6 siivouskikkaa, jotka helpottavat arkeasi – mukana myös ammattisiivoojien salainen ase - Asuminen - Ilta-Sanomat

6 siivouskikkaa, jotka helpottavat arkeasi – mukana myös ammattisiivoojien salainen ase

Ammattilaiset jakavat vinkkinsä kodin kinkkisiin siivousrasteihin.

Ammattilaiset kertovat neuvonsa kodin kinkkisiin siivouskohteisiin. Esimerkiksi kalkin kertymiseen kylpyhuoneessa voi vaikuttaa omilla toimillaan.­

12.10. 15:32

Keskilattian siivous onnistuu useimmilta, mutta kotona on myös paikkoja, joista likaa on vaikea saada pois.

Onneksi ammattilaiset tietävät, mikä auttaa.

Kokosimme alle kuusi siivousta helpottavaa vinkkiä. Ne kannattaa ottaa käyttöön heti!

Rasvalika pois

Keittiössä riittää siivottavaa. Yksi vaikeimmista rasteista on kaappien päälle jämähtävä pöly ja rasva. Siivouspäivänä konstit tuntuvat olevan vähissä, sillä perinteinen rätti ei auta.

Sinituote Oy:n markkinointikoordinaattori Marika Saarinummi suosittelee pöly- ja rasvatahrojen poistoon mikrokuituliinaa.

Onko keittiön kaappeihin tarttunut pölyä ja rasvaa? Aloita siivous kertakäyttöisellä pölyliinalla. Sillä rapsutellaan pois pölyä, ja työ viimeistellään kostealla mikrokuituisella siivousliinalla.­

Työn voi aloittaa myös kertakäyttöisellä pölyliinalla. Sillä rapsutellaan pois pölyä, ja työ viimeistellään kostealla mikrokuituisella siivousliinalla.

– Mikrokuituinen liina pureutuu kaapin pintaan ihan eri tavalla kuin tavallinen sieniliina. Mikrokuituliinoissa on pieni, terävä ja kiilamainen kuitu, Saarinummi selittää.

Pese myös pesukone

Moni käyttää pyykkiä pestessään matalia pesulämpötiloja. Kun pesukone tarvitsee tehokasta puhdistusta, kannattaa pesuohjelma säätää jopa 90 asteeseen, kertoo neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta.

Pesu tehdään ilman esipesua ja normaalilla pesuaineella.

– Pesukone on kodinkone siinä missä vaikkapa jääkaappikin, mutta moni unohtaa sen puhdistuksen tai ei tule edes ajatelleeksi sitä. Kun pyykinpesukoneen pesee 90 asteen pesuohjelmalla, pesukone puhdistuu, Jerkku sanoo.

Pesukoneen voi pestä myös sitruunahapolla, jota saa apteekista ja ruokakaupasta.

– Pyykinpesukonetta puhdistettaessa sitruunahappoa laitetaan pesuainelokeroon 100 grammaa. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelmalla. Pyöritä ohjelman loputtua vielä toinen pesu jauhemaisen pyykinpesuaineen (kolmasosa normaalista annoksesta) kanssa 40–60 asteessa, Jerkku opastaa.

Keraamisen altaan siivous puhdistuskivellä

Keraaminen allas jää helposti suttuiseksi.

Ammattilaisten salainen ase keraamisen altaan siivoukseen on puhdistuskivi, joka löytyy yhden jos toisenkin ammattilaissiivoojan kaapista.

Tuote on tarkoitettu pinttyneen lian, tahrojen ja jopa kalkin poistoon.

– Joka ikinen siivooja sanoo, että puhdistuskivi löytyy kaapista, ja siitä en luovu, kommentoi Koti puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Puhdistuskivi on niin tehokas, että sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Liika hankaaminen voi tehdä pinnalle hallaa. Se on kuitenkin suosittua taikasientä hellävaraisempi.

Toisaalta juuri tehokkuus on siivoustuotteen suosion takana.

– Puhdistuskivi sopii loistavasti vaikkapa keraamisiin altaisiin, sillä niiden kanssa ei ole riskiä epäonnistua. Se on hyvä myös lasi- ja peilipintojen putsaamisessa. Aivan sikahyvin se toimii laattojen puhdistuksessa, Tyni hehkuttaa.

Itse tehty WC-pommi

Pinttynyt pytty on vaikea siivottava. Jotkut turvautuvat konetiskitablettiin, joka jätetään yöksi pyttyyn vaikuttamaan.

Pinttyneen pytyn saa puhtaaksi itse tehdyllä WC-pommilla, joka sisältää muun muassa ruokasoodaa ja sitruunahappoa.­

Marttojen neuvonnanohjaaja Teija Jerkku huomauttaa, että konetiskiaine on kuitenkin vahva emäksinen aihe. Ympäristön kannalta parempi ratkaisu on itse tehty WC-pommi.

Marttojen sivuilla ohjeistetaan WC-pommin tekoon tällaisella reseptillä:

  • 1 ½ dl ruokasoodaa

  • ¾ dl sitruunahappoa

  • ½ dl vettä

  • (16 tippaa eteeristä öljyä, esim. teepuu)

Tarvikkeet:

  • Kulho, suihkepullo, silikoninen jääpalamuotti

Ohje:

  • Sekoita kulhossa ruokasooda ja sitruunahappo. Laita vesi suihkepulloon ja suihkuta sitä vähän kerrallaan seokseen koko ajan sekoittaen. Pyri lisäämään niin vähän vettä kuin mahdollista, jotta saat seoksesta hieman muovailtavaa (muistuttaa kosteaa hiekkaa).

  • Kokeile koostumusta puristamalla sitä kädellä. Jos se pysyy kasassa, on vettä riittävästi.

  • Painele seos jääpalamuottiin tiiviisti. Anna kuivua yön yli ja irrota palat. Säilytä tiiviissä purkissa. Lisää lopuksi halutessasi eteeriset öljyt tiputtamalla 1 tippa per pommi.

Käyttö:

  • Pudota yksi puhdistuspommi pönttöön, anna vaikuttaa noin 5 minuuttia.

  • Harjaa sitten puhtaaksi wc-harjalla ja huuhtele.

Kalkkitahrat pois etikalla tai puhdistuskivellä

Kylppäriin kertyvät kalkkitahrat ovat tuttu näky monessa kodissa.

Kaikki kalkkitahroja vaikkapa suihkuseinästä hinkanneet tietävät, että yleispesuaine ei tähän tuhruun auta. Helpot kalkkitahrat, kuten suihkupäähän kertyneen kalkin, saa kyllä pois etikalla. Mutta jos tilanne on mennyt pahemmaksi, tarvitaan tymäkämpiä keinoja.

On kaksi vaihtoehtoa: äkäinen aine tai mekaaninen hankaaminen. Mekaaniseen hankaamiseen sopii hyvin puhdistuskivi. Se puhdistaa kalkkitahrat.

Tynin mukaan mekaaninen hankaaminen on parempi vaihtoehto muun muassa ympäristösyistä.

Jos käytät hapanta tai syövyttävää ainetta, pinta pitää neutralisoida käytön jälkeen.

Kalkkitahroja voi myös ehkäistä, kunhan on aktiivinen aina suihkun jälkeen.

Siivouksesta nauttiva Jenni, 38, muistuttaa, että kalkin saa ehkäistyä, kun muistaa kuivata hanan ja lasiseinän suihkun jälkeen.

– Näin kalkkia ei kerry näkyviin pintoihin.

Kaakelisaumat puhtaaksi

Kaakelisaumoihin kerääntyvät mustat pilkut kielivät laiskasta siivouksesta. Kyseessä on mitä todennäköisimmin pintahome.

Kaakelikeskuksen Hannu Peltola suosittelee kaakelisaumojen siivoamiseen emäksistä puhdistusainetta. Se sopii tummien saumojen peruspuhdistukseen.­

Kaakelikeskuksen Hannu Peltola suosittelee kaakelisaumojen siivoamiseen emäksistä puhdistusainetta. Se sopii tummien saumojen peruspuhdistukseen.

Luonnonmukaisten siivousaineiden nimeen vannova voi käyttää apuna ruokasoodaa ja hammasharjaa. Ruokasooda sekoitetaan veteen, kunnes seos on vähän liimamaista ja paksuhkoa. Tahna levitetään puhdistettavalle alueelle ja hangataan hammasharjalla. Hankaaminen on työlästä, mutta lopputulos palkitsee.

Tummat läikät pinnoilla irtoavat melko helposti tavallisessakin pesussa, mutta jos läikät eivät lähde, kokeile puhdistaa ne klooria sisältävällä puhdistusaineella.

Muista kuitenkin, että liika siivoaminen voi kuluttaa homeenestoaineen saumoista pois.

– Viikoittaiseen siivoamiseen käyvät siis klooria neutraalimmat aineet, Peltola huomauttaa.

Korjattu juttuun Saana Tynin yrityksen oikea nimi 13.10. klo 12.23.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?