4 upeaa olohuonetta – suomalaiset sisustajat näyttävät mallia - Asuminen - Ilta-Sanomat

4 upeaa olohuonetta – suomalaiset sisustajat näyttävät mallia

Syksyn tullen olohuoneisiin voi tuoda koristeeksi kynttilöiden lisäksi vaikkapa oksia ja heiniä, joita löytyy lenkkipolun varsilta.

Suomalaiset esittelevät ihanat syksyiset olohuoneensa.­

16.11.2020 11:27

Olohuoneissa vietetään nyt enemmän aikaa kuin kenties ikinä ennen.

Kun kotona oleskelu on maksimissaan, kannattaa myös kodin käytetyimpään huoneeseen panostaa.

Suomalaiset esittelevät syksyiset, upottavan ihanat olohuoneensa.

Country-tyylinen olkkari

Hämeenlinnassa asuva Maarit sisustaa olohuonettaan lämminhenkiseen country-tyyliin, jossa on mukana myös skandinaavista selkeyttä. Kotoa ei design-kalusteita löydy, mutta sisustus on silti tyylikäs.

– Tyyli koostuu vaaleista, luonnonläheisistä sävyistä, vanhoista elämää nähneistä huonekaluista, puun rouheudesta, tekstiilien pehmeydestä ja luonnonmateriaaleista, Maarit kuvailee.

Sohvaa lukuun ottamatta kaikki olohuoneen kalusteet ovat vanhoja ja suhteellisen edullisia löytöjä. Osa kalusteista, kuten vanhasta ovesta muokattu sohvapöytä, on itse tuunattu.

Yksi Maaritin suosikeista on olohuoneessa sijaitseva iso ja massiivinen talonpoikaiskaappi. Se ratkaisi aikoinaan myös monen sisustajan tunnistaman ongelman.

– Kaappi toimi pitkään televisiokaappina piilottaen ruman elektroniikan oviensa taakse. Nykyään se toimittaa astiakaapin virkaa, mutta on edelleen olohuoneemme upein kaluste.

Syksyn tullen Maaritin olohuoneen sisustus muuttuu entistä pehmeämmäksi tekstiilein ja kynttilöin.

Muita syyssisustajia Maarit kannustaa pitämään silmät auki myös lenkkipoluilla. Niiden varsilta saattaa kotiin löytyä karunkauniita oksia tai heiniä tunnelmaa tuomaan.

Syksyn runsaampi tyyli

– Olin vuosia valkoisen sisustuksen ystävä, mutta nykyään tykkään käyttää värejäkin, kertoo Ikaalisissa asuva Krista Riikonen.

Riikosen olohuone on sekoitus erilaisia sisustustyylejä. Nahka, puu, tekoturkis, metalli, olki, kulta ja hopea viihtyvät huoneessa sulassa sovussa.

Huonekalut eivät ole vain koristeita: ison sohvan ääreen käperrytään tuijottamaan takkatulta koko perheen kera ja nahkakeinutuoli on varattu aamukahvien nauttimiselle.

Syksyn tullen Riikonen muuttaa olkkarin tyyliä runsaammaksi.

– Lisään lämpimiä muhkeita koristetyynyjä, taljoja ja peitteitä. Myös syksyiset kukka-asetelmat, kynttilät ja lyhyt tuovat tunnelmaa. Talvella lisään asetelmiin havuja, jotka tuoksuvat ihanilta.

Valolla on väliä

Rovaniemellä asuva sisustussuunnittelija Sini Karjalainen on sisustanut olohuoneensa maanläheisesti. Maanläheisiä ovat niin värit kuin materiaalitkin. Siellä täällä näkee luonnonoksia ja viherkasveja.

Luonnonvaloa Karjalainen pyrkii saamaan tilaan mahdollisimman paljon.

– En koskaan pidä verhoja ikkunoiden edessä. Päivänvalo on tilassa parhaimmillaan, kun sitä tulee mahdollisimman monesta ilmansuunnasta.

Näin talviaikaan täällä Lapissa on kuitenkin turvauduttava myös keinovaloon. Useampi eri valonlähde luo tunnelmaa.

Sisustussuunnittelija muistuttaa, että valo on sisustuksen olennaisin elementti. Valoa ei tulisi olla liikaa, mutta ei myöskään liian vähän. Valoa tulisi olla useammassa eri värisävyssä, mutta ei kuitenkaan liioitellusti.

–Liiallinen keinovalo, eli valosaaste on kamalaa jopa hyvinvoinnille, ihan niin kuin melusaastekin.

Eri huoneissa pätevät eri lainalaisuudet valaistuksen suhteen, asiantuntija kertoo. Olohuoneessa epäsuora valo on useimmiten miellyttävämpi kuin suora.

– Valot kannattaa asentaa himmentimillä ja niin, että niitä voi kohdistaa vaikkapa johonkin esineeseen, viherkasviin tai tauluun. Samalla ympäristöön muodostuu mielenkiintoisia varjoja ja värialueita.

Saaran olkkarissa on boho-tyyliä

– Yhdistelen mielelläni omalla tyylilläni skandinaaviseen kotiimme boheemia lämpöä ja rouheutta, kertoo Turun seudulla asuva Saara Hantula.

Kotoa löytyy paljon myös itse tehtyjä juttuja ja second handia. Syksyllä olohuone koristellaan tekstiileillä, tunnelmavaloilla ja lyhdyillä.

– Suosikkikohtani olohuoneessamme on kaunis puuseinämme, ja sen rakkaita muistoja sisältävät koriste-esineet.

Muita suomalaisia Hantula kehottaa yhdistelemään rohkeasti erilaisia materiaaleja ja värejä. Kynttilänvalossa on hyvä käpertyä runsaiden tekstiilien väliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?