Joensuulaisen Sarin parhaat vaatteet varastettiin pyykkituvasta – lakiasiantuntija kertoo, mitä varkautta epäilevä asukas voi tehdä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Joensuulaisen Sarin parhaat vaatteet varastettiin pyykkituvasta – lakiasiantuntija kertoo, mitä varkautta epäilevä asukas voi tehdä

Sarin perheen parhaat vaatteet varastettiin pyykkituvasta. Tapaus jätti jälkeensä ikävän epäluottamuksen tunteen.

Sarin pyykit varastettiin. Asiantuntijan mukaan asukas voi tehdä myös rikosilmoituksen poliisille ja hakea korvausta kotivakuutuksesta. Korvattavuus riippuu vakuutuksen ehdoista.­

8.10. 12:16

Vaatteet on mun aatteet, kuuluu vanha sanonta.

Oli oma vaate kallis tai ei, useimmiten siihen liittyy ainakin tunneside.

Pienessä taloyhtiössä asuva Sari, 31, joutui luopumaan useammasta rakkaasta vaatekappaleestaan epäonnisen pyykkireissun myötä.

Ensin hajosi pesukone.

Siksi joensuulaisnainen päätti pestä perheen pyykit taloyhtiön yhteisessä pesutuvassa.

Kun Sari palasi hakemaan pyykkejään, kuivaushuoneessa häntä odotti vajaa pyykkisatsi.

– Huomasin että pyykkikori oli viety, ja narulta oli poimittu siellä täältä vaatteita, Sari kertoo.

Osa aikuisten- ja lastenvaatteista sekä pussilakanat ja tyynyliinat olivat kadonneet. Huonoimmat vaatteet oli jätetty narulle roikkumaan.

Sarin ilmoitustaululle jättämään ilmoitukseen ei kuulunut vastausta. Sari menetti vaatteensa varkaalle.

Sari jätti heippalapun tapahtuneen jälkeen.­

Ilta-Sanomille Sari kertoo, että pyykkivarkaus jätti jäljet. Omassa kodissa on nyt ahdistunut ja turvaton olo.

– Ajattelin, että täällä ei tarvitse pelätä, mutta opin taas kantapään kautta, että kehenkään ei kannata luottaa.

Tapahtuneen jälkeen Sari jutteli muutaman naapurinsa kanssa. Yksi heistä kertoi, että kesän aikana pyykkituvasta oli kadonnut tasaiseen tahtiin vaatteita. Näpistelijän matkaan oli lähtenyt nimenomaan arvokkaimpia vaatekappaleita.

”Katuharjatkaan eivät pysyneet paikallaan”

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius kertoo Ilta-Sanomille, että Sarin tapaus ei ole valitettavasti ainutlaatuinen. Vastaavia tapauksia ilmenee aina välillä.

– Onneksi toisten pyykkien varastaminen ei ole taloyhtiöissä tavanomaista. Aina ei välttämättä ole kyse varkaudesta, vaan joku toinen asukas on voinut vahingossa ottaa vahingossa toiselle kuuluvan vaatteen.

Isännöintiliiton puheenjohtaja ja JIP Isännöinnin isännöitsijä ja yrittäjä Toivo Korhonen mukaan pyykkivarkauksissa on alueellisia eroja. Isoissa kaupungeissa ongelma korostuu, kun joukkoon mahtuu monenlaista kulkijaa.

– Kerran Joensuussa oli tapaus, että henkilölle kelpasi talosta melkein kaikki. Taloyhtiöstä alkoi hävitä pyykkiä, polkupyöriä ja auton renkaatkin. Lopulta tuntui, etteivät katuharjatkaan pysyneet enää paikallaan.

Tapaus selvisi vasta, kun taloyhtiöön asennettiin kameravalvonta. Tekijäksi osoittautui talon asukas, jolla oli ongelmia päihteiden kanssa.

