Heidi, 42, muutti etelän oravanpyörästä yksin Utsjoelle, mies ja neljä lasta tukevat: ”Päätin, että nyt on aika elää” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Heidi, 42, muutti etelän oravanpyörästä yksin Utsjoelle, mies ja neljä lasta tukevat: ”Päätin, että nyt on aika elää”

Heidi Kinnunen lähti miettimään elämänsä suuntaa Etelä-Suomesta pohjoiseen. Uusi elämänvaihe alkoi Utsjoelta, jonne neljän lapsen äiti muutti itsekseen elokuussa.

Heidi Kinnunen jätti etelän ja muutti Utsjoelle, jossa rauha on läsnä koko ajan. Irtiotto on Kinnusen omaa aikaa, jonka tarkoitus on näyttää suunta tulevalle.­

28.10. 16:01

Neljänkymmenen vuoden rajapyykki on monelle oman elämän välitilinpäätöksen aika.

On katsottava taaksepäin ja kuulosteltava unelmiaan tulevaisuutta ajatellen.

Eräänlaiseksi elämänsä välitilinpäätökseksi kuvailee viime kesää myös Helsingin seudulta kotoisin oleva Heidi Kinnunen, 42. Tuolloin ravintola- ja markkinointiyrittäjä alkoi miettiä, oliko viime vuosien hektinen oravanpyörä häntä varten.

Ravintolabisneksessä osakkaana ollut Kinnunen oli tehnyt viimeiset vuodet tiiviisti töitä yhdessä aviomiehensä kanssa. Työn ja vapaa-ajan jakaminen alkoi kuitenkin kuluttaa parisuhdetta. Ero ei ollut vaihtoehto, mutta muutos oli välttämätön.

– Avioliittomme alkoi käydä ahtaaksi. Teimmekin aviomieheni kanssa yhdessä päätöksen, että voin kokeilla omia siipiäni, Kinnunen kertoo.

Juhannuksena koiralenkillä Kinnunen sai lisää puhtia ja päätti soittaa vanhalle tuttavalleen Pohjois-Suomeen. Lomakeskustoimintaa Utsjoella pyörittävä tuttava lupasi miettiä, voisiko Kinnusesta olla apua yritykselle.

Kun tuttava pienen mietintätauon jälkeen sanoi työtarjoukselle kyllä, Kinnunen teki ison päätöksen.

– Luovuin omasta osuudestani ravintolabisneksessä kokonaan. Päätin, että nyt on aika elää, ei vain miehen unelmaa, vaan myös omaa unelmaani.

Puolet elämästään äitinä ollut Kinnunen koki, että oli elänyt elämäänsä paljon myös pelkästään lasten kautta. Elämän rajallisuuden ymmärtäminen sai Kinnusen tajuamaan, että joskus olisi hyvä miettiä myös itseään.

– Tarve nähdä ja kokea jotakin itse oli valtavan suuri, Kinnunen muistelee.

Muutto Utsjoelle toi rauhan

Kinnusen uusi asuinpaikka sijaitsee noin 1 200 asukkaan kunnassa Utsjoella.

Ailigas-tunturin rinteelle rakennettu loma-asunto on vuokralla, mutta aivan täydellinen kaupungin stressiin kyllästyneelle. Maisemat muuttuvat maagisiksi heti kotiovelta.

Lenkeille mukaan lähtee Kinnusen espanjanvesikoira Coco.

– Olen todella luontokeskeinen. Olen aina kaupungissakin suunnistanut lähimpiin luontokohteisiin. Koiran kanssa luonnossa kulkeminen tuo rauhan sydämeen.

Utsjoki on rauhaa kaipaavalle muutenkin täydellinen paikka.

Elämän tahti on kaiken kaikkiaan hidastunut, kiire on poissa.

– Lapissa on taikaa. Moni lumoutuu niin, ettei palaa koskaan takaisin, Kinnunen huomauttaa.

