”Parhaimmat löylyt” – Joni kokeili erilaista tapaa lämmittää sauna, eikä vanhaan ole enää paluuta

Osa saunojista lämmittää saunaa ovi auki. Saunojien mukaan löylyistä tulee näin paremmat, eikä lauteille istuessa peppu pala.

Lämmitätkö saunaa ovi auki? Osa saunojista on huomannut, että sillä on hyötynsä.

1.9.2020 19:02

Saunominen on suomalaisille rakas kansanperinne. Siksi myös tavat ja ajatukset siitä, minkälainen saunomistapa on oikea, voivat erota toisistaan voimakkaasti.

Facebookissa toimivassa Mökkihöperöt-ryhmässä kerrotaan tavasta lämmittää saunaa ovi auki. Ovi avataan auki siis pukuhuoneeseen, ei ulkotiloihin. Kiinni ovi laitetaan yleensä vasta, kun on aika istua löylyihin.

Mökkihöperöt-ryhmässä asiaa kommentoinut Joni Helminen kertoo, että lämmitti aina ennen saunaa ovi kiinni. Ilta-Sanomat julkaisee Mökkihöperöt-ryhmäläisten kommentit heidän luvallaan.

– Kerran testasin ovi auki -lämmitysmetodia ja taakse en ole enää katsonut. Kolmea eri saunaa lämmitämme, ja parhaimmat löylyt tulevat ovi auki lämmittäen, Helminen kehuu.

Metodiin on monta syytä

Osa saunan lämmittäjistä pitää siis ovi auki -metodia parempien löylyjen takeena. Toiset taas tykkäävät lämmittää saunaa ovi auki sen tähden, että arastelevat astua lämmityksen aikana liian kuumaksi lämmenneille lauteille.

Mökkihöperöissä asiaa kommentoinut Ulla pitää ovea auki siihen saakka, kunnes sauna on lämmennyt 60 asteeseen.

– Jos ovi on koko ajan kiinni, saunan tila lämpiää liikaa.

Marjo puolestaan vinkkaa, että pitää saunan ovea auki lämmityksen ajan, jotta myös pesuhuone lämpenee samalla. Kikka on käytössä sekä kotona että mökillä, joissa kummassakin on käytössä puusauna.

Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentti Lassi A.Liikkanen kertoo, että saunan lämmittäminen ovi auki voi toimia, jos kiuas on liian tehokas.

Mitä sanoo saunakirjailija?

Saunan lämmittäminen ovi auki on tuttua myös Saunologia.fi-sivuston perustajalle ja Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentille Lassi A. Liikkaselle.

Liikkasen mukaan jo savusaunoja lämmitettiin ovi auki. Näin kiuas saatiin kuumaksi, mutta sauna ei kuumentunut liikaa.

Kirjassaan Hyvien löylyjen salaisuus (Rakennustieto 2019) Liikkanen suosittelee kokeilemaan kikkaa myös nykyaikaisemmissa saunoissa.

– Erityisesti liian tehokkaan kiukaan kanssa tämä temppu voi olla ratkaiseva kunnollisten löylyjen saamiseksi. Löylyä antavat kiuaskivet lämpenevät, mutta löylyhuone ei muutu kuumaksi pätsiksi, Liikkanen kertoo Ilta-Sanomille.

Kiuas voi olla liian tehokas muun muassa siinä tapauksessa, jos ison sähkökiukaan sijoittaa pieneen saunaan. Oikein mitoitettu kiuas lämmittää saunan noin 0,5–1 tunnissa, Hyvien löylyjen salaisuus -kirjassa vinkataan.

Mökkihöperöt-ryhmässä asiaa kommentoinut Katja on sitä mieltä, että kyseessä voi olla myös makukysymys.

– Meillä miehet lämmittävät saunan ovi kiinni. Minä taas lämmitän ovi auki, Katja toteaa.

Kumpaa tapaa sinä suosit? Miten sauna sinun mielestäsi lämmitetään ”oikein”? Kommentoi alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?