Raimon mieletön puumaja saa hieraisemaan silmiä – käsistään kätevät suomalaiset esittelevät uusimmat projektinsa

Koronaviruspandemian myötä suomalaiset ovat viettäneet paljon aikaa kotosalla. Nyt jos koskaan on ollut aika nikkaroida ja rakentaa.

2.9.2020 11:28

Koronaviruksen myötä monen kevät- ja kesälomasuunnitelmat menivät kokonaan uusiksi. Samalla ulkomaanmatkojen ja tapahtumien peruuntuminen on saanut suomalaiset viettämään enemmän aikaa kodeissa ja mökeillä sekä panostamaan kotiensa sisustukseen ja erilaisiin rakennusprojekteihin.

Se näkyy myös kaupoissa. Esimerkiksi Tokmanni kertoi myyntinsä pompanneen kevään aikana jopa viidenneksellä. Sen vapaa-ajan, puutarhan ja kodin kunnostamisen tuotteiden sekä elintarvikkeiden myynti kasvoi toisella neljänneksellä erityisen vahvasti.

Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistyksen Rasi ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksialan mukaan asiakkaat eivät niinkään aloittaneet isoja ja kalliita rakennusurakoita vaan kohensivat, korjasivat ja tekivät pientä pintaremonttia.

IS pyysi lukijoitaan kertomaan minkälaisia korona-ajan puhdetöitä, projekteja ja nikkarointipuuhia he ovat toteuttaneet.

  • Oletko sinä rakentanut ja nikkaroinut jotain vastaavaa? Lähetä kuva luomuksestasi IS:n WhatsAppiin: 040 660 9019 tai nettilomakkeella tästä.

Terassi

Koronakevään aikana terasseja on noussut niin kotitalojen nurkille kuin mökkirannan tuntumaankin.

Yksi terassin rakentajista on Nastolassa asuva Aki Apell, 38.Hänen ei alun perin ollut tarkoitus rakentaa terassia ollenkaan – ajatuksena oli hakea kaupasta alennuksessa olleita tuijia puolison mieliksi.

– Kuvittelin, että se on sellainen homma, että kaivetaan vaan tuijalle reikä ja sillä selvä. Puoliso päättikin, että olisi kiva saada vähän kiviä niiden seuraksi. Ja ehkä pieni terassi, Apell kertoo.

Aki Apellin terassiprojekti sai alkunsa sen viereen istutetuista tuijista.

– Lopputulos on kyllä erinomainen siihen nähden, että se on elämäni ensimmäinen terassi.

Normaalisti tapahtuma-alalla työskentelevän Apellin ja hänen puolisonsa kalenterit olisivat olleet täynnä jo huhtikuusta asti ja koko kesän, mutta yhtäkkiä olikin aivan hiljaista. Rakenteluun jäi hyvin aikaa.

– Jos ei olisi ollut koronaa, niin ei olisi tullut terassiakaan. Missään nimessä ei, Apell sanoo.

– Katsotaan sitten ensi kesänä kuinka paljon sitä joutuu korjaamaan. Kyllä tässä kuitenkin itseluottamus kasvaa ja nyt suunnittelen terassia vielä saunan eteen, hän nauraa.

Linnaleikkimökki

Erään suomalaisperheen pihamaalla kohoaa nyt komea linna. Perheen äiti Maria kertoo, että hän ja esikoispoika ryhtyivät visioimaan sitä muutama vuosi sitten. Rakentaminen alkoi jo viime kesänä.

Pihalla seisoo nyt linnaleikkimökki.

Kurkistus sisään linnan takaovesta.

Linnan ovelle saapuva kiinnittää ensin huomiota Marian veljen takomiin rautaisiin saranoihin ja ovenkahvoihin. Oven takaa eteen aukeaa noin 160 senttiä korkea alakerta ja portaat hieman matalampaan yläkertaan. Katolta avautuu lintutornimainen tähystyspaikka.

Linnan tonttuakaan ei ole unohdettu. Sen oma ovi on linnan takana.

Linnan tontun ovi.

Linnan aarteita.

Sisustuksesta huokuu keskiajan tunnelmaa. Sieltä löytyy kaikkea, mitä linnassa tulee olla: on keittiönurkka astioineen, asehuone ja tietysti aarrekammio. Naulakosta löytyy Marian ompelemia hattuja, viittoja ja vaatteita kolmen lapsen linnaleikkeihin.

– Majat ovat lapsille tärkeitä. Meillä oli veljen kanssa lapsina isän rakentama tornimaja, mutta se ei kyllä ollut näin hieno, Maria sanoo.

Marian veli takoi linnan etuoven saranat.

Koripalloteline ja kesäkeittiö

– Anoppi on puhunut jo monta vuotta, että haluaa katoksen mökin pihalle. Nyt sattui olemaan aikaa, osittain koronasta johtuen, joten päätettiin, että tänä vuonna se tehdään, Henri Uotila Salosta kertoo.

