5 ammattisiivoojien salaisuutta, joista on taatusti apua sinullekin – yksi kohta unohtuu ”aina” - Asuminen - Ilta-Sanomat

5 ammattisiivoojien salaisuutta, joista on taatusti apua sinullekin – yksi kohta unohtuu ”aina”

Ammattisiivoojat paljastavat työnsä salaisuudet. Poimi kätevät ohjeet, joista on apua myös kotisiivouksessa.

Ammattisiivoojat paljastavat salaisuutensa tehokkaaseen siivoukseen.­

2.9.2020 15:12

Pölyt, tavarat, tiskit ja roskat.

Siivoaminen on meille tavallisille tallaajille jokapäiväinen tai ainakin jokaviikkoinen juttu.

Jos työ tuntuu pakkopullalta, voivat seuraavat ammattisiivoojien salaisuudet auttaa. Näillä ammattilaisten ohjeilla työ sujuu ripeämmin ja tehokkaammin.

1. Aseta itsellesi aikaraja

Ammattisiivooja siivoaa vain sen ajan, mitä siihen on varattu. Tunnissa saa ihmeellisen paljon aikaa, kun ei välillä puuhaa muuta tai jää vaikka viestittelemään ystävän kanssa, vinkkaa kotisiivouspalvelua tarjoava Freska tiedotteessa.

Tunnissa saa ihmeellisen paljon aikaan, kun keskittyy työntekoon. Aseta itsellesi siis aikaraja siivoukseen.­

Turkulaisen Siivouspalvelun Kodan palveluesimies Jussi Oksanen vinkkaa, että jos aikaa siivoukseen on vähän, kannattaa keskittyä kosketuspintoihin ja WC-tiloihin, joissa pöpöt viihtyvät parhaiten.

–  Jatka sen jälkeen tiloihin, joissa oleskellaan eniten, kuten keittiöön ja olohuoneeseen, Oksanen vinkkaa.

Siivouspalvelu Kodan palveluesimies Terra Piilola muistuttaa, että siivous ja siisteys on puhtauden ja järjestyksen liitto. Kun tavarat järjestää ensin pois alta, siivous on helpompaa.

– Hallittu tavaramäärä nopeuttaa siivoamista, kun aikaa tavaroiden järjestelylle ei mene niin kauan ja itse puhdistamiseen pääsee nopeammin, Piilola kertoo.

2. Ota kaikki välineet etukäteen esille

Laita siivousliinat, pesuaineet, imuri ja moppi keskeiselle paikalle, ettet joudu kesken siivouksen hakemaan jokaista välinettä erikseen kaapista.

Freska kertoo tiedotteessa, että siivoojat kostuttavat usein kasan siivousliinoja jo valmiiksi odottamaan ja heittävät käytetyt pyykkiin. Samaa liinaa ei siis käydä joka välissä pesemässä.

Etelä-Pohjanmaalla toimivan Talonhenki Etelä-Pohjanmaa Oy:n toimitusjohtaja Karita Alanko muistuttaa, että jokaiselle työvaiheelle kuuluu oma siivouspyyhkeensä.

– Siivoojan on huolehdittava myös oikeista siivousvälineistä ja -aineista. Näin esimerkiksi rasvatahrat saadaan pois vahingoittamatta pintoja.

3. Tee yksi asia kerrallaan

Siivoojat siivoavat usein vaihe kerrallaan koko kodin, eivätkä esimerkiksi huone kerrallaan. Yhdellä kierroksella tyhjennetään roskikset, toisella pyyhitään pölyt ja kolmannella imuroidaan. Näin aikaa ei mene edestakaiseen pyörimiseen eikä välineiden vaihteluun, Freska vinkkaa tiedotteessa.

Toimitusjohtaja Karita Alanko kertoo, että myös heillä työntekijät etenevät menetelmä kerrallaan.

– Ensimmäisenä imuroimme, sitten siirrymme keittiön siivoukseen. Ja niin edelleen, Alanko paljastaa.

Imuroi ensin ja etene työvaihe vaiheelta eteenpäin, ehdottaa Karita Alanko.­

Siivouspalvelu Kodan palveluesimiehet Piilola ja Oksanen ovat sitä mieltä, että siivouksessa voi valita myös huoneesta toiseen kiertävän järjestyksen. Siivous aloitetaan siis eri huoneesta, jolloin tulee käytyä kaikki huoneet läpi – jos ei yhdellä, niin ainakin parilla siivouskerralla.

4. Muista myös paikat, jotka unohtuvat helposti

Ikkunalaudat ja kirjahyllyt, lipastot ja tasot. Pölyjen pyyhintä on tuttua hommaa, mutta usein yksi asia unohtuu.

– Oven päälliset keräävät valtavasti pölyä, joka leviää asuntoon aina, kun ovea liikutetaan. Pyyhi pölyt säännöllisesti siis myös oven päältä, Koti puhtaaksi -yrityksen siistijä ja kehitysjohtaja Henri Haho vinkkaa.

Karita Alangon mukaan tasojen pyyhkimiseen käyvät hyvät mikrokuituliinat.

– Taita liina ensin kahtia ja sitten vielä uudestaan kahtia. Kun pyyhit sillä tason, vaihda ensin liinan puolta ja taita tarvittaessa uusi puhdas puoli esiin. Et levitä likaa ympäriinsä, eikä sinun tarvitse olla koko ajan huuhtelemassa rättiä, Alanko vinkkaa.

Kun siivous on ohi, siivousliinat kaipaavat pesua siinä missä muukin pyykki. Henri Haho kehottaa pesemään siivousliinat säännöllisesti pesukoneessa 90 asteessa.

– Samalla pyykinpesukone puhdistuu.

5. Siivousaine voi löytyä myös ruokakaapista

Koti puhtaaksi -yrityksen Henri Haho kertoo, että sitruunan mehulla saa poistettua kalkin pinnoilta.­

Jos yleispesuaine on loppu, voi sopiva siivousaine löytyä myös ruokakaapista.

– Etikka on hyvä aine poistamaan hajua tekstiileistä. Ruokasoodaa voi käyttää vaikeiden tahrojen poistoon kovilta pinnoilta. Sitruunan mehulla saa puolestaan kalkin poistettua pinnoilta, Henri Haho vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?