Yleinen virhe tappaa huonekasvisi talvella – näin kasveja tulisi hoitaa nyt - Asuminen - Ilta-Sanomat

Yleinen virhe tappaa huonekasvisi talvella – näin kasveja tulisi hoitaa nyt

Talvikuukausiksi huonekasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Päiväksi kaihtimet ja verhot kannattaa siirtää sivuun. Kasvien valonsaanti paranee, kun lehdistä pyyhitään tai suihkutetaan pölyt pois.

Peikonlehti miellyttää sekä miehiä että naisia, kertoo Biolanin kysely. Talvella huonekasvien hoitoon kannattaa satsata muun muassa vähentämällä kastelua.­

27.10.2020 14:30

Suomalaiset ovat hurahtaneet huonekasviharrastukseen, kertoo Biolanin kysely, johon vastasi yli 2215 suomalaista. Yli 91 prosentilla vastanneista on huonekasveja.

Ostetuin huonekasvi on orkidea, jonka hoitamiseen myös Ilta-Sanomat on kertonut seikkaperäisiä vinkkejä.

Myös viherkasvien suosio on nousussa, kertoo Biolan tiedotteessa. Niitä ostaessa korostuu helppohoitoisuus. Nuorten suosikiksi on kohonnut etenkin pienellä panostuksella pärjäävä jukkapalmu. Kasvi saapui Suomeen 1970-luvulla, joten se elää nyt jo ainakin toista tulemistaan.

Nuorten suosikiksi on kohonnut etenkin pienellä panostuksella pärjäävä jukkapalmu.­

– Helppohoitoiset kasvit eivät välitä, jos kastelu joskus unohtuu, tai onko kasvupaikalla juuri sopiva määrä valoa. Ne menestyvät monenlaisissa olosuhteissa ja monenlaisella hoitajalla, kommentoi tiedotteessa Biolanin Riikka Kerttula.

Kerttulan mukaan todennäköisin kuolinsyy etenkin kaktuksen, rahapuun, anopinkielen, jukkapalmun ja perhosorkidean kohdalla on hukkuminen. Liian tunnolliset kastelijat ovat siis näiden kasvien pahin uhka.

– Silkkimaija on suosikkikasveista selvästi vaativin. Se ei siedä vetoa eikä paahdetta, mutta vaatii tasaista kastelua ja normaalia huoneilmaa korkeampaa ilmankosteutta.

Talvella huonekasvien yleisin kuolinsyy on liikakastelu

Talvi on huonekasveille selvästi haasteellisinta aikaa ja moni uusi huonekasviharrastaja pettyy, kun kasvi näivettyykin kaamoksen keskellä.

– Perimmäinen syy kasvien huonoon vointiin talvella on valon puute. Marraskuusta helmikuulle luonnonvaloa on niin vähän, että huonekasvien kasvu pysähtyy. Kun kasvit eivät kasva, ne eivät tarvitse lannoitusta eivätkä niin paljon kastelua kuin kesällä. Jos kastelua jatketaan normaalisti, multa muuttuu märäksi ja ilmattomaksi. Ensin juuret alkavat ruskettua ja lehdet kellastua, ja lopulta koko kasvi voi kuolla, varoittaa Kerttula.

Naisten ja miesten suosikit eroavat, kertoo Biolanin tuore kysely. Miesten suosikki on kaktus.­

Talvikuukausiksi huonekasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Päiväksi kaihtimet ja verhot kannattaa siirtää sivuun. Kasvien valonsaanti paranee, kun lehdistä pyyhitään tai suihkutetaan pölyt pois.

– Kirjavalehtiset huonekasvit ovat kaikkein herkimpiä valonpuutteelle, koska niillä on vähemmän lehtivihreää kuin vihreälehtisillä kasveilla, muistuttaa Biolanin Riikka Kerttula.

Puutarhaneuvojan vinkit huonekasvien talvihoitoon

 1. Vähennä kastelua.

 2. Lopeta lannoitus.

 3. Lisää ilmankosteutta sumuttamalla lehdistöä ja kokoamalla kasvit ryhmiksi.

 4. Anna kasveille merileväuutetta.

 5. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.

 6. Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.

Biolanin huonekasvikysely toteutettiin lokakuussa 2020 ja siihen saatiin 2215 vastausta.

Peikonlehti on yhteinen suosikki

Biolanin huonekasvikyselyn mukaan naisten ja miesten suosikkihuonekasvit eroavat hieman toisistaan.

Orkidea on sekä miesten että naisten suosikkikasvi. Viherkasveista eli huonekasveista, joiden koristearvo perustuu kasvin vihreisiin osiin eikä kukkiin, miesten suosikki on kaktus. Naisten huonekasvisuosikki on peikonlehti.

– Kysyimme suomalaisilta suosikkikasveja myös kolme vuotta sitten. Nyt suosikkilistan kärkipäähän nousi uusina kasveina peikonlehti ja silkkimaija. Lehtevät ja näyttävät viherkasvit ovat himmentäneet hieman kaktusten suosiota − etenkin naisten valinnoissa. Miehet syttyvät ehkä hieman hitaammin uusille kasveille kuin naiset, kertoo tiedotteessa Biolanin Riikka Kerttula.

Naiset:

 • Peikonlehti

 • Rahapuu

 • Anopinkieli

 • Silkkimaija

Miehet:

 • Kaktus

 • Jukkapalmu

 • Rahapuu

 • Peikonlehti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?