Tunkkaiselle sisäilmalle voi löytyä yllättävän yksinkertainen syy – helppo konsti paljastaa ongelman heti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tunkkaiselle sisäilmalle voi löytyä yllättävän yksinkertainen syy – helppo konsti paljastaa ongelman heti

Kyselyn mukaan kodin sisäilmaongelmat johtuvat useimmiten joko puuttuvista tai rikkinäisistä korvausilmaventtiileistä tai poistoilmaa säätelevän huippuimurin vioista.

Tuore kysely kertoo, että sisäilmaongelmat ovat yleisiä. Joka kolmannessa suomalaiskodissa kärsitään sisäilmaongelmista, jotka johtuvat puutteellisesta ilmanvaihdosta.­

13.8. 12:19

Tunkkaisuus, asunnossa tuntuva veto, liian kuiva sisäilma, viemärin haju ja ilman rakennevuodot esimerkiksi lattian ja karmien raoista ovat yleisimpiä sisäilmaongelmia, kertoo tuore kysely.

Ilmanvaihtotuotteisiin erikoistunut Vilpe teetti kuluttajakyselyn suomalaiskotien ilmanvaihdosta. Vastaajista joka kymmenes koki, että heidän kotinsa ilmanvaihtoa pitäisi parantaa pikaisesti. Sen lisäksi joka neljäs koki, että kodin ilmanvaihtoa pitäisi parantaa, mutta asialla ei ole kiire.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää asukkaiden viihtyvyydelle ja terveydelle. Se auttaa myös pitämään rakennuksen kunnossa ja säilyttämään arvonsa. Jos ilmanvaihto on riittämätön, liiallinen sisäilman kosteus voi kertyä kodin pinnoille ja aiheuttaa aikaa myöten home- ja muita vaurioita, yritys kertoo tiedotteessa.

– Ilmanvaihdon parantamisessa ensimmäinen askel on ongelman syyn paikantaminen. Apua saa paikalliselta LVI-urakoitsijalta. Heiltä voi pyytää arvion, miten oman kodin ilmanvaihtoa pystyisi parantamaan ja mitä se maksaa, kertoo tiedotteessa Vilpe oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti Lahti.

Vilpen asiantuntijat kokosivat listan tyypillisimmistä ongelmista ja niiden yleisimmistä syistä. Nämä tilanteet koskevat asuntoja, joissa on asennettuna koneellinen poistoilmanvaihto.

Suomessa kyseinen ilmanvaihtoratkaisu löytyy suurimmasta osasta asuntoja, jotka on rakennettu ennen 2000-lukua. Monissa sen jälkeen rakennetuissa rakennuksissa on täysin koneellinen ilmanvaihto.

Tyypilliset ilmanvaihto-ongelmat ja niiden syyt:

1. Sisäilma on jatkuvasti tunkkainen

Syy: Löytyykö asunnosta korvausilmaventtiilit, jotka tuovat raitista ilmaa sisätiloihin? Jos ei, ne voi asentaa jälkikäteen joko ulkoseinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun.

Tämän huoneen vanhat ilmanvaihtoluukut on aikojen saatossa muurattu kiinni. Korvausilmaa on tullut karmien ja ulkoseinän välistä.­

Tarkista myös, että poistoilmanvaihto toimii. Ilma lakkaa kiertämästä, jos poistoilmanvaihtoa pyörittävä huippuimuri pysähtyy vian takia. Poistoilmaventtiilit löytyvät yleensä asunnon keittiöstä, wc:stä ja kylpyhuoneesta.

Niiden toiminnan voi testata laittamalla paperiarkin venttiiliä vasten. Jos imu jaksaa pitää paperin paikallaan, poistoilma toimii hyvin.

Ilmanvaihdon erikoisasiantuntijayritys Cervi kertoi tiedotteessa viime syksynä, että sisäilmaa voi huonontaa myös väärät materiaalivalinnat.

Tiedotteen mukaan M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän yhdisteitä huonetilaan. Huomioi luokitus esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.

2. Tietyissä huoneissa ilma ei tunnu vaihtuvan ollenkaan

Syy: Onko huoneen korvausilmaventtiili tukittu tai rikki? Tukittu venttiili tulee avata ja rikkinäisen voi vaihtaa ehjään. Myös pahasti likaantuneet ilmanvaihdon suodattimet vähentävät sisään tulevan hapen määrää. Suodattimet tulisi vaihtaa puhtaisiin 1–2 kertaa vuodessa.

Myös Huvilan & Huussin remonttikoordinaattori Vilja Schepel muistutti keväällä, että jos korvausilmaventtiilit laittaa tukkoon ja tiivistää kaikki mahdolliset paikat, epäpuhtaudet tulevat lattian alta ja kellareista.

– Alipaineen kautta ilmaa tulee joka tapauksessa jostain, Schepel kommentoi.

3. Huoneilman kosteus kasvaa liian suureksi ja kosteutta kertyy pinnoille

Syy: Ilmanvaihto ei ole riittävä. Puuttuvatko korvausilmaventtiilit kokonaan, tai ovatko ne tukittu tai rikki? Vai onko huippuimuri hajonnut? Joissain tapauksissa voi riittää, että poistoilmaa ohjaavan huippuimurin asetuksia käännetään suuremmalle teholle.

Ilmankosteus voi kasvaa niin suureksi, että kosteutta kertyy pinnoille.­

Vattenfallin asiantuntija muistuttaa, että ilmankosteuden määrää kannattaa