Kiemurteleeko pihallasi jouluvaloille jatkojohto? ”Monella tavoin turvallisuusriski” sanoo asiantuntija

Pihan jatkojohdot ovat monella tavoin turvallisuusriski, muistuttaa asiantuntija.

STUL suosittelee jouluvaloille kiinteän ulkopistorasian asennuttamista.

9.11.2020 10:51

Joulun alla moni virittelee pihalle jatkojohtoja jouluvaloja varten. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että johtoviritelmillä koristeltu piha on paitsi epäsiisti, myös sähköturvallisuutta vaarantava.

Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus muistuttaa, että jatkojohtojen käytön tulisi olla aina väliaikaista, sijaitsevat ne sitten ulkona tai sisällä. Jatkojohdossa kulkee verkkojännitteistä sähköä. Siksi ulkokäyttöön soveltuvan jatkojohdon tulee olla kosteudelta suojattu. Sisäpistorasioita ei ole suojattu samalla tavalla kuin ulkopistorasioita.

Jatkojohtoja ei myöskään tulisi syöttää oven tai ikkunan raosta vietävällä jatkojohdolla, STEK muistuttaa. Puristuksissa oleva jatkojohto vahingoittuu helposti.

Ulkokäytössä on pidettävä huolta, että lapset tai lemmikit eivät pääse käsiksi jatkopistorasiaan. Koko talveksi jatkojohtoa ei kannata jättää ulos, STEK muistuttaa.

Sen sijaan, että ulkovalosarja ja auto kilpailisivat samasta pistorasiasta, kannattaa valosarjoja varten asennuttaa kiinteitä ulkopistorasioita. Näin valosarjojen ripustaminen on helppoa ja turvallista, kertoo tiedotteessa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry.

Mukavuutta ja energiansäästöä saa sisätiloihin asennettavalla kytkimellä, ajastimella tai etäohjauksella. Pakkanen tai lumi eivät estä uusien pistorasioiden asennusta ulkoseinään, muistuttaa asiantuntija.

– Pihan jatkojohdot ovat monella tavoin turvallisuusriski ja näyttävätkin ikäviltä luoden pihaan hoitamatonta ilmettä. Riittävästi ulkopistorasioita sopivissa paikoissa ratkaisee ongelman ja tuo ryhtiä kiinteistön ulkoasuun, kertoo tiedotteessa sähköalan yhteisen Löydä Sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:sta.

Sähköasennuksista kotitalousvähennystä

Sähkötyöt tulee aina teettää sähköalan ammattilaisella, joka tuntee sähkölaitteiden ja -tarvikkeiden olosuhdevaatimukset ja osaa valita tuotteita, jotka kestävät kosteutta ja kylmyyttä. Luotettava urakoitsija antaa työlle takuun ja kuitin.

Sähköasennustöiden kustannuksista saa kotitalousvähennyksenä verohelpotusta. Tähän tarvitaan kuitti, jossa on eriteltynä tarvikkeiden ja työn osuus.

Tarkista CE-merkintä

Ennen jouluvalojen asentamista ulos on tarkistettava, että kyseessä ovat ulkokäyttöön tarkoitetut valot, muistuttaa vakuutusyhtiö If.

Valoja ostettaessa on tarkistettava, että valoista löytyy CE-merkintä. Kyseessä on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?