Kinnusen uusi työpaikka sijaitsee alempana kylässä, Tenojoen vieressä.

Siellä, paikallisessa lomakylässä, hän tekee töitä markkinoinnin, valokuvauksen ja ravintolatöiden parissa. Lisäkäsille on tarvetta, sillä ulkomaista työvoimaa ei tänä talvena ole juuri tarjolla.

Etelän individualismi ihmetyttää

Pohjoinen on Kinnuselle ennen kaikkea paikka, jossa nainen kokeilee ensimmäistä kertaa pitkään aikaan omia siipiään.

Sydämeen on laskeutunut rauha, johon hektisessä etelässä ei ollut mahdollisuutta.

– Lapissa ei todellakaan ole kiire mihinkään. Aikataulut eivät stressaa samalla tavalla kuin etelässä.

Sydäntä lämmittää myös yhteisön tuki. Paikalliset ovat ottaneet etelän tytön sydämellisesti vastaan. Pieneen kyläyhteisöön kuuluminen on tehnyt sopeutumisesta helppoa.

Pohjoiseen muutto on avannut Kinnusen silmiä siitä, mikä on arvokasta.

Hän kyseenalaistaa Etelä-Suomen pitkälle vedetyn individualismin. Monella perheelliselläkin on etelässä yksinäistä, kun suvut ja perheet on erotettu joskus vastentahtoisestikin eri paikkakunnille.

– Kaikki ovat etelässä kuin Jokisen eväät, levällään. Täällä ei ole sellaista. Sukulaiset pitävät toisistaan huolta. On ihan normaalia, että yrittäjät tekevät pitkää päivää, mutta isovanhemmat huolehtivat sillä aikaa lapsista, Kinnunen kertoo.

Prosessi saa jatkua

Vaikka pohjoinen tuntuu toistaiseksi paikalta, josta ei haluaisi lähteä pois, Kinnunen muistuttaa olevansa keskellä prosessia. Irtioton tarkoituksena on selvittää itselle, mitä hän tulevaisuudelta haluaa.

Juuri väliaikaisuus on tuonut elämään vapauden tunteen, joka tuntuu hyvältä.

Parasta on, että myös etelään jääneet lapset tukevat äitinsä ratkaisua. Kaksi heistä on jo aikuisia, nuorimmat asuvat isänsä kanssa.

– Välillä on lapsia ihan hirveä ikävä, mutta kaikki tukevat minua. Tämä on meidän yhteinen päätös.

Jos Kinnunen joskus vielä palaa etelään, selvää on, että hän tulee takaisin monta uutta taitoa rikkaampana. Lumien luonti pohjoisessa vaatii eri tavalla muskeleita kuin muualla. Autotallissa on myös moottorikelkka, joka odottaa ajajaansa.

– Olen oppinut selviämään arjen töistä ilman miestä, Kinnunen toteaa.

Tulee Utsjoesta Kinnuselle sitten pysyvä asuinpaikka tai ei, selvää on, että juuri Suomen pohjoisin kunta on itsensä löytämiseen mitä hienoin paikka.

– Elämä on täällä hiukan tavanomaisen yläpuolella. Kirjaimellisesti, Kinnunen naurahtaa.

Mietitkö irtiottoa? Huomioi nämä

Etelästä pohjoiseen muuttanut Heidi Kinnunen kannustaa kaikkia irtiottoon, jos siihen on palava halu.

Muutamia asioita on kuitenkin hyvä järjestellä ennen lähtöä.

Muista nämä:

  1. Moni haaveilee, mutta ei toteuta unelmiaan. Ole rohkea! Unelmien toteuttaminen edellyttää päätöksen tekemistä.

  2. Jos vaihdat paikkakuntaa, älä lähde tyhjän päälle. Valitse paikka, jossa sinulla on kontaktit valmiina. Näin et putoa tyhjän päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?