Pakkaset ovat täällä – tee nämä 5 asiaa nyt kotona ja vältä kylmyys, veto ja rahanmeno - Asuminen - Ilta-Sanomat

Pakkaset ovat täällä – tee nämä 5 asiaa nyt kotona ja vältä kylmyys, veto ja rahanmeno

Etenkin sähkölämmittäjien on hyvä lämmittää tulisijaa ennakoivasti ennen pakkasten kiristymistä ja jatkaa lämmitystä kylmän jakson ajan.

Huomioi pakkasten aikaan tulisijan käyttö ja lattialämmitys. Säästät sähkölaskussa.­

13.1. 12:51

Pakkanen kiristyy loppuviikkoa kohden.

Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein.

Motiva kertoo tiedotteessa vinkit pakkasajan asumiseen:

1. Seuraa lämpötilaa, sopiva on 20–22 astetta

Kylmän tunne on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20–22 astetta. Makuuhuoneessa makoisammat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa. Varastot ja autotallit puolestaan voi pitää huomattavasti viileämpinä.

Lämpötila on myös asumisterveyskysymys, kommentoi Ilta-Sanomille aiemmin energiahallintaan erikoistuneen Energian asiantuntija Jussi-Pekka Krankkala.

– Suomalaisissa kodeissa on asumisterveyssuosituksia korkeammat lämpötilat. Eurooppalaisessa vertailussa olemme kärkisijoilla.

Siksi lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti pitkin talvea ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan.

– Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle riittävän kauaksi ikkunoista ja ulkoseinistä, reilun metrin korkeuteen, neuvoo tiedotteessa Motiva Oy:n asiantuntija Teemu Kettunen.

Teemu Kettunen kannustaa herättelemään termostaattien toimintaa kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen. Paksut verhot ja huonekalut kannattaa siirtää pois patterien edestä, jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti huoneeseen. Vanhat heikosti toimivat patteritermostaatit ja -venttiilit kannattaa vaihtaa uusiin.

Markkinoilla on myös ohjelmoitavia älytermostaatteja, joiden avulla voi asettaa patterin tavoittelemaan eri lämpötilaa eri kellonaikoina. Asettamalla matalamman huonelämpötilan yöajaksi voi säästää lämmityskuluissa.

2. Säästä puolet ajastamalla mukavuuslattialämmitys

Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan.­

Mukavuuslattialämmityksen tärkein tehtävä on nopeuttaa lattian kuivumista suihkun jälkeen. Helenin mukaan mukavuuslattialämmityksessä lattian pintalämpötilaa pidetään yleensä noin 25–28 asteessa, eikä sen ole tarkoitus lämmittää koko kylpyhuonetta.

Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua, sillä mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa.

– Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan. Parhaimmillaan säästät jopa puolet kylpyhuoneen lämmitykseen kuluvasta sähköstä, Motivan Kettunen vinkkaa.

Muista kuitenkin pitää pesutilojen ilmanvaihto toiminnassa jatkuvasti.

3. Älä sulje raitisilmaventtiileitä kokonaan

Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan.­

Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa, Kettunen muistuttaa.

Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan.

4. Tarkista ilmanvaihtokoneen säädöt

Vedontunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus, Motivan Kettunen kertoo.

– Energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 astetta. Liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten tarkkana kannattaa olla.

Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä. Se on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen.

Myös kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Jos laitteisto on käyttäjälle tuntematon, kannattaa apua pyytää huoltoyhtiöltä. Energiaa säästyy myös puhallintehon säätämisellä.

– Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun asunnossa on esimerkiksi juhlien vuoksi poikkeuksellisen paljon ihmisiä, laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä. Minimiteholle laite kannattaa säätää silloin, kun ei olla kotona, vinkkaa Kettunen.

5. Lämmitä tulisijaa ennakoivasti ennen pakkasia

Etenkin sähkölämmittäjien on hyvä lämmittää tulisijaa ennakoivasti ennen pakkasten kiristymistä ja jatkaa lämmitystä kylmän jakson ajan. Näin saat madallettua kylmän jakson aiheuttamaa kulutuspiikkiä.

Etenkin sähkölämmittäjien on hyvä lämmittää tulisijaa ennakoivasti ennen pakkasten kiristymistä ja jatkaa lämmitystä kylmän jakson ajan.­

Tuntihintaisen sähkösopimuksen tapauksessa lisähyötyä tuo, että pakkasjakson aikana sähkön tuntihinnat voivat olla tavanomaista korkeammalla, jolloin tulisijan käytön tuoma säästökin on suurempi.

Muistilista kodin lämmitystä varten:

  • Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.

  • Kytke ilmanvaihtolaitteesta mahdollinen viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.

  • Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.

  • Käännä ilmanvaihtoventtiilit talviasentoon, mutta älä sulje niitä kokonaan.

  • Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.

  • Lämmitä tulisijaa pakkasia ennakoiden.

Motivan tiedote

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?