Lauran, 25, upea sisustus on syntynyt pikkurahalla – ihanaa kotia seuraavat somessa tuhannet

Laura Luoto on sisustanut kotinsa pääosin second hand -löydöillä ja DIY-huonekaluilla. Tarkoitus on, ettei koti näytä samalta kuin muilla.

Laura Luoto asuu second handilla sisustetussa kodissa. Osa esineistä on itse tehtyjä.

21.1.2021 16:05

Keskellä olohuonetta on itse tehty pyöreä, rimapäällysteinen sohvapöytä. Kulmapöydällä sijaitsee valossa väriään vaihtava, nyt terrakotanpunainen vekkivalaisin.

Nurkkauksessa on tilanjakaja, jonka taakse on pakko verhoutua jotakin yhtä ihanaa.

Tämä kotihan on paratiisi!

Helsinkiläinen Laura Luoto, 25, on sisustussuunnittelija, joka tunnetaan Instagramissa tilistään My home of treasures. Seuraajia on tuhansia.

Laura Luoto sisustaa kotiaan second handilla ja DIY-projekteilla.

Luodon esteettinen silmä on monen mielestä vailla vertaansa, mutta hauskaksi kokonaisuuden tekee se, että tämä koti ei ole maksanut paljon.

– Lähes koko kotini huonekaluista, valaisimista ja tavaroista lähtien ovat second hand -löytöjä. Pidän siitä, että kotini tulee tämän takia aina olemaan ainutlaatuinen, enkä kuormita maapalloa enempää sisustamalla.

– Haluan näyttää esimerkkiä muille sisustajille, että kodin pystyy sisustamaan upeilla löydöillä, joita voi hyvin mahdollisesti tehdä vielä pilkkahinnoin, Luoto kertoo Ilta-Sanomille.

Sisustus tulee edulliseksi myös siksi, että suuri osa esineistä on Luodon itsensä tekemiä tai tuunaamia.

Tällainen on esimerkiksi vasta valmistunut laatoitettu sivupöytä, johon Luoto löysi laatat Torista viidellä eurolla.

Laatoitettuja tiskejä ja pöytäpintoja on nyt trendikkäissä baareissa ja julkisissa tiloissa, joissa on 1960–1970-lukujen henkeä.

– Laattapöytiä näkee myös erityisen paljon Pinterestissä ja Instagramissa. Suomessa laattapöydät eivät ole vielä niin iso juttu, mutta ne tekevät ehdottomasti tuloaan

Luodon kotona on myös runsaasti rottinkia, joka on suosittu ja ekologinen materiaali.

– Orgaaniset muodot kiehtovat minua tällä hetkellä. Kaikki missä on kaarevia ja pyöreitä muotoja on minulle se juttu. Monet kotini kaarevat linjat tulevatkin rottinkisista huonekaluista.

Luotoa miellyttävät niin ikään maanläheiset ja murretut sävyt sekä leikkisyys.

– Laattapöytä on hyvä esimerkki tästä. Tiedän, että siitä voidaan olla monta mieltä, mutta itse tykkään, kun se tuo visuaalista mielenkiintoa kotiini.

Osa helsinkiläisnaisen tekemistä DIY-töistä on niin taitavasti tuunattu, ettei niitä uskoisi entisikseen. Naisen käsissä monet tavanomaiset esineet muuttuvat täysin uniikeiksi.

Tällainen on esimerkiksi mustan, varsin tavallisen kaapin muuttaminen trendikkääksi rottinkikaapiksi.

Taitava ote on Luodon itsensä mukaan synnyinlahja. Esteettinen silmä on aina ollut osa häntä.

– Lisäksi olen opiskellut sisustusarkkitehdiksi Brightonissa, Englannissa sekä suorittanut visualistin tutkinnon Helsinki Design Schoolissa. Harrastukseni ovat myös aina olleet jollain tavalla luovia ja visuaalisia. Esimerkiksi Instagram-harrastus on vienyt minua eteenpäin. Sen myötä olen oppinut paljon kuvakulmien ja hyvän valaistuksen voimasta. Vanhoja kuvia katsellessa tajuaa, että huh huh, kyllä olen harjaantunut.

Tässä kodissa sisustus vaihtuu yhtenään.

Tavaroiden kuskaaminen tuo pientä lisävaivaa, sillä autoa Luodolla ei ole. Nainen pyrkii hankkimaan ja myymään huonekaluja vain nouto-periaatteella.

Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä koti on ilo silmälle. Samalla se tuo Luodolle hieman lisätienestejä.

Luodolla on tapana ostaa huonekaluja halvalla ja tuunata niistä sellaisia, että ne menevät vähintään samaan hintaan tai mukavalla lisähinnalla eteenpäin.

– Joskus ostan repsahtaneita huonekaluja, jotka uudistan uuteen uskoon. Tykkään myös todellisista muodonmuutoksista. Kerran ostin hyvin kuluneen lipaston, josta myyjä pyysi vain 18 euroa. Kuorin viilupinnan irti laatikoista, laitoin juuttikangasta tilalle ja reunoihin puurimaa viimeistelemään kokonaisuuden. Asuntoni vähäisen tilan takia tällekin ihanuudelle on aika löytää uusi koti.

Luoto haluaa puhua second handin ja tuunaamisen puolesta, sillä se on paitsi ekologinen, myös edullinen tapa sisustaa kotia.

Hän toivoo, että myös DIY-projektit kasvattaisivat suosiotaan.

– Löytöjen ja itse tehtyjen projektien avulla pystyy luomaan mistä vain asunnosta omannäköisensä kodin, joka ei todellakaan näytä samalta kuin kaikilla muilla.

Laattapöydän ohje

– Laatat hankin itse Torista, mutta samanlaisia valkoisia 5x5-laattoja saa kaikista rautakaupoista. Rungon tein myös itse: Leikkautin Bauhausissa mäntylevyä oikean kokoisiksi paloiksi ja kiinnitin ne yhteen kulmaraudoilla tarvitsemaani laatikon muotoon. (30x40x35cm), Laura Luoto kertoo.

– Sitten liimasin laatat kuumaliimalla laatikkoon kiinni. Halutessa tähän voi käyttää oikeatakin laattaliimaa.

– Kun kaikki laatat olivat kiinni, täytin raot saumalaastilla. Puhdistin ylimääräiset laastit pois märällä sienellä ja lopulta kuivalla liinalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?