Riikka osti talon, joka paljastui järkyttäväksi homepommiksi ja vei työkyvyn – yksinhuoltaja keksi keinon selvitä: ”Se oli pelastava tekijä” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Riikka osti talon, joka paljastui järkyttäväksi homepommiksi ja vei työkyvyn – yksinhuoltaja keksi keinon selvitä: ”Se oli pelastava tekijä”

Lahtelainen Riikka Mäkelä osti talon, joka osoittautui hometaloksi. Jos hyvin käy, perhe pääsee muuttamaan korjattuun kotiin muutaman kuukauden päästä.

Riikka Mäkelän ostama talo paljastui hometaloksi. Mäkelä päätyi tekemään täydellisen remontin. Talo huhtikuussa 2020, kun myös julkisivu jouduttiin purkamaan osissa.­

14.8. 16:00

Kun Riikka Mäkelä, 37, osti yhdeksän vuotta sitten omakotitalon Lahdesta, oli selvää, että tiedossa olisi remonttityömaa.

– En kuvitellut pääseväni helpolla, mutta kuntokartoitus ei antanut osviittaa siitä, että kyseessä olisi hometalo, Mäkelä kertoo.

Karu totuus paljastui vasta vuosien päästä, kun erinäiset terveysoireet, kuten kivut ja jatkuva sairastelu, saivat epäilemään pahinta.

Jo ennen niitä Mäkelä oli huomannut, että vaatteisiin oli tarttunut outo haju. Vienon tuoksun huomasi, kun Mäkelä oli reissussa kodin ulkopuolella.

Purkutyöt alkoivat yli kaksi vuotta sitten.­

Koti paljastui asuinkelvottomaksi kuntokartoituksessa ja kosteusmittauksissa, jotka tehtiin vuoden 2018 maaliskuussa.

Tieto laajasta homevauriosta oli todella iso sokki.

Lopulta asunnossa oli vanhaa enää rakenteet ja perusta.­

Mäkelä muutti nyt 15-vuotiaan poikansa kanssa ensin ystävänsä luokse ja sitten vuokra-asuntoon.

Tämän jälkeen tuli romahdus. Rahaa ei ollut, elämä tuntui toivottomalta.

Ongelmien myötä Mäkelä koki myös työuupumuksen ja joutui jättämään työnsä.

Remontti alkoi joukkorahoituksen turvin

Lamaantuminen kesti kuitenkin vain aikansa, vaikka lisää purettavaa löytyi sitä mukaan, mitä pidemmälle tutkimukset etenivät. Lopulta asunnossa oli vanhaa enää rakenteet ja perusta.

Toimelias, yrittäjänäkin työskennellyt nainen päätti, että kotitalo remontoitaisiin kuntoon, vaikka pankki ei remonttilainaa myöntänytkään.

Rikka Mäkelä on ilahtunut ihmisten, ystävien ja tuntemattomien, avusta. Moni on kertonut samanlaisista kokemuksista tai tarjonnut konkreettista apua.­

Mäkelä pisti pystyyn joukkorahoituskampanjan. Vastikkeellisen joukkorahoituksen tavoite oli 15 000 euroa. Pottiin kertyi vajaat 8 000 euroa, josta jäi kulujen jälkeen käytettäväksi 7 000 euroa.

Lahjoittaneet saivat vastineeksi talon tarinaan liittyneen käyttötuotteen, jonka Mäkelä oli ideoinut.

Ihmisten sydämellisyys yllätti.

– Pelotti pyytää julkisesti apua, mutta minulla ei ollut vaihtoehtoja. Siksi olin iloinen ja ihmeissäni ihmisten positiivisista reaktioista.

Työmaalla riittää vielä hommia.­

Mäkelän yllättivät iloisesti myös yritykset, jotka tarjosivat apuaan materiaalilahjoitusten ja talkootyövoiman muodossa.

