Näin vuokralaista huijataan – tyypillinen esimerkki, jolla asuntoa etsivältä voidaan viedä rahat

Varo huijatuksi joutumista vuokra-asuntomarkkinoilla.

Vuokra-asuntoja kaupitellaan entistä enemmän myös nettihuutokaupoissa ja Facebook-ryhmissä.

27.8.2020 11:50

Olemme aiemmin kirjoittaneet siitä, mihin asioihin vuokraisännältä tulee kysyä lupa, kun asuntoon haluaa tehdä muutoksia.

Asuntoa vuokratessa on syytä perehtyä tarkasti vuokrasopimukseen ja tietää, mitä todella on sopimassa.

Erityisen huolellinen tulisi olla, jos uutta asuntoa etsii yksityiseltä puolelta. Erilaiset vuokra-asuntoja välittävät sivustot sekä esimerkiksi Facebook-ryhmät ja nettikirppikset ovat täynnä yksityisten vuokranantajien ilmoituksia. Niiden joukosta voi löytää täydellisen kohteen, mutta myös riski tulla huijatuksi on suurempi.

– Tyypillinen tapaus on, että esimerkiksi Helsingissä sijaitsevaa asuntoa vuokrataan opiskelijalle netissä edullisesti. Myyjä pyytää takuuvuokria etukäteen monelta kiinnostuneelta vuokralaiselta, mutta oikeasti asuntoa ei ole edes olemassa, kertoo Anne Vuori Helsingin vuokralaiset HKVY ry:stä.

Käy aina tutustumassa asuntoon ennen vuokra- tai ostopäätöstä.

Luotettava vuokranantaja järjestää näytön

Anne Vuoren mukaan kiinnostavimmankin asunnon osuessa kohdalle kannattaa toimia järkevästi ja tehdä taustatöitä: pyytää päästä katsomaan asuntoa ennen vuokraamista, googlettaa vuokraajan nimi ja asunnon osoite sekä vahvistaa vuokranantajan henkilöllisyys. Myös todistetta asunnon omistamisesta voi pyytää, jos vuokranantaja on asunnon omistaja.

– Luotettavat vuokranantajat ovat tosissaan ja järjestävät pyydettäessä asuntonäyttöjä. Internet on mahdollistanut sen, että usein taas huijareista kirjoitellaan netissä ja heidän toiminnastaan halutaan varoittaa muita.

Korona-aikana moni asuntoa etsivä on kiinnostunut isommista asunnoista esimerkiksi etätöiden takia.

Korona-aikana isommat vuokra-asunnot kiinnostavat

Anne Vuori on huomannut, että korona-aikana ihmiset etsivät isompia asuntoja esimerkiksi etätöiden takia.

Vuokrasopimus pitäisi solmia aina kirjallisena, muistuttaa Vuori.

– Sopimuksessa tulisi olla selkeästi kirjattuna vuokrattava kohde ja vuokra-aika. Myös avainten lukumäärä ja tieto siitä, kuka vastaa mistäkin vahingosta, olisi hyvä olla kirjattuna sopimuksessa. Suosittelen ehdottomasti kotivakuutuksen ottamista, vaikka vuokranantaja ei sitä olisi vaatinutkaan. Kotivakuutus kyllä maksaa itsensä takaisin ikävän vahingon sattuessa.

Vuokra-asumisessa yleisimmät vuokralaisen ja vuokranantajan välillä tapahtuvat epäselvyydet liittyvät usein järjestyshäiriöihin.

– Häiriöstä kärsivät vuokralaiset tarvitsevat apua siinä, mitkä ovat heidän oikeutensa ja mitä tilanteessa tulisi tehdä. Häiriöitä voi olla esimerkiksi metelöinti tai tupakan tai suitsukkeiden polttaminen. Ensisijaisesti näistä tulisi neuvotella taloyhtiön isännöitsijöiden kanssa, Vuori sanoo.

Toisinaan vuokranantajan antamat ohjeet eivät ole tarpeeksi selkeitä vuokralaiselle. Myös ohjeita eri kielillä tarvittaisiin. Asukaskunta on monikulttuuristunut.

Toisinaan myös vuokranantajan antamat ohjeet eivät ole tarpeeksi selkeitä vuokralaiselle.

– Asukaskunta on monikulttuuristunut ja ohjeita tarvittaisiin muillakin kielillä kuin vain suomeksi tai ruotsiksi. Myös virkamiesmäistä kieltä voi olla vaikea ymmärtää. Pääasia kuitenkin on, että ohjeet tulisi olla aina kirjallisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?