4 euron kirpparikoru olikin 1500 euron löytö – kirpputorin pitäjät kertovat tuotteista, jotka on myyty nenän edestä pilkkahintaan

Kysyimme kirpputorien pitäjiltä, mitä tuotteita itsepalvelukirppiksillä on myyty pilkkahintaan.

Jymylöytöjen tekeminen on kirpputoreilla entistä harvinaisempaa, mutta ei mahdotonta. Kirpputoriyrittäjät kertovat tapauksista, jotka ovat jääneet mieleen.

29.10.2020 15:30

– Nyt kävi tuuri!

Turussa toimivaa Huutokauppahallia, LP-kirppistä, Huonekalutoria ja huutokauppahalli Hassista luotsaava Mauri Hassinen muistaa vieläkin vuoden takaisen tilanteen kassalla.

Kirppikselle tullut asiakas oli löytänyt myyntitavaran joukosta Oiva Toikan lasilinnun.

Edesmenneen muotoilija Toikan linnut ovat kaikille suomalaisille tuttuja, mutta osasta on tullut liiankin tavanomaisia. Tämänkin lasilinnun hinnaksi oli lätkäisty muutaman euron nimellinen hintalappu. Tusinatavaraa, lienee myyjä ajatellut.

Ostajan onneksi kyseinen lasilintu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tavanomainen.

– Kyseessä oli signeeraamaton lasilintu, yksi Toikan ensimmäisistä. Löytyneen linnun arvo olisi ollut noin 300 euroa, Mauri Hassinen kertoo.

Toikan lintuja löytyy eri hintaluokista, mutta ainutlaatuisimpien lintujen kohdalla hinnat pyörivät nelinumeroisissa summissa, jopa 3000–5000 eurossa.

Mahdollisuus jymylöytöön aina olemassa

Jymylöytöjen tekeminen kirpputoreilla on viime vuosina vähentynyt.

Syynä lienee ihmisten tietoisuuden lisääntyminen. Tietoa oikeista hinnoista jaellaan koko kansalle nettiä ja tv-ohjelmia myöten.

Mauri Hassisen mukaan kirpputoriharrastuksesta on tullut Suomessa myös aiempaa suositumpaa.

Kokemäellä toimivan Tuohitori-kirppiksen yrittäjä Timo Tamminen kuvailee viime kesää jopa ennätyksellisen vilkkaaksi. Korona ei karkottanut asiakkaita, päinvastoin.

Tämän korun joku nappasi kirppikseltä neljällä eurolla. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä on ainakin noin 1 500 euron arvoinen kultakoru.

Mahdollisuus jymylöydöille onkin kirppiksiä kiertäessä aina olemassa.

Tamminen muistelee tapausta tältä vuodelta, kun asiakas löysi tavarapaljouden joukosta kauniin korun. Ostos ei keventänyt kukkaroa kuin neljän euron verran.

– Myöhemmin asiakas kertoi, että asiantuntijan arvion perusteella kyseessä oli ainakin noin 1 500 euron arvoinen kultakoru.

Toinen mieleen painunut tapaus koski maailmanmaineeseen kohonneen Paavo Tynellin valaisinta, joka myytiin kirpputorilla pilkkahintaan.

– Sen arvo olisi ollut tuhansia euroja.

Arvolasia pilkkahintaan

Forssassa toimivan Kirppis-Kellarin Heidi Airaksinen ja Sirpa Bergström kertovat, että superlöydöt olivat tavanomaisempia vielä kymmenen vuotta sitten.

On kuitenkin yksi tuoteryhmä, jota myyjät eivät osaa vieläkään hinnoitella oikein.

– Arvolasia näkee myytävän satunnaisesti erittäinkin halvalla, Airaksinen kommentoi.

Aurinkopulloa kutsutaan Suomen suosituimmaksi lasiesineeksi. Joku onnekas löysi sellaisen kuudella eurolla.

Bergström muistelee tapausta, jossa Helena Tynellin Aurinkopullo myytiin kuudella eurolla.

Myös Erkkitapio Siiroisen Veturipullo ja Kupittaan Saven Matti ja Maija ovat lähteneet myyjien silmien edestä uusiin koteihin pikkurahalla, noin vitosella. Veturipullojen hinnat liikkuvat tavallisesti noin 60 eurossa ja Matin ja Maijan 80–100 eurossa.

– Joskus näin käy myös kultakoruille. Ne voivat mennä kaupaksi rihkaman hinnalla, Airaksinen ihmettelee.

Oletko sinä tehnyt jymylöydön kirpputorilta? Tai oletko laittanut myyntiin arvotavaraa tajuamatta sen todellista hintaa? Lähetä viesti: maarit.rasi@is.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?