– Useammat tahot alkoivat auttaa eri tavoilla. Se oli pelastava tekijä, jota ilman olisin varmaankin luovuttanut, Mäkelä sanoo.

Muutto häämöttää edessä

Nyt, yli kaksi vuotta purku-urakan alkamisen jälkeen, naisen äänestä kuulee jo toivoa. Usko siihen, että hometalosta tulee vielä koti perheelle, on vahva.

Ongelmat eivät ole lannistaneet Mäkelää.

– Minulle on kasaantunut tätä kautta mieletön verkosto. Olen myös oppinut käsittämättömän paljon. Tunnelma on ihan eri kuin alussa, jolloin jouduin keskittymään elämään päivä kerrallaan.

– Nyt voin suunnitella jo pidemmälle.

Aiemmin kuvittelin olevani superihminen, joka pärjää kaikessa itse, mutta nyt tajuan, että tarvitsen muita. Sen hyväksyminen on iso askel eteenpäin niin työ- kuin muussa elämässä, kertoo Riikka Mäkelä.­

Jos kaikki menee hyvin, muutto vielä keskeneräiseen kotiin voi tapahtua jo kahden kuukauden päästä. Vaikka esimerkiksi suihkua ei vielä ole, tuolloin asunnossa on toivon mukaan sen verran valmista, että Mäkelä voi asua kotona poikansa kanssa.

– Lattiat ja sähköt on, joten kahvit pystymme keittämään, Mäkelä heittää.

Puuhaa työmaalla siis vielä riittää.

Myös yrityksiä lähti talkoisiin mukaan. Talon imurointia puruista joulukuussa 2019.­

Viime aikoina apuna työmaalla ovat pyörineet Salpaus-koulutuskeskuksen rakennusalan opiskelijat, jotka joutuivat koronan takia jättämään harjoittelupaikkansa työmailla.

Myös aivan tavalliset ihmiset ovat tulleet konkreettisesti avuksi.

– Osa on tullut opettelemaan tämän kautta rakentamista, jotkut ovat halunneet jakaa omia kokemuksiaan. Olenkin saanut toimia tässä kaiken ohella projektinjohtajana.

Tämän vaikeudet opettivat

Mäkelä arvioi, että hometaloprojekti tulee kustantamaan yhteensä noin 100 000 euroa.

Koska apua ei ole herunut vakuutusyhtiöltä, valtiolta tai pankista, on Mäkelä oman toimeliaisuutensa ja talkooavun varassa.

Mäkelä toivoo, että sisäilmaongelmien vuoksi kotinsa menettäneitä ihmisiä autettaisiin myös valtion takaamalla lainalla. Sillä saisi katettua remontin kustannukset.­

Mäkelä toivoo, että sisäilmaongelmien vuoksi kotinsa menettäneitä ihmisiä autettaisiin myös valtion takaamalla lainalla.

Sillä saisi katettua remontin kustannukset.

Riikka Mäkelän usko siihen, että hometalosta tulee vielä koti perheelle, on vahva. Olohuone tammikuussa 2020.­

Jotakin hyvääkin hometalohelvetistä on seurannut.

– Koen, että rakennusprosessi on ollut samalla henkisen rakentamisen prosessi. Aiemmin kuvittelin olevani superihminen, joka pärjää kaikessa itse, mutta nyt tajuan, että tarvitsen muita. Sen hyväksyminen on iso askel eteenpäin niin työ- kuin muussa elämässä.

Perhe pääsee muuttamaan takaisin kotiinsa toivon mukaan jo parin kuukauden päästä.­

Mäkelä on oppinut valtavasti myös projektinjohtotehtävistä, joita hän teki aiemmin työelämässä.

– Nyt kun projektinjohtoa on saanut tehdä turvallisessa ympäristössä omassa kodissaan, se on ollut tosi tervehdyttävä kokemus.

– Koen, että olen löytänyt uudella tavalla vahvuutta ja oppinut sanomaan myös ei.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisen kerran Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?