Keittiökatoksen rakentamisessa kului Uotilalta ja hänen apeltaan pari-kolme viikonloppua. Suurin osa materiaaleista löytyi omista varastoista. Ainoastaan valokate piti ostaa kaupasta, Uotila kertoo.

– Siitä tuli tosi kiva, ainakin omasta mielestäni. Se on ollut kesällä kovassa käytössä ja tuli kyllä ihan tarpeeseen.

Henri Uotila rakensi appiukkonsa kanssa mökkipihaan katoksen.

Henri Uotilan koripallotelineen korkeutta voi säätää.

Lisäksi Uotila teki 7-vuotiaalle pojalleen säädettävän koripallotelineen. Tämä halusi aloittaa harrastuksen, mutta koripallokouluja ei järjestetty korona-aikaan.

Materiaalina toimivat niin auton osat kuin romulavoilta löydetty kierrätysmetalli. Kokonaisuus toimii kammella ja vaijerilla.

– Mietin, että hirveän montaa reikää ei viitsisi porata seinään, koska seitsemänvuotias kasvaa kuin rikkaruoho. Siksi tein säädettävän telineen.

Traktori

Valkean kulkupelin kyljessä komeilee teksti: Korona 2020.

– Yhtäkkiä tuli mieleen, että tuossa on nimi, kertoo minitraktorin rakentanut Jarkko Perälä, 69.

Traktorin tekeminen kiinnosti Perälää niin paljon, että hän olisi todennäköisesti rakentanut sellaisen ennemmin tai myöhemmin, oli koronaa tai ei.

Laihialta kotoisin oleva Perälä sai traktorinsa valmiiksi toukokuun lopulla. Ensi talvena hän tekee sillä lumitöitä.

Jarkko Perälän lumitöihin rakentama traktori on komea näky.

Ajatus nikkarointiin lähti siitä, kun Perälä katseli Youtubesta venäläisiä traktorinrakenteluvideoita. Kuinka sattuikaan, naapurilla oli juuri sopiva Lada 1200 projektiin.

– Hän oli jo purkanut sen. Vaihdelaatikko ja moottori toimivat, Perälä sanoo.

Traktorin nikkaroiminen ei ollut Perälän mukaan vaikeaa, kun on hieman perillä asioista. Hän kertoo rakentaneensa kaikenlaista jo nuoresta lähtien.

– Nuoruudessani olin myös vuoden verran traktorien huoltomiehenä. Minulla on ollut oikeakin traktori, johon hitsasin itse etukuormaajan.

Pihapolku

– Tein sen keväällä kun korona oli pahimmillaan. Silloin oltiin koko ajan kotona.

Näin Pertti Männistö kertoo uudesta kivetystä pihapolustaan. Pihalla on pienen jalkapallokentän kokoinen nurmikko, jonka leikkaamisesta Männistö ei liiemmin nauti.

– Ajattelin, että koristellaan sitä vähän. Sitten ei tarvitse tallata nurmea kun kävelee talolta kukkakummulle.

Kukkakumpu on tontin toisella rajalla kohoava pieni kallio, jonka päällä kasvaa monenlaista kukkaa.

Pertti Männistön pihapolku on vielä hieman kesken.

Männistö käytti pihapolkuunsa oikeita katukiviä, joista jokainen on hieman eri muotoinen. Niitä hän kertoo keränneensä hiljalleen noin vuosikymmenen ajan. Kauimmaiset on haettu Lahdesta.

Kivetyn polun rakentaminen jäi hieman kesken, sillä kesän myötä Männistö siirtyi mökille. Siitä huolimatta lopputulos on mainio.

– Kukaan ei ole vielä moittinut. Vaimo on jopa kehunut, Männistö nauraa.

Puumaja

Lempäälän Kuljussa asuva Raimo Rae rakensi lapsenlapsilleen puumajan toukokuun lopulla. Sen tarina alkoi viime kesänä, jolloin Rae sai leikkauksessa uudet polvinivelet.

– Se oli sellaista aikaa, että ei oikein pystynyt nukkumaan yöllä. Niinpä tein alakerrassa pahvista pienoismallia majasta. Se auttoi hahmottamaan sitä, paljonko majaan menisi vaneria, vesivaneria ja muuta materiaalia, hän sanoo.

Kuvista ei pysty päättelemään, että rakentaja itse yltää hädin tuskin koskettamaan lattiaa maan tasolta. Sisätiloissa korkein kohta on 1,6 metriä ja halkaisijakin 1,8 metriä, Rae sanoo.

Nyt on komea puumaja!

Ulkopuolelta käpymäisessä majassa on sisällä sileät seinät ja jokaisella Raen lapsenlapsella oma, nimikirjaimin varusteltu seinä piirtämistä varten.

