Suomalaiset esittelevät tunnelmalliset saunansa: ”Voimme kuvitella olevamme jossakin aivan muualla kuin keskellä espoolaista pientaloaluetta” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Suomalaiset esittelevät tunnelmalliset saunansa: ”Voimme kuvitella olevamme jossakin aivan muualla kuin keskellä espoolaista pientaloaluetta”

Saunassa on aina erityistä tunnelmaa. Näitä kuvia katsellessa silmä lepää.

Missään ei ole samanlaista tunnelmaa kuin saunassa!­

31.12.2020 11:05

Saunominen kuuluu monen suomalaisen elämässä arkeen ja juhlaan.

Talvellakin saunaa voi piristää kynttilöillä, tuoksuilla ja vaikka pakastetulla vihdalla, jonka voi ottaa kylmästä käyttöön h-hetkellä.

Kysyimme suomalaisilta saunojilta, miten tunnelma syntyy.

Valaistuksella on tärkeä rooli

Espoossa Villa Ruorissa eli Lammi-kivitalossa asuvat Martin ja Soile Nysten saunovat modernissa saunassa. Pariskunta on suunnitellut ja rakentanut sen itse omien mieltymystensä mukaan.

Huolettomuus ja turvallisuus ovat lapsiperheessä tärkeitä. Siksi valoa saa tulla saunaan paljon.

– Samaan aikaan valaistuksen tulee olla tunnelmallinen. Siksi saunasta haluttiin tumma. Kun laitamme saunan pistemäiset led-valot päälle, voimme kuvitella olevamme jossakin aivan muualla kuin keskellä espoolaista pientaloaluetta, Martin Nysten kertoo.

Joulunaikaan Nystenit pyrkivät luomaan saunaan entistä kiireettömämmän ilmapiirin. Muutama kynttilä ja jouluiset tuoksut takaavat tunnelman.

Tunnelmaa saunatuoksuilla

Muutto uuteen kotiin muutti Tytin suhtautumisen saunomiseen kertaheitolla. Aiemmin huonosti löylyissä viihtynyt nainen saunoo nykyään melkein joka viikonloppu, ja tietysti sauna kuuluu myös jouluun.

– On ihana mennä heti aamusta lämpimään rentoutumaan, laittaa kiukaaseen saunatuoksua ja nauttia kaikessa rauhassa hiljaisuudesta.

Oman kodin viihtyisyys on Tytille tärkeää. Siksi hän on sisustanut myös saunansa hillittyyn mutta persoonalliseen tyyliin. Lauteita koristavat näin joulunaikaan lyhdyt, kynttilät ja pikkuinen tonttu.

Savusaunan lämpöön

Ylivieskassa asuva Henna Rahkonen on innokas saunoja, jolla on useampia lempisaunoja. Yksi sijaitsee Taluksessa Linnakallion savusaunassa, jossa Rahkonen käy avantouimassa, toinen kotona vanhempien luona ja kolmas appiukolla. Siellä sijaitsee myös varsinainen erikoisuus: maitotankista tehty palju ja itse kaivettu lampi, jonne voi pulahtaa myös talvisin.

– Sauna on minulle pyhä paikka, jossa saa rentoutua rauhassa ja unohtaa samalla maalliset murheet ja huolet, Rahkonen toteaa.

”Lämmin ja lempeä sisustus lisää nautintoa”

Myös Anna-Leena Sirkiälle sauna on rakas lepopaikka, jota myös sisustetaan.

– Sisustukseen kuuluvat tekstiilit, kuten lämpimän sävyiset laudeliinat ja saunatyyny. Saunan valaistus on iso osa tunnelmaa. Käytämme lyhtyjä ja kynttilöitä, Sirkiä luettelee.

Anna-Leena Sirkiän kotisaunan tunnelma syntyy kynttilöistä, lyhdyistä ja tekstiileistä.­

Kotisauna on Sirkiälle rakas, mutta parhaimmat löylyt löytyvät isän savusaunasta. Sen pikimustat seinät ja lattialla olevat räsymatot, ikkuna järvelle ja lauteilta löytyvä vihta takaavat rentoutumisen.

Jouluna Sirkiä saunoi taas perinteiseen tapaan aamupäivällä, ennen joulurauhan julistusta.

– Siitä alkaa rauhallinen joulunvietto.

”Saunon tulen loimussa”

Suvin sauna on remontoitu vastikään. Seinän vaaleat kaakelit saavat kontrastia mustista lauteista. Puukiuas täydentää tunnelman.

– Saunaan on mahdollista asettaa joko kirkas tai himmeä valaistus. Itse tykkään jälkimmäisestä. Jos saunon yksin, saunon tulen loimussa ja lisään tunnelmaa luomaan vielä kynttilän.

”Tuntuu, että ei raaski lopettaa”

Ounasjoella lomaillut Eliisa Kerminen on yksi niistä onnekkaista, joka saa saunoa lumisessa maisemassa. Juhlasaunaa, kuten joulusaunaa, valmistellaan pitkään ja hartaasti.

– Pilkomme puut, kairaamme joen jäätä ja kannamme veden saunaan. Ensimmäiset tulenliekit ovat korvia hivelevän kuuloisia. Saunomme tunteja, sillä löylyn ja lumen tuomaan tunteeseen kehossa jää suorastaa koukkuun. Tuntuu, että ei raaski lopettaa. Vielä yhdet löylyt ja yksi kierähdys hangessa, Kerminen kuvailee.

Saunominen on niin kokonaisvaltainen juttu, että jouluaattona siihen ei ole aikaa. Silloin perinteenä on hiihtolenkki.

Historian havinaa

Mia saunoo lapsuudenkotinsa savusaunassa, joka on yli sata vuotta vanha. Tässä saunassa on synnytty ja tehty töitä.

– Mummoni teki siellä kuppausta kyläläisille, Mia kertoo.

Savusaunan vieressä kulkee pieni puro, josta saunojat saavat vedet löylyihin. Rohkeimmat kastautuvat jokeen vilvoittelemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?