Haaveiletko talviasuttavasta mökistä? Näin paljon kesäasuttavan mökin muutostyöt maksavat - Asuminen - Ilta-Sanomat

Haaveiletko talviasuttavasta mökistä? Näin paljon kesäasuttavan mökin muutostyöt maksavat

Asiantuntija kertoo, miten kesäasuttavan mökin kunnostaa talviasumiseen sopivaksi.

Toimitusjohtaja Aarne Jussila Rakennustutkimus RTS:stä kannustaa suomalaisia mökkeilyn makuun myös talvella. Asiantuntija kertoo, miten kesäasuttavan mökin saa kunnostettua talviasuttavaksi.

22.9.2020 16:23

Toimitusjohtaja Aarne Jussila Rakennustutkimus RTS:stä kannustaa suomalaisia mökkeilyn makuun myös talvella.

Perinteisestä kesäasuttavasta mökistä voi tehdä talviasuttavan muutamalla kunnostustyöllä.

1. Hyvät ikkunat lisäeristämistä tärkeämpiä

Haluatko satsata vedottomaan mökkiin? Silloin huomio kannattaa kiinnittää oviin ja ikkunoihin.

– Energiatehokkailla ikkunoilla ja ovilla saa helposti enemmän aikaan kuin ulkoseinän eristämisellä. Erinomaiset ikkunat maksavat 30 prosenttia enemmän kuin tavalliset, mutta panostus tulee maksamaan itsensä takaisin, Jussila sanoo.

Jos mökki kaipaa tiivistämistä, aivan ensin on hyvä tarkistaa, että hormi on tiivistetty moitteetta. Lisäksi kannattaa tarkkailla seinien sekä ylä- ja alapohjan liittymäkohtia. Näin pysyvät myös hiiret poissa.

Loma-asunnon käytön muuttaminen pysyvään asumiseen vaatii rakennusluvan.

Yläpohjan eristys puhallusvillalla on helppo tehdä vaikka itse. Alapohjan eristämisessä tulee sen sijaan helposti korkeus vastaan. Avuksi voi ottaa uretaanilevyn, joka ei vie korkeudesta paljoakaan pois. Myös ulkoseinien eristystä voi tarpeen mukaan harkita.

2. Ilmanvaihto kuntoon

Monissa kesäasuttavissa mökeissä on perinteinen painovoimainen ilmanvaihto.

Jos mökkiä tiivistää, on huolehdittava, että ilma vaihtuu kaikissa huoneissa. Huolehdi, että mökissä on riittävästi ilmanvaihtoventtiileitä.

– Myös venttiileiden suodattimet tulee vaihtaa säännöllisesti, Jussila muistuttaa.

3. Mökki lämpimäksi, sähköllä tai ilman

Sähkö helpottaa talviasumista, mutta ei ole pakollisuus.

Kunnon hirsivalmisteinen talo, jota on vähän eristetty, lämpiää nopeasti pönttöuunien tai takan avulla.

Kantoveden saa lämmitettyä vaikkapa saunassa. Vesisäiliön voi asentaa kiukaan kylkeen.

 Energiatehokkailla ikkunoilla ja ovilla saa helposti enemmän aikaan kuin ulkoseinän eristämisellä. Erinomaiset ikkunat maksavat 30 prosenttia enemmän kuin tavalliset, mutta panostus tulee maksamaan itsensä takaisin.

Kipeimmin sähköä kaipaa jääkaappi. Sähköttömässä mökissä avuksi voi ottaa vaikkapa kaasujääkaapin tai aggregaatin. Aurinkopaneeleistakin on apua esimerkiksi mökin valaisemisessa, myös talvella.

Jos mökissä on sähköt, voi kylmillään olleen mökin lämmityksen avuksi ottaa lämpöpuhaltimen. Se lämmittää olohuoneen tunnissa. Samalla se laittaa ilman kiertämään ja poistaa huoneilman kosteutta.

4. Vaihtoehdot perinteiselle sisävessalle

Jos talviset vessareissut ulkona kompostikäymälässä eivät huvita, vaihtoehtoja perinteiselle vesivessalle on monenlaisia.