Rae viimeisteli majan rakentamalla talonsa yläterassille vielä narusta ja ämpäristä hissin, jonka avulla majaan voidaan toimittaa esimerkiksi jäätelöä ja leikkitarvikkeita. Yhteyttä talon ja majan välillä pidetään perinteisellä purkkipuhelimella.

– Muutama kaverikin on ollut innoissaan ja todennut, että olisipa ollut lapsena tuollainen.

”Kuivan maan laituri”

Kangasalla asuvalla Bruno Heleniuksella oli ongelma. Neljä vuotta sitten ostetun omakotitalon pihassa on paljon asfalttia, mikä tekee siitä kolkon pihasta kolkon. Talon läntisellä seinustalla on aurinkoinen paikka, johon vaimo ehdotti terassia.

Ongelmalliseksi paikan teki se, että terassin alle jäisi kaksi salaojien tarkastuspistettä sekä maanalainen sadevesikaivo. Lisäksi asvaltti viettää ja terassin jokainen tukipiste olisi eri korkeudella.

Bruno Heleniuksen terassi rakennusvaiheessa.

– En myöskään millään halunnut valaa betonianturoita, joten jonkun verran piti saunoa ja miettiä, miten tämän toteuttaa.

Terassi kolmea runkoa nousivat säädettävien muovisten tassujen päälle. Sitten on kolme oman painonsa varassa lepäävää kantta, jotka voi nostaa ja vetää pois.

Bruno Helenius käytti terassiinsa säädettäviä muovijalkoja.

Kokonaisuus sai pian lempinimekseen kuivan maan laituri. Ensi vuonna se saa pintaansa talon muuhun väriin sointuvan harmaan öljyn. Toiseen päähän pystytetään muutama tolppa ja niihin merihenkiset paksut köydet kaiteeksi, Helenius kertoo.

– Olisi se terassi ehkä vaimon painostuksesta tullut tehtäväksi muutenkin, mutta nyt olen ollut koko kevään etätöissä. Aikaa on jäänyt, kun työt tekee kotitoimistosta. Ainakin sellainen olo on ollut.

Bruno Heleniuksen terassi odottaa vielä viimeistelyä.

Pergola Gym

Iso osa kuntosaleista suljettiin keväällä koronan vuoksi kokonaan. Se ei ollut 62-vuotiaan Mikko Tukosen mieleen.

Tukonen aloitti kuntoilun olympianostolla jo vuonna 1968 ja on sittemmin voimaillut koko ikänsä. 1990-luvulla hänet nähtiin myös huippusuositussa Gladiaattorit-kilpailussa vastustajia murskanneena Terminaattorina.

Mikko Tukosen tekemiä käsipainoja.

Tukonen ratkaisi ongelman rakentamalla kuntosalin pihapergolaansa ja tekemällä painoja puusta. Aluksi hänellä oli vain muutama pölkky ja niihin kiinnitettyjä ovenkahvoja, mutta sittemmin repertuaari on laajentunut roimasti.

– On aika innostavaa tehdä konkreettista työtä, vaikka näitä osaisi tehdä kuka tahansa. Niillä pystyy tekemään vaikka mitä. Tänä aamunakin treenasin siinä, Tukonen sanoo.

Mikko Tukonen (oik.) rakensi pihapergolaansa kuntosalin. Kuvassa myös kaveri Kari Härkönen.

Tukonen Facebookiin perustamassa Pergola Gym -ryhmä on kerännyt jo muutamia satoja kiinnostuneita, joille hän jakaa vinkkejä omien painojen rakenteluun.

– Omalla pihalla voi tehdä muutakin kuin grillata, jotain itsensä eteen. Sydän lyö sille, että ihmiset pitäisivät itsensä kunnossa ja ottaisivat vastuuta terveydestään.

Majakkahuussi

Utgrynnanin majakkasaarella, Vallassaarilta hieman Ruotsiin päin, kohoaa nyt harvinaisen komea ulkohuussi. Sen esikuva on ollut Norrskärin mustavalkoinen majakka.

Rakennusporukkaan kuulunut Elo Lehtimäki kertoo, että huussi syntyi ikään kuin vastalauseena.

– Utgrynnanin majakka on aika ruma, punainen betonimöhkö. Norsskärin majakkaporukka aina pottuilee siitä, joten teimme sitten heidän majakastaan huussin.

Majakkahuussissa on lasikatto, jos valo pääsee sisään.

Rakentamisessa hujahti pari viikkoa, mutta lopputulos on kokemisen arvoinen. Sisällä on punaiset istuimet ja pyöreä peili. Kuusikulmaisesta lasikatosta tulee mukavasti valoa, joten pimeässä ei tarvi asioida.

– Jos ikkunasta katsoo sopivasti, näkee riskilöitä. Se on aika harvinainen lintu ja niiden touhuja on kiva seurata asioilla istuessa.

Linnan yläkerran asehuone.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?