Mitä mökkeily oikeasti maksaa ja kuinka paljon työtä se vaatii? Ota huomioon nämäkin asiat, jos olet hankkimassa kesäpaikkaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Mitä mökkeily oikeasti maksaa ja kuinka paljon työtä se vaatii? Ota huomioon nämäkin asiat, jos olet hankkimassa kesäpaikkaa

Haaveiletko omasta kesämökistä? Lue sitä ennen mökin kustannuksista ja pakollisista töistä, niin tiedät, sopiiko mökkeily sinulle.

Kesämökin omistaminen tarkoittaa ajan ja rahan satsaamista.­

4.9. 14:07

Mökkeily on ihanaa puuhaa, ainakin silloin, kun saat istua valmiiseen herkkupöytään, saunoa kaverin tiluksilla tai löhöillä vuokramökin sohvalla.

Tilanne voi muuttua, kun kyse on omasta kesämökistä.

Yllättävät kulut voivat kiristää hermoja ja remontit rassata. Vaikeinta tehtävien jako on usein silloin, kun kyseessä on suvun yhteismökki.

Jos mökin ostaminen mietityttää tai tulet jossakin vaiheessa saamaan mökin perinnöksi, muista ainakin nämä.

Kustannukset: Kiinteistövero ja sähkö kalleimmat rahareiät

Mökkiin menevä rahamäärä voi erota paljonkin riippuen siitä, onko kyseessä yksinkertainen vanha mummonmökki vai nykyaikainen kakkoskoti kaikilla mukavuuksilla.

Esimerkiksi kiinteistövero on kalliimpi, mitä uudempi ja varustellumpi kesämökki on. Vuosilasku voi helposti olla 500–700 euroa, ellei enemmänkin.

Myös mökkikunta vaikuttaa siihen, minkälainen kuluerä mökistä vuodessa syntyy.

Omakotitaloliitto selvitti vuonna 2019 Suomen 20 mökkivaltaisimman kunnan kustannuksia. Kallein mökkikunta on selvityksen mukaan Savonlinna, jossa mökkeily kustantansi vuodessa 1100 euroa.­

Omakotitaloliitto selvitti vuonna 2019 Suomen 20 mökkivaltaisimman kunnan kustannuksia. Mökkeilyn maksuihin otettiin mukaan kalleimmat kuluerät eli kiinteistövero ja sähkö sekä jätemaksut.

Selvityksen mukaan mökkeily kustansi keskimäärin 770 euroa vuodessa, mutta kustannuksissa on huomattavia eroja kunnittain. Kallein mökkikunta oli selvityksen mukaan Savonlinna, jossa mökkeily kustansi vuodessa 1100 euroa. Halvinta oli selvityksen mukaan Oulussa, jossa mökkeilyyn menee vuodessa 480 euroa.

Rahareiät eivät lopu toki pelkkään kiinteistöveroon, sähkölaskuihin ja jätemaksuihin.

Tänä kesänä julkaistu Mökkeilyä ja mansikoita -kirja huomauttaa, että mökkeilijän on muistettava maksaa myös mahdolliset vesimaksut, nuohous, mökin vakuutukset ja tietenkin matkat kaupungista mökille.

Uusia jätevesisäiliöitä asennetaan Inkoolaisen kesämökin pihaan.­

Ja kukapa ei olisi kuullut viime vuonna voimaan tulleesta ”paskalaista” eli jätevesiasetuksesta?

Jos jätevesijärjestelmiä päivitetään vastaamaan hyvätasoisen vapaa-ajanasunnon vaatimuksia, voivat kustannukset olla yli 10 000 euroa, Mökkeilyä ja mansikoita -kirja huomauttaa.

Työt: Maalaus 10–20 vuoden välein, rännien putsaus kaksi kertaa vuodessa

Toisinaan on niin, että raha ei ole ongelma, mutta aikaa ei sitä vastoin tunnu löytyvän millään. Kesämökin kutsuminen työleiriksi ei olekaan täysin perätön nimitys.

Mökin omistamiseen kuuluu nimittäin niin pidemmän aikavälin kunnostuksia kuin jokavuotisia töitä. Esimerkki pidemmän aikavälin kunnostuksista on huoltomaalaus, joka tehdään tavallisesti 10–20 vuoden välein.

Rännit kannattaa putsata oksista ja lehdistä pari kertaa vuodessa.­

Tämän lisäksi on koko joukko pienempää puuhaa, jota riittää melkein jokaiselle vuodenajalle.

Paraikaa eli näin syksyisin mökeillä putsataan muun muassa rännejä, asennellaan piippuhattuja, viedään arvotavaroita turvaan talven varalle ja huolehditaan ilmanvaihdosta jättämällä kylmilleen jätettävässä rakennuksessa ilmanvaihtoventtiilit auki tai aukaisemalla piippujen pellit.

Keväällä on puolestaan aika tehdä tarkistus katolle. Onko myrsky vahingoittanut rakenteita tai lumikuorma tehnyt hallaa? Ovatko rännit tukkeutuneet talven aikana lehdistä? Miltä piippu näyttää? Halkeama piipussa merkitsee sitä, että paikalle on syytä kutsua nuohooja ennen mökin lämmitystä.

Tyypillisiin kevättöihin kuuluvat myös jyrsijöiden aiheuttamien haittojen siivous ja korjaukset, palo- ja häkävaroittimien tarkistukset ja pihatytöt.

Kattavaa listaa mökin töistä on vaikea tehdä, sillä mökit ovat erilaisia. Nyrkkisääntö on kuitenkin seuraava: yksinkertaiseen elämään tottunut pärjää mummonmökissä vähemmälläkin vaivalla.

Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu kakkoskoti vie enemmän aikaa – ja rahaa.

Mökkeily ei merkitse vain lepoa riippukeinussa. Töitä riittää niin mökissä sisällä kuin pihalla.­

Säännöllistä huoltokirjaa kannattaa joka tapauksessa pitää.

Jos mökkeily ei olekaan sinua varten, on hyvin laaditusta huoltokirjasta todistettavasti apua myös mökin kauppaamisessa.

Lähteet: Tom Jokinen, Mökkeilyä & mansikoita, Tumpelokin pärjää kesämökin kanssa, 2020, Avisado, IS-arkisto, Omakotitaloliitto

Tiesitkö tätä?

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Kesämökkien omistajien keski-ikä on 62 vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?