Nämä keittiön siivoustyöt suomalaisilta tuppaavat unohtumaan kokonaan – siivooja Auri: ”Jotkut jopa luulevat...”

Keittiössä riittää siivottavaa: on likaista liettä, pölyistä jääkaapin selustaa ja kaappien päällisiä, joihin tarttuu rasva. Näin saat ne puhtaaksi.

Siivouspalvelut Oy:n palveluesimies Auri Kananen tuntee suomalaisten siivoustottumukset.

20.10.2020 11:19

Kysyimme siivousalan ammattilaisilta, miten keittiöstä tutut siivousrastit olisi hoidettava. Kysymyksiin vastasivat palveluesimies Tapio Talala ja Duo Siivouspalvelut Oy:n palveluesimies Auri Kananen.

Liesituulettimen kupu

Liesituulettimen kupuun tarttuu helposti rasvaa ja pölyä. Lopputulos on jotakin sellaista, mitä ei saa irti pelkällä kostutetulla rätillä.

Palveluesimies Auri Kananen suosittelee liesituulettimen putsaukseen emäksistä ainetta, kuten marketista löytyvää rasvanpoistoainetta.

– Myös tavallinen käsitiskiaine on äärimmäisen toimiva, Kananen kertoo.

Liesituulettimen voi putsata emäksisellä aineella, kuten marketeista löytyvällä rasvanpoistoaineella.

Siivousalan ammattilainen Tapio Talala muistuttaa, että jos käytössä on jokin markettituotteista, kuten Fairy tai Vim, tällaiset aineet tulee aina huuhdella ja pyyhkiä pois pinnalta siivouksen jälkeen.

Liesituulettimen pinnan putsauksen yhteydessä on hyvä siivota myös rasvasuodattimet. Ne puhdistuvat kätevästi tiskikoneessa tai kuumassa vedessä.

– Veteen lisätään käsitiskiainetta ja ruokasoodaa. Suodattimien annetaan liota vedessä tunnin verran, minkä jälkeen ne huuhdellaan lämpimällä vedellä, Talala vinkkaa.

Keraaminen liesi

Ammattilaissiivoojilta kysytään usein siivousvinkkejä kodin putsaukseen. Yksi yleisimmistä kysymyksistä liittyy keraamisen lieden putsaukseen, kertoo Auri Kananen.

Sopiva työväline keraamisen lieden pintaan tarttuneeseen ruokalikaan on ikkunakaavin.

– Kaapimella voi huoletta rapsutella pintaa, kunhan muistaa käyttää oikeaa kulmaa. Kaavin on nimittäin tosi terävä, Kananen neuvoo.

Talala muistuttaa, että tärkein lieden putsausvinkki on ennaltaehkäisy. Ruokaroiskeet tulisi siistiä heti, kun vahinko on sattunut.

– Oli liesi mitä materiaalia tahansa, kaikille pinnoille sopii puhdistusaineeksi tiskiaine ja heikosti emäksinen puhdistusaine, sanoo Talala.

Ruokatahroja, erityisesti kahvin rasvaa, voi tarttua myös keittiön altaaseen. Kahvitahroista kielivät ruosteenruskeat jäljet.

– Niiden putsaukseen tepsii kloori, Kananen vinkkaa.

 Oli liesi mitämateriaaliatahansa, kaikillepinnoille sopiipuhdistusaineeksitiskiaine jaheikosti emäksinen puhdistusaine.

Kattiloiden kiillotus

Kattilat ovat nykyään myös sisustuksellisia elementtejä, joita pidetään mielellään esillä. Jos kattilat ovat suttuisia, voi niiden kiillotukseen kokeilla Kanasen suosimaa kiillotustekniikkaa.

– Teräksenkiillotusaine hierotaan kattilaan yleensä kostealla mikrokuituliinalla tai sienellä. Lopputulos viimeistellään kuivalla pyyhkeellä.

Kiillotukseen sopii myös etikka, Talala vinkkaa. Etikkaa lorautetaan pyyhkeeseen, ja pintaa hierotaan. Kohta kiiltää!

Kaappien päälle jäävä pöly

Kaappien päälle jäävä rasvapöly voi olla vaikea irrotettava, jos lika on ehtinyt kerääntyä vuosien ajan.

Likaa voi koittaa irrottaa laimennetulla astianpesuaineella ja pesusienellä.

– Jos lika on tiukassa, kostuta koko puhdistettava alue ja odota. Puhdistuksen jälkeen pinta huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti, sanoo Talala.

Auri Kanasen suosikkisiivousaine kaapinpäällisten putsaukseen on sitruspuhdistaja, joka sopii myös rasvan, tervan, vahan, tarrojen ja liimajälkien poistoon.

– Tuotetta myydään ainakin rautakaupoissa, ja se on tosi turvallinen kaikille pinnoille, Kananen vinkkaa.

Siivouksen jälkeen kaappien päälle kannattaa asetella leivinpaperit, jotka vaihdetaan aika ajoin.

– Sanomalehtiä ei kaappien päällä tulisi käyttää. Ne voivat jättää pintaan mustejälkiä, Talala huomauttaa.

– Uunin lasi jää monelta siivoamatta kokonaan. Jotkut jopa luulevat, että lasin kuuluukin olla ruskea, kertoo palveluesimies Auri Kananen.

Mikä keittiössä jää siistimättä?

Ammattilaiset kertovat, mitkä siivoustyöt jäävät suomalaisilta keittiössä yleisimmin tekemättä.

Auri Kananen:

– Uunin lasi jää monelta siivoamatta kokonaan. Jotkut jopa luulevat, että lasin kuuluukin olla ruskea. Näin ei tietenkään ole, vaan lasista kuuluu nähdä läpi. Lika lähtee hyvin terävällä ikkunakaapimella.

Tapio Talala:

– Jääkaapin ja pakastimen taustat jäävät useilta imuroimatta. Jos kotona on siirreltävä liesi, pitäisi myös sen reuna ja tausta siivota kerran vuodessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?