Tiesitkö tätä? Tiskitabletti ei sovi kaikkiin astianpesuohjelmiin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tiesitkö tätä? Tiskitabletti ei sovi kaikkiin astianpesuohjelmiin

Jäikö tiskitabletti pesun jälkeen lokerikkoon liukenematta? Asiantuntija kertoo, mistä se johtuu.

9.1. 11:00

Kiire määrittää monen arkea, ja siksi myös pakollisista kotitöistä yritetään päästä mahdollisimman ripeästi.

Pikaohjelma ei kuitenkaan ole paras valinta, jos astiakaapista löytyy vain konetiskitabletteja.

– Konetiskitabletit ovat puristettuja ja niissä on suojakalvo. Liukeneminen on siis monivaiheinen prosessi. Siksi ne toimivat paremmin pitkissä ohjelmissa, kertoo hygieniatuotteista tunnetun Kiillon tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen.

Eikö konetiskitabletti sulanut pesun aikana? Olet voinut valita väärän pesuohjelman.­

Peltosen mukaan astianpesukoneet ovat muuttuneet vuosien varrella. Vielä kymmenen vuotta sitten monilla oli käytössä kone, joka käytti nykyistä enemmän vettä. Siksi astianpesukoneet myös liottivat tabletit nykyistä paremmin.

– Uudet koneet ovat vesipihimpiä ja teknisempiä. Niissä tabletit eivät välttämättä ehdi sulaa. Pikaohjelmissa jauhemainen tai nestemäinen pesuaine onkin hyvä valinta, Peltonen sanoo.

Bernerin tuotepäällikkö Daniela Berner-Ax on Peltosen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa konetiskitabletteja voi käyttää astianpesukoneen lyhyessä ohjelmassa, mutta mitä matalampi lämpötila ja lyhyempi ohjelma on kyseessä, sitä suurempi riski saattaa olla, ettei tabletti ehdi sulamaan.

– Tabletin sulamisessa on konekohtaisia eroja, jotka saa selville kokeilemalla, Berner-Ax vinkkaa.

”Tabletin sulamisessa on konekohtaisia eroja, jotka saa selville kokeilemalla”, Berner-Ax vinkkaa.­

Näin valitset pyykinpesuaineen

Olemme aiemmin kertoneet myös sen, miten pyykinpesukoneen pesuainevalinta kannattaa tehdä.

Ilta-Sanomille haastattelun antaneen Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaan mukaan pesuaineet ovat erilaisia.

– Yksi poistaa tehokkaasti vaikkapa rasvalikaa ja toinen muita tahroja. Vaatteiden puhtaanapidon kannalta pesuaineita kannattaa siis vaihdella, Marjomaa kommentoi.

Pelkästään se, onko kyseessä nestemäinen vai jauhemainen pyykinpesuaine, ei kerro kaikkea siitä, minkälaiseen pyykinpesuun se on tarkoitettu.

Markkinoilla on muun muassa nestemäisiä hienopesuaineita, jotka soveltuvat herkkien tekstiilien kone- ja käsinpesuun. Nestemäinen pesuaine voi olla tiettyyn tarpeeseen suunniteltu, jolloin jo nimi usein kertoo käyttöalueen. Kyseessä voi olla vaikkapa villa-, untuva- tai mustien vaatteiden pesuaine.

Nestemäisen pesuaineen erona jauhemaiseen pyykinpesuaineeseen on muun muassa se, että nestemäisessä pyykinpesuaineessa ei ole valkaisuainetta.

Nestemäisellä pesuaineella on kuitenkin puolensa.

Ensinnäkin se on jauhemaista ainetta helpompi annostella ja käyttää. Etenkin jos käyttäjällä on allergiaa, voi pölisemätön nestemäinen pesuaine olla parempi valinta.

Lisäksi nestemäinen pesuaine liukenee pesuveteen nopeasti ja huuhtoutuu paremmin kuin jauhemainen pesuaine. Näin pyykkiin ei jää niin helposti pesuainejäämiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?