Ammattisiivoojien suosima ase kalkinpoistoon: Tämä auttaa kodin vaikeimpaan likaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

Ammattisiivoojien suosima ase kalkinpoistoon: Tämä auttaa kodin vaikeimpaan likaan

Kalkkitahrat ovat kylppärin kinkkisimpiä putsattavia. Yksi puhdistusväline auttaa, etkä välttämättä ole kuullut siitä koskaan: puhdistuskivi.

Kalkkisaostumat ovat yksi kodin ikävimmistä siivousrasteista. Yleispuhdistusaine ei nimittäin riitä.­

17.9. 16:05

Kylppäriin kertyvät kalkkitahrat ovat tuttu näky monessa kodissa.

Ikävän näköiset kalkkijäämät suttaavat suihkuseinät ja kaakelit. Pahimmillaan kalkki tukkii suihkupäät ja lavuaarin hanat.

Vesihanojen pintaan kuivuvat kalkkitahrat ovat lähtöisin vesijohtoveden seassa olevasta kalkista. Kalkkia on veden seassa eri määriä, paikkakunnasta ja alueesta riippuen.

Tilanne voi vaihdella jopa yhden asuinalueen sisällä. Kilometrin päässä omasta asuinalueesta tilanne voi olla jo ihan toinen, muistuttaa Koti puhtaaksi -yrityksen toimitusjohtaja Saana Tyni.

– Muistan tamperelaisen taloyhtiön, jonka joka ikinen kylppäri oli täynnä kalkkia. Lähellä vesi oli kuitenkin ihan erilaista.

Kalkki tarttuu myös suihkupäihin. Yleensä suihkupään putsaamiseen kalkista riittää etikka.­

”Jos kalkki on oikein kovettunut, luomumenetelmät eivät auta”

Kaikki kalkkitahroja vaikkapa suihkuseinästä hinkanneet tietävät, että yleispesuaine ei tähän tuhruun auta. Helpot kalkkitahrat, kuten suihkupäähän kertyneen kalkin, saa kyllä pois etikalla. Mutta jos tilanne on mennyt pahemmaksi, tarvitaan tymäkämpiä keinoja.

– Jos kalkki on oikein kovettunut, luomumenetelmät eivät auta. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: äkäinen aine tai mekaaninen hankaaminen.

Tynin mukaan mekaaninen hankaaminen on parempi vaihtoehto muun muassa ympäristösyistä.

– Ihmiset myös unohtavat, että jos käyttää hapanta tai jopa syövyttävää ainetta, pinta pitää neutralisoida käytön jälkeen. Tämä unohtuu useilta.

Mekaaninen puhdistaminen ei pinnan neutralisointia kaipaa.

– Puhdistuskivi ei ole hapan aine, joten sitä ei pidä neutralisoida. Se puhdistaa kalkkitahrat, Tyni hehkuttaa.

Kalkin poistoon sopii puhdistuskivi, joka perustuu mekaaniseen hankaamiseen.­

Monille kotisiivoojille puhdistuskivi ei ole tuttu, mutta monen ammattisiivoojan kaapista sellainen löytyy. Puhdistuskiviä löytyy eri merkeiltä.

– Joka ikinen siivooja sanoo, että puhdistuskivi löytyy kaapista, ja siitä en luovu, Saana Tyni kertoi jutussamme aiemmin.

Tuote ote on tarkoitettu pinttyneen lian, tahrojen ja jopa kalkin poistoon. Se sopii esimerkiksi lasi- ja peilipintojen putsaamiseen. Suorastaan loistavasti se sopii laattojen puhdistukseen.

Liika hankaaminen voi tehdä pinnalle hallaa

Puhdistuskivi on niin tehokas, että sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Liika hankaaminen voi tehdä pinnalle hallaa. Se on kuitenkin suosittua taikasientä hellävaraisempi.

Jos jynssääminen ja kalkkitahrojen tarkkailu ei kuulosta omalta jutulta, kannattaa miettiä, sopisiko omaan kotiin kalkkisuodatin.

– Se asetellaan hanan päähän. Kalkki jää silloin suodattimeen, Tyni vinkkaa.

Kalkkisotkuja voi myös ennaltaehkäistä.

– Paras ennaltaehkäisy on käyttää lastaa jokaisen suihkukerran jälkeen, ja pyyhkiä huolella lattiat ja seinät. Silloin vesi ei jää pintaan, eikä kalkkitahrojakaan synny.

Kylpyhuoneen kuivaaminen suihkun jälkeen on tärkeää myös kosteuden torjumiseksi.

Kylpyhuoneen kuivaaminen suihkun jälkeen on tärkeää myös kosteuden torjumiseksi.­

Älä laista lastalla kuivaamisesta

Lastakuivaus kylpyhuoneessa on tarpeen, sillä mitä vähemmän rakenteet ja pinnat altistuvat kosteudelle, sen parempi se on asunnolle.

Asumisterveysliitto AsTe ry:n sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö kommentoi aiemmin, että ongelmia voi tulla etenkin, jos lattian kallistus ei ole kunnollinen ja vesi jää lainehtimaan sinne pitkäksi aikaa.

– Tila jää silloin kosteaksi ja tilan nurkkiin voi kertyä esimerkiksi punaista mikrobikasvustoa. Se on merkki riittämättömästä siivouksesta ja tuuletuksesta, Rämö sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?