Eveliina Tistelgren, 30, kyllästyi suorittamiseen, jätti harmaan etelän ja muutti Lappiin – Leviltä löytyi rauha ja paritalon puolikas murto-osalla Helsingin hinnoista - Asuminen - Ilta-Sanomat

Eveliina Tistelgren, 30, kyllästyi suorittamiseen, jätti harmaan etelän ja muutti Lappiin – Leviltä löytyi rauha ja paritalon puolikas murto-osalla Helsingin hinnoista

Eveliina Tistelgrenin piti ostaa Helsingin Lauttasaaresta yksiö. Noin 60 000 euroa halvemmalla sai oman paritalonpuolikkaan Leviltä.

Eveliina Tistelgren, 30, muutti Helsingin sijaan Lappiin. Yksiö Lauttasaaressa vaihtui paritalonpuolikkaaseen Levillä.­

10.1. 18:30

”Miten siistiä!”

Kun Eveliina Tistelgren, 30, ilmoitti perheelleen ja ystävilleen muuttavansa Leville, lähipiiri hihkui ilosta. Läheiset olivat jo tottuneet siihen, että tämä nainen asettaa tavoitteita ja useimmiten myös saavuttaa ne.

Ajatus Lapista syttyi tosin Tistelgrenin päässä aikana, jolloin hän oli alkanut kyseenalaistaa aiemman elämänsä tuloskeskeisyyttä. Vuoden 2019 fitnessin maailmanmestari ei enää halunnut tavoitella tuloksia verenmaku suussa.

Oli aika jonkin uuden.

Vielä kesällä Tistelgren oli ostamassa yksiötä Helsingin Lauttasaaresta, mutta jostakin syntyi ajatus siitä, että samalla rahalla voisi saada pohjoisesta enemmän.

Lapissa Tistelgren liikkuu monipuolisemmin kuin ennen.­

Lappi oli matkoilta tuttu, ja niiden aikana Tistelgren oli aina tuntenut olevansa kotona. Miksipä ei siis muuttaisi etelän sijaan sinne?

Valmentaja, sometyöläinen ja joogaopettaja pystyi tekemään töitä mistä tahansa. Ammattilaisura fitnessin parissa oli jo taakse jäänyttä elämää, joten tähän elämäntilanteeseen Lappi oli sopiva valinta.

Kolmen makuuhuoneen 90-neliöinen hirsiparitalo löytyi pienen etsinnän jälkeen Leviltä. Vaaleaan, laajaikkunaiseen asuntoon oli helppo ihastua: sen ovesta aukesi metsä, katossa oli tähtitaivasta muistuttava valaistus ja yläkerrassa paikka joogasalille.

Kaupat Tistelgren teki marraskuussa 2020.

– Lauttasaaren yksiö olisi maksanut liki 300 000 euroa. Tämä oli reilusti edullisempi, päälle 230 000 euroa. Paritalo sijaitsee hyvän etäisyyden päässä Levin keskustasta.

Tistelgrenin nykyinen elämä eroaa aikaisemmasta siinä, että hiihtoladulle voi lähteä suoraan kotipihasta, ja asuinkumppanina on Lappiin omistajansa mukana muuttanut kultaisennoutajanpentu Halla.

Leville Tistelgrenin mukana muutti myös kultaisennoutajan pentu Halla.­

Muuten arki on samanlaista kuin ennenkin: korona-aikana työt ovat pääosin verkossa. Ystäviä tulee ja menee, kuten aiemminkin. Lapin kodissa vierailijoista ei ole ollut puutetta.

”Vain kokeilemalla selviää, onko tämä oma juttu”

Muutto etelästä pohjoiseen on herättänyt Tistelgrenin läheisissä ennätysmäärän mielenkiintoa. Moni on kysellyt, miten Lapista löytää kodin.

Pidempiaikaisen vuokra-asunnon löytäminen onkin erityisesti Levin alueella monen mutkan takana. Vuokrat ovat korkeat, eikä hyviä vapaita asuntoja ole liioin tarjolla.

Samasta syystä Tistelgren päätyi etsimään vuokra-asunnon sijaan alueelta omistusasuntoa. Jos Lapissa ei syystä tai toisesta viihdy, oman asunnon saa varmasti vuokralle.

”Lappi on laaja käsite, mutta Levi sopii niille, jotka eivät halua luopua kaupunkimaisista mahdollisuuksista, kuten kahviloista ja harrastusmahdollisuuksista”, Eveliina Tistelgren kertoo.­

Osa kyselijöistä on paljastanut Tistelgrenille haaveilevat lumisiin maisemiin muutosta itsekin. Haaveiden toteutumista estävät kuitenkin omat pelot. Mitä jos joutuu tulemaan maitojunalla takaisin?

– Itse ajattelen niin, ettei siinä ole mitään epäonnistumista, onko täällä kolme viikkoa tai vaikka loppuelämänsä. Vain kokeilemalla tietää, onko tämä oma juttu. Elämässä pitää elää ja kokea. Kokemuksia vartenhan täällä ollaan.

Turhat pelot eivät muutenkaan istu Tistelgrenin pirtaan.

– Olen aina ollut sen luonteinen, että tiedän mitä haluan ja haluan mennä sitä kohti.

 Siinä ei ole mitään epäonnistumista, onko täällä kolme viikkoa tai vaikka loppuelämänsä. Vain kokeilemalla tietää, onko tämä oma juttu. Elämässä pitää elää ja kokea.

”Minussa on tapahtunut arvojen muutos”

Etätyöläiselle paikkakunnan muutos ei merkitse elämää suurempaa mullistusta. Helsinkiin pääsee tarvittaessa yöjunalla, mutta muuten elämä jatkuu ennallaan.

Turhista odotuksista Tistelgren haluaa olla vapaa, mutta toiveita hänellä on.

Fitness-uransa aikana erittäin kurinalaista elämää viettänyt nainen haluaa nyt kokeilla kehon ja mielen kannalta vapaampaa elämää. Voimaharjoittelu salilla on ohi. On aika hiihdon, lautailun, joogan ja ulkona liikkumisen.

Lapissa Tistelgren liikkuu kenties monipuolisemmin kuin koskaan ennen, mutta nyt uusilla ehdoilla. Urheilua hän harrastaa itseään kuunnellen silloin, kun siihen on oikeasti energiaa.

Yksi syy muutolle oli halu olla lähempänä luontoa.­

Muutos entiseen on melkoinen.

– Ammattiurheilu vei paljon aikaa sekä resursseja, ja kärsin pitkään palautumisongelmista. Siksi on aika antaa keholle ja mielelle yksinkertaisempaa elämää, hän kertoo.

Lapin rauhassa Tistelgren on huomannut senkin, että etelän ikuinen kiire ei tunnu enää tavoittelemisen arvoiselta asialta.

– Olen alkanut kyseenalaistamaan sitä, miksi pitää suorittaa niin paljon. Tavoitteita minulla tulee olemaan aina, mutta ehkä minussa on tapahtunut pieni arvojen muutos. Olen nimittäin huomannut, että tietyistä asioista, kuten luonnossa olemisesta, tulee syvempi rauha.

Tistelgrenin elämänmuutosta voi seurata Instagramissa ja Youtubessa nimellä eevsku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?