2 000–4 000 euroa maksava polttava kuivakäymälä sopii loistavasti kohteeseen, johon ei voida tai haluta asentaa viemäröintiä. Toinen vaihtoehto on pakastava kuivakäymälä.

Jos sähköä ei ole, voi mökkiin hankkia kemiallisen vessan. Sen tyhjennys hoidetaan samaan tapaan kuin asuntoautoillessa.

5. Kustannukset

Mökin kunnostamisen kustannukset riippuvat työn laajuudesta, sijainnista ja alkuperäisestä kunnosta. Tarkempia kustannuksia voi tarkastella netistä löytyvillä kustannuslaskureilla.

Saunan lauteet, paneelit ja kiukaan saa noin 3 500 eurolla, Aarne Jussila kertoo.

Kun muutokset on tehty, on muistettava laittaa rahaa sukan varteen myös tulevaa ajatellen.

– Mökin teknisestä arvosta kannattaa varata vuosittain 2–3 prosenttia kunnossapitoon. Näin mökki pitää arvonsa jatkossakin. Hyvässä kunnossa olevaa mökkiä voi myös vuokrata eteenpäin, Jussila muistuttaa.

Esimerkkejä kustannuksista:

  • Ikkunoiden ja ovien uusimiset saa asennettuna noin 7000 eurolla

  • Takan/uunin ja hormin uusii noin 5 000 eurolla

  • Saunan lauteet, paneelit ja kiukaan saa noin 3 500 eurolla

  • Keittiön uusiminen kalusteineen ja koneineen 7 000-11 000 euroa

  • Sähkölämmitys + ilmalämpöpumppu noin 5 000 euroa

– Omatoiminen mökkeilijä voi säästää merkittävästi kustannuksista tekemällä hankintoja sekä purku- ja asennustöitä itse, Aarne Jussila muistuttaa.

Viidesosa mökkeilee ympäri vuoden

Vapaa-ajan asukkaiden liiton (VAAL) hallituksen puheenjohtaja Tapio Tervo on aistinut, että korona-aika on lisännyt suomalaisten intoa viettää aikaa mökeillä. Osa on siirtynyt myös etätöihin vapaa-ajanasunnolle.

Perinteisesti suomalaiset viettävät mökeillään keskimäärin 70 vuorokautta vuodessa, eläkeläiset jopa yli 100 vuorokautta.

– Vapaa-ajanasukkaista noin 20 prosenttia käy mökillä ympäri vuoden, Tervo kertoo.

Mökillä voi asua ympärivuotisesti ilman lupia, mutta jos vapaa-ajanasunnon haluaa muuttaa vakituiseksi asunnoksi, on prosessi mutkikkaampi.

Vapaa-ajanasunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on kytköksissä vuonna 2017 voimaan tulleeseen maankäyttö- ja rakennuslain muutokseen.

– Toki vieläkin kunnilla on jonkin verran oikeutta soveltaa lakia. Lähinnä 2000-luvun jälkeen rakennetut mökit täyttävät uudet vaatimukset. Vanhempia mökkejä on vaikeaa tai lähes mahdotonta muuttaa pysyviksi kodeiksi, Tervo sanoo.

Kyselyitä asiasta tulee Tervon mukaan muutenkin vähän, ja pääosin asia kiinnostaa eläkeläisiä. Tilastojen mukaan vasta 0,5–1 prosenttia vapaa-ajanasunnoista on muutettu vakituisiksi asunnoiksi.

Jos mökin muuttaminen vakiasunnoksi kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan. Loma-asunnon käytön muuttaminen pysyvään asumiseen vaatii rakennusluvan, muistuttaa Suomen Kuntaliiton lakimies Sampsa Matilainen.

– Rakennuslupaa tarvitaan, jos mökin olemassa olevaan rakennuslupaan on merkitty käyttötarkoitukseksi vapaa-ajanasunto. Jos poikkeamispäätös on tarpeen, eli hanke on kaavan, rakennusjärjestyksen tai muun laissa säädetyn säännöksen tai sen nojalla annetun määräyksen vastainen, tulee hakea ensin poikkeamispäätös. Rakennuslupa haetaan sitten myönnetyn poikkeamispäätöksen perusteella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?