Syksyn sisustustrendit – vielä jokin aika sitten hyljeksitty valaisin on nyt huudossa: ”Niistä perikunta sitten aikanaan taistelee” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Syksyn sisustustrendit – vielä jokin aika sitten hyljeksitty valaisin on nyt huudossa: ”Niistä perikunta sitten aikanaan taistelee”

Kysyimme sisustusalan ammattilaisilta, mitkä trendit näkyvät kotimaisella sisustuskentällä tänä syksynä.

– Sisustuskuvissa ja -lehdissä näkyvät vahvasti kullansävyt, vinkkaa Innoluxin markkinointikoordinaattori Mariya Sadovnychenko.­

20.9. 10:18

1. Pellava, puu ja kestävät arvot

Italian Elle Decor valitsi vastikään suomalaisen Aino Michelsenin 30 kiinnostavimman nuoren muotoilijan joukkoon. Viime vuosina pääosin suomalaiselle Interfacelle suunnitellut Michelsen uskoo, että laatu on nouseva trendi.

– Haluan uskoa, että ihmisiä kiinnostaa se, että huonekalun valmistus ja tuotanto ovat kestävällä pohjalla. Kestävyys on myös maailmalla suomalaiseen suunnitteluun liitetty arvo, jota meidän kannattaa vaalia.

Michelsen ei pidä trendien seuraamista huonona juttuna. Niitä kannattaa kuitenkin seurata kestävän kehityksen periaatteet huomioiden.

– Toivon, että trendien tempo hidastuu. Sisustusvalinnat saavat olla tunnepohjaisia, heräteostoksiakin, mutta ajatus voi silti olla, että tuote kestää aikaa.

Ajankohtaisia ja samalla ekologisia sisustus suosikkeja ovat luonnon materiaalit, kuten pellava ja sertifioitu puu. Niiden lisäksi Aino Michelsen kehottaa sisustamaan vintage-esineillä.­

Ajankohtaisia ja samalla ekologisia sisustussuosikkeja ovat luonnonmateriaalit, kuten pellava ja sertifioitu puu. Niiden lisäksi Michelsen kehottaa sisustamaan vintage-esineillä.

– On trendikästä sisustaa niin, että kotiin tuodaan uuden sekaan käytettyjä huonekaluja ja esineitä, asiantuntija vinkkaa.

2. Värejä maltilla

Voimakkaat värit näkyvät nyt sisustustrendeissä, mutta suomalaissisustajien värikokeilut pysyvät pääosin maltillisina, sanoo Virtasen maalitehtaan toimitusjohtaja Kimmo Suomi.

– Kirkuvan räiskyviä värejä ei edelleenkään haluta, mutta mustasta, valkoisesta ja harmaasta halutaan jo eroon. Tuntumani on, että tällä hetkellä esimerkiksi lämmin ruskea ja sinisenvihreä ovat kiinnostusta herättäviä sävyjä.

Syksyn trendien joukossa on muun muassa lämpimän ruskeita maalinsävyjä. Myös modernit lasivalaisimet kiinnostavat.­

Myös maalien kiillon suhteen suomalaiset haluavat vielä pitää kynttilää vakan alla.

– Mattapinta ei kiillä eikä räisky. Sitä suomalaiset valitsevat useimmiten. Maalitrendeissä näkyy tällä hetkellä myös sisäilma-asioihin panostaminen.

3. Messinkivalaisimia ja kullan väriä

Siinä missä 2000-luvun loppu nosti 60–70-luvun klassikkovalaisimet arvoon arvaamattomaan, on rinnalle noussut 50-luvun muotokieltä henkivät valaisimet.

Aikaansa seuraava voi valita pöydälleen nyt vaikkapa modernin lasivalaisimen tai nimekkään suunnittelijan klassikon.

– Sisustuskuvissa ja -lehdissä näkyvät vahvasti kullansävyt, vinkkaa Innoluxin markkinointikoordinaattori Mariya Sadovnychenko.

 Nyt messinkivalaisimia vaalitaan, ja niistä perikunta sitten aikanaan taistelee.

Materiaaleista messinki on yksi halutuimmista. Arvonnoususta kertoo jotakin se, että vielä joitakin vuosikymmeniä sitten samasta materiaalista valmistetut Paavo Tynellin arvovalaisimet saattoivat joutua kaatopaikalle.

– Nyt messinkivalaisimia vaalitaan, ja niistä perikunta sitten aikanaan taistelee. Aitojen materiaalien tuntua ja painoa arvostetaan, Innoluxin myyntijohtaja Joni-Petteri Ikonen vinkkaa.

4. Sängystä tuli katseenvangitsija

Vielä kymmenen vuotta sitten makuuhuone oli paikka, jonka ovi suljettiin vieraiden tullen nopeasti kiinni. Nyt siitä on tullut huone, jota sisustetaan muun kodin lailla. Parhaimmillaan sänky on katseenvangitsija, jonka eri elementtejä, kuten irtopäätyä tai päällyskangasta, voi vaihdella maun muuttuessa.

Parhaimmillaan sänky on katseenvangitsija, jonka eri elementtejä, kuten irtopäätyä tai päällyskangasta, voi vaihdella maun muuttuessa.­

Matrin tuotesuunnittelija Elli Lehnhoffin mukaan viime vuosina trendikkäiksi ovat nousseet esimerkiksi rottinkipäädyt.

– Ihmiset ovat tulleet rohkeammiksi myös värien suhteen. Suosittuja ovat esimerkiksi ihanat, pastellimaiset samettipinnat, Lehnhoff vinkkaa.

Kodin tärkeimpään huoneeseen kannattaa panostaa. Uneen pohjautuu koko hyvinvointimme.

– Hyvän sängyn pitää kestää vähintään vuosikymmen, mutta sitä voi ajan saatossa päivittää elämäntilanteeseen ja sisustukseen sopivaksi, Lehnhoff vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?