Nyt on syysistutusten aika: 3 virhettä, joita kannattaa välttää - Asuminen - Ilta-Sanomat

Nyt on syysistutusten aika: 3 virhettä, joita kannattaa välttää

Nyt on hyvä hetki istuttaa marjapensaita, omenapuita ja muita monivuotisia kasveja. Asiantuntija kertoo, miten vältät syysistutusten yleisimmät virheet.

Syksy on hyvää aikaa istutuksille. Kun maa on kostea ja muheva jo valmiiksi, kasteltavaa on vähemmän ja kaivaminen on helpompaa.­

3.9.2020 11:01

Usein unohdetaan, että syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät.

Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua ennen talvea ja ne lähtevät aikaisin keväällä kasvuun. Esimerkiksi syksyllä istutetut marjapensaat voivat tarjota satoa jo ensi kesänä, Kekkilä muistuttaa.

Lisäksi syksyn viilenevä sää helpottaa uusien istutusten hoitoa. Maa on syksyllä kostea ja muheva jo valmiiksi. Näin kasteltavaa on vähemmän ja kaivaminen on helpompaa.

Joitakin virheitä syysistutusten kanssa voi kuitenkin tehdä. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo tiedotteessa, miten vältät virheet.

Virhe 1: Istutat omenapuun varjoisalle paikalle

Monivuotisia puita ja pensaita istutettaessa kannattaa paikka valita huolella. Sekä hedelmäpuut että marjapensaat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta ja sitä myöten sato jää heikoksi.

Hedelmäpuut ja marjapensaat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla.­

Istutuspaikalta kannattaa myös kitkeä rikkakasvit, jotta uusi taimi ei jää pian rikkakasvien varjoon. Myöskään kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Pensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa.

– Mitä nopeammin kasvi juurtuu, sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä, vinkkaa tiedotteessa puutarhaneuvoja Kerttula.

Biolanin Kerttulan mukaan juurtumista nopeuttaa istutusmulta, joka sisältää mykorritsaa. Istutuksen yhteydessä kasvi lannoitetaan.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kehottaa käyttämään peruslannoitukseen niukkatyppistä tai typetöntä lannoitetta.

Muista hyötykasveista poiketen pensasmustikka viihtyy happamassa maassa.

Pensasmustikan kasvupaikan maata parannetaan havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta.

Virhe 2: Et selvitä, millä kasvuvyöhykkeellä kasvi menestyy

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon, opastaa Kerttula.

– Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I–VIII. Kuopion ja Seinäjoen pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V–VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja.

Virhe 3: Unohdat kastella taimia syksyllä

Ennen istutusta taimi kastellaan kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan köynnöksille kymmenen litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa vettä. Vesi imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.

Jos ei sada, syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.­

Syksyllä taimet tarvitsevat vähemmän kastelua kuin keväällä, mutta kastelusta on huolehdittava etenkin, jos syksy on sateeton, Puutarhaliiton Taulavuori muistuttaa.

Jos ei sada, syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

Biolanin Kerttulan mukaan maan vesivarastoa voidaan kasvattaa lisäämällä istutusmultaan biohiiltä.

– Huokoinen hiili imee vettä moninkertaisesti painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön. Etenkin hiekka- ja savimailla biohiililisäys parantaa maan rakennetta ja vesitaloutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?