Hytisetkö juuri nyt kotona? Nämä kohdat asunnossa kannattaa tarkistaa, jos kylmyys tulee sisälle - Asuminen - Ilta-Sanomat

Hytisetkö juuri nyt kotona? Nämä kohdat asunnossa kannattaa tarkistaa, jos kylmyys tulee sisälle

Kireiden pakkasten aikaan on hyvä etsiä kodista lämpövuodot. Ikkunoiden ja ovien vanhat tiivisteet kannattaa vaihtaa.

Onko kotona kylmä? Asiantuntija kertoo, mitä asunnoissa kannattaa kovien pakkasten aikaan tehdä.­

15.1. 14:52

Lämpömittari on näyttänyt viime päivinä etelässäkin hurjia pakkaslukemia, ja monet asunnot ovat muuttuneet vetoisiksi.

Vetoisuus on Suomessa yleinen, erityisesti vanhempaa asuntokantaa koskeva ongelma, insinööritoimisto Seunan toimitusjohtaja Sami Seuna muistuttaa Ilta-Sanomille.

Seuna on työskennellyt myös energianeuvojana ja asiantuntijana Motivalla.

Vanhassa talossa puru- tai villaeristeet voivat painua kasaan ajan saatossa niin, että lämpövuotojen riski kasvaa. Ilmaa vuotaa myös höyrysulkumuovien liitoksien välistä, jos liitokset ovat ajan saatossa auenneet edes osittain.

– Ainoastaan polyuretaanityyppiset eristelevyt pysyvät paikoillaan kokoaan muuttamatta, Seuna huomauttaa.

Tee nämä työt itse

Jos tuulet tai pakkaset ovat reippaat, vetoisuus voi olla kotona todella ikävää. Väliaikaisesti tilannetta voi onneksi helpottaa omilla toimilla.

Kovilla pakkasilla tulisijojen käytössä ei kannata vitkastella. Takat ja leivinuunit ovat merkittävä apu, joten niiden lämmittäminen kannattaa aloittaa jo ennakoiden.

Tyypillisiä vetoisia paikkoja ovat karmien liitosalueet, rakenteiden reuna-alueet sekä ovet ja ikkunat, joiden tiivisteet kannattaa tarkistaa. Ovien tiivisteet voi vaihtaa itse, mutta ikkunoiden tiivisteiden vaihdossa voi sattua vahinkoja. Jos siis vähänkään epäilyttää, kutsu ammattilainen paikalle.

– On tiivisteen materiaalista kiinni, kuinka pitkään ne kestävät. Jotkut tulee uusia parin vuoden, toiset parinkymmenen vuoden välein, sanoo Seuna.

Lämpövuotoja voi jonkin verran estää myös laittamalla päiväksi sälekaihtimet kiinni. Jos verhot ovat lyhyempää mallia, nekin estävät viimaa.

Pidemmät verhot kannattaa pitää auki, sillä ne voivat peittää termostaatin, jolloin sen toiminta häiriintyy. Patterin ja termostaatin eteen tulee jättää riittävästi vapaata tilaa, jotta ilma kiertää. Lähietäisyydellä patterien edessä ei siis saa olla myöskään huonekaluja.

Patterin ja termostaatin eteen tulee jättää riittävä vapaa tila, jotta ilma kiertää.­

Kotiin voi tarvittaessa ostaa myös lisälämmittimiä kylmiin huoneisiin. Puhallinkonvektoripatteri on kevytrakenteinen ja nopea lämmöntuottaja. Ilmalämpöpumppukin auttaa, mutta sekin hyytyy kovimmilla pakkasilla.

– Ulkoyksikön lumitilanne kannattaa tarkistaa ajoittain, varsinkin kovan lumipyryn jälkeen. Runsas lumikerros ulkoyksikön takasivulla nimittäin hyydyttää laitteen toiminnan jopa kokonaan. Kovilla pakkasilla lisälämmitys kannattaakin tuottaa ensisijaisesti tulisijan avulla, Seuna huomauttaa.

Jos lämpövuodot tulevat muualta kuin ovista ja ikkunoista, voi myöhemmin olla isomman remontin paikka.

– Jos huomaa, että tuostahan puhaltaa kylmää, ei kannata tukkia sitä vain sisältäpäin. Ilma etsii kyllä jonkun muun kulkureitin, ja ulkoilma jäädyttää muutenkin edelleen rakenteita. Ilmavuodot tulee tilkitä myös ulkopuolelta ja estää kylmän pääsy rakenteiden sisälle kokonaan.

Seuraa tiloja, joissa kulkevat vesijohdot

Oli kotona vetoa tai ei, kireän pakkasen aikaan on hyvä tarkistaa mahdolliset lämpövuodot seuraavaa remonttia varten. Se onnistuu vuokrattavalla lämpökameralla tai tilaamalla kotiin lämpökameramittauksen. Suuntaa antaa myös edullinen infrapunalämpömittari, jonka voi hankkia itse.

– Kohdat, joissa lämpötila tippuu, kannattaa kirjata ylös. Jos talossa on huoneita, jotka kylmenevät pakkasella, nämäkin kannattaa kirjata ylös lämpötilatietoineen.

Putkien suojaksi voi talvella hankkia sulanapitokaapelin.­

Erityisen tärkeää on huomioida, kylmenevätkö ne tilat tai rakenteet liikaa, joissa vesijohto tulee sisälle taloon. Jäätyneet putket voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja.

– Vesijohdolliset tilat ovat muutenkin kaikkein kriittisin fokus. Niitä erityisesti kannattaa seurailla.

Huomio kannattaa kohdistaa erityisesti vesijohdon läpivientipaikkaan lähialueineen.

– Kylmävesiputkien ympärille voi pyörittää pienitehoisen sulanapitokaapelin, jossa on termostaatti. Sen päälle voi laittaa vielä solumuovieristeen. Vaihtoehtoisesti tilaan voi laittaa lähietäisyydelle pakkasvahdin tai pienen lämpöpuhaltimen. Termostaattisäädöksi kannattaa asettaa noin plus kymmenen astetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?