin onnistuu. Parhaat myyjät saavat pikkutavarallakin satoja euroja muutamassa tunnissa tai päivässä.

– Yleistäen voi sanoa, että kirpputorimyynnissä varmemmin tuottoja saa laittamalla myyntiin paljon pientä ja edullista kuin yrittämällä myydä muutamia isoja tai erityisen arvokkaita tavaroita, Hämeenkorpi sanoo.

Parhaiten kirpputorilla menevät kaupaksi ajankohtaiset esineet. Jos siis on talvi, tuo myytäväksi vaikkapa talviurheiluvälineitä, älä rullaluistimia tai rantasandaaleja. Kirpputoriasiakas on yleensä paikalla ostaakseen akuuttiin tarpeeseen.

Varsinaisia kirpputorihittejä ovat arkiset käyttöesineet, kuten pelit, soittimet, urheilu- ja harrastusvälineet, lelut, käsityö- ja askartelutarvikkeet sekä hyväkuntoiset, arvokkaammat käyttöastiat.

– Lisäksi työkaluissa ja -koneissa kysyntä ylittää käytännössä aina tarjonnan. Niitä soisi myytävän kirppareilla enemmänkin, kun myyjät vain kauppaisivat niitä varaston perukoille jemmaamisen sijaan, Hämeenkorpi kertoo.

Lastenvaatteista ylitarjontaa

Kirpputorimyynti on levittäytynyt perinteisten kirpputorien lisäksi myös nettiin.

Siellä kannattaa kaupata erityisesti suurempikokoisia tuotteita tai arvoesineitä, joiden hinta voi nousta tuhansiin euroihin.

Pelkillä vaatteilla ei yleensä ylipäätään tee parhainta tiliä, ellei kysymys ole himotusta merkistä.­

Kuluttaminen on nykyään kiihkeää, joten kirpputorifoorumeilla kaupataan myös aivan uusia tuotteita, kuten vaatteita.

– Mielestäni se sotii kuitenkin kierrätysajatusta vastaan. Uusi ei sitä paitsi mene aina sen kummemmin kaupaksi kuin käytettykään, ellei hinta ole erityisen edullinen. Mikäli tuote ostetaan tai valmistetaan vain sitä varten, että se myydään kirpputorilla, liikutaan myös isossa mittakaavassa tehtynä jo verotuksellisesti harmaalla alueella, Hämeenkorpi muistuttaa.

Pelkillä vaatteilla ei yleensä ylipäätään tee parhainta tiliä, ellei kysymys ole himotusta merkistä. Erityisesti vauvojen ja pienten lasten vaatteista on Hämeenkorven mukaan kirpputoreilla jopa ylitarjontaa.

– Lisäksi paljon myydään kirjoja, dvd-levyjä ja koriste-esineitä. Eli ihan pelkästään vaatteilla tai tuikkukipoilla ei välttämättä kannata ruveta kirppispöytää pitämään. Mukana olisi hyvä olla sellaisia tuotteita, jotka pysäyttävät ja saavat asiakkaan tutkimaan paikan tarjontaa.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 13.3.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?