– Tämä on tyypillistä. Taustalla on usein surullisia tarinoita. Vaikka eihän se tietenkään lohduta omaisuusrikoksen kohteeksi joutunutta, Korhonen sanoo.

Tee näin, jos epäilet varkautta

Jos taloyhtiön asukas epäilee, että omat pyykit on varastettu, on asiasta hyvä ilmoittaa pyykkituvan ja taloyhtiön ilmoitustaululla.

– Joskus ihmisten omatunto voi alkaa kolkutella, ja vaatteet palautetaan, vaikka ne olisi viety tahallaankin. Usein kyse on sekaannuksesta, Korhonen sanoo.

Asukas voi tehdä myös rikosilmoituksen poliisille ja hakea korvausta kotivakuutuksesta, Lithenius kerto.

– Korvattavuus riippuu vakuutuksen ehdoista. Myös omavastuu kannattaa ottaa huomioon.

Myös taloyhtiön isännöitsijälle on hyvä ilmoittaa tapauksesta, varsinkin jos varkauksia sattuu useammin.

Taloyhtiön hallitus voi miettiä yhteistilojen pelisääntöjä ja sitä, millä tavoin pyykkivarkauksia voisi estää.

Myös taloyhtiön johdolle on hyvä ilmoittaa tapauksesta, varsinkin jos varkauksia sattuu useammin.­

Pyykkivarkaus isku opiskelijabudjetille

Joensuulaisen Sarin kertomus ei ole ainoa laatujaan.

Porissa asunut Jasmin, 25, kertoo, että häneltä vietiin pyykit muutama vuosi sitten. Varas oli ehtinyt vierailla paikalla heti pesuohjelman päättymisen jälkeen.

– Tulin hakemaan pyykkejä kymmenen minuuttia pesun jälkeen. Näin, että kaikki vaatteeni alusvaatteista lähtien oli varastettu.

Jasmin kuvailee päällimmäistä tunnettaan varkauden jälkeen vihaiseksi ja pettyneeksi. Mikä kurjinta, opiskelijana ei ollut varaa ostaa uusia vaatteita.

”Luulin, että äitini on käynyt hakemassa pyykit”

Myös Jyväskylässä asuva Ida, 24, huomasi pyykkiensä kadonneen pesutuvasta. Ida asui tuohon aikaan taloyhtiössä, joka oli tarkoitettu nuorille asukkaille.

– Luulin ensin, että äitini oli käynyt hakemassa pyykit.

Kun näin ei ollut, Ida kävi vielä toistamiseen tarkistamassa, olisiko joku palauttanut vahingossa ottamansa pyykit tupaan. Mitään ei kuitenkaan näkynyt.

– Olimme tosi hämmentyneitä. Minulta vietiin pari isoa muumipyyhettä, Pentikin käsipyyhkeitä, pari pussilakanaa ja tyynyliinaa, Ed Hardy -huppari ja pari paitaa, Ida muistelee.

Tietosuoja-asiat huomioitava

Somekeskusteluista päätellen ilmiö on tuttu monelle nuorelle.

Joensuulainen Sari jakoi tarinansa Facebookin Naistenhuone (sensuroimaton) -ryhmässä.

– Kommenttien ja kokemusten määrästä näkee, miten yleinen ongelma on kyseessä. Sähköiset kulkulätkät, kameravalvonta tai se, että avaimet saisi taloyhtiöltä juuri ennen pesuvuoroa voisivat ratkaista ongelman, Sari ehdottaa.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius pitää ehdotuksia harkinnan arvoisena, mutta muistuttaa tietosuojasta. Esimerkiksi kameravalvonnan tietoja ei voi käyttää hyväksi miten tahansa.

– Kerätyt tiedot on tarkoitettu poliisin esitutkintaa varten. Tietoa ei siis saa käyttää esimerkiksi pesutuvan tai kerhohuoneen väärinkäyttäjän jäljittämiseen, jos mitään ei ole rikottu tai varastettu. Tietoja ei voi katsoa kuka tahansa, Lithenius painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?