Sinin, 24, ihastuttava vuokrakaksio on sisustettu pienellä budjetilla: ”Kaikkea kallista ei tarvitse hankkia heti”

Tamperelainen opiskelija Sini rakastaa designia, mutta tekee hankintoja maltillisesti ja luovasti.

Sini on ollut kiinnostunut sisustamisesta, valokuvaamisesta ja piirtämisestä pienestä pitäen. Hän opiskelee nyt arkkitehtuuria.

Arkkitehtuuria opiskelevan tamperelaisen Sinin kiinnostus omaa alaansa kohtaan saa näkyä myös kotona. 24-vuotias Sini nimittäin rakastaa sisustamista ja luo mielellään harkittuja asetelmia kauniiden design-esineiden ympärille.

Tyylikäs ja ihastuttava sisustus ei ole kuitenkaan maksanut maltaita. Instagram-tilillään Sini jakaa kuvia sisustuksestaan ja kuvailee tilinsä yhteydessä sisustuksen syntyneen vuokra-asunnon ja opiskelijabudjetin ehdoin.

Kuinka helppoa se on ollut?

– Tässä elämäntilanteessa arvostaa, jos löytöjä tekee edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Olen tehnyt edullisia hankintoja esimerkiksi nettikirpputoreilta ja mummolan nurkista, Sini kertoo.

Muita design-kalusteiden ystäviä Sini neuvoo pysymään maltillisina ja luovina – myös itse tekemällä voi tehdä omia haaveitaan muistuttavan kalusteen.

– Haaveilen tanskalaisen HAY-merkin pöydästä, joka on arvokas. Halusimme säästää ja päädyimme tekemään sitä muistuttavan pöydän itse Ikean pukkijaloista ja paikallisen yrityksen vanerilevystä. Lempimerkkiäni Artekia taas olen hankkinut kotiini julisteen ja isovanhemmilta saadun tuolin muodossa. Kaikkea kallistakaan ei tarvitse hankkia heti, Sini sanoo.

Vanhat esineet ovat jo osoittaneet kestävänsä aikaa

Sini uskoo, että ajaton ja skandinaavinen tyyli design-kalusteissa viehättää häntä, sillä esineet ovat jo osoittaneet kestävänsä aikaa.

– Jos vaikkapa jokin tuoli on näyttänyt hyvältä 60-luvulta lähtien, miksei se näyttäisi hyvältä tulevaisuudessakin?

Samaa vanhempaa aikakautta edustaa myös Sinin koti. Sinin ja hänen kumppaninsa Tampereen keskustassa sijaitseva koti on tyypillinen 60-luvun kaksio. Neliöitä vuokra-asunnossa on 56. Siniä ei haittaa asunnon ajan henkeä kuvaava ”laatikkomaisuus”.

– Minua ei haittaa, että huonejako on selkeä ja eroteltu, vaikka viime vuosina trendinä ovat olleetkin avonaiset tilaratkaisut.

Vaihtelua vuokra-asunnon sisustukseen on tehty edullisesti esimerkiksi julisteita ja tauluja ripustamalla sekä tekstiilejä vaihtelemalla. Viherkasvit tuovat tekstiilien tavoin kodikkuutta. Jäljet tapetissa ja seinissä on peitetty pienellä maalikerroksella tai laittamalla kalusteita päälle. Silmää voi huijata monin tavoin, Sini toteaa.

Koska asumisratkaisu vuokra-asunnossa on väliaikainen, Sini on pyrkinyt valitsemaan kotiin kalusteita ja esineitä, jotka toimivat tilassa sekä yksin että yhdessä muun, muuttuvan sisustuksen kanssa.

– Kannattaa pohtia, aikooko seuraavaksi muuttaa pienempään vai isompaan asuntoon. Toistaiseksi olemme halunneet hankkia mieluummin pienempiä kalusteita nykyiseen asuntoon ja suurempia vasta seuraavaan, jotta tila säilyy sopusuhtaisena.

”Esillä olevat tavarat saavat olla keskenään erikokoisia”

Vaaleiden sävyjen ja luonnonmateriaalien, kuten puun, suosiminen saa tilan näyttämään rauhalliselta ja harmoniselta. Pienessä asunnossa tavaraa ei kannata pitää esillä liikaa.

– Haluan pitää kaikista rakkaimpia ja tärkeimpiä tavaroita esillä, ja korostaa niitä muilla esineillä.

Opinnoissaan Sini on oppinut hyödyllisiä taitoja yhdistellä pikkutavaroita.

– Esillä olevat tavarat saavat olla keskenään erikokoisia. Pariton määrä asetelmissa tai vaikkapa hyllyllä luo kiinnostavuutta.

Oletko sisustanut opiskelijakämpän pikkurahalla? Lähetä kuvat ja tarinasi: anna.horppu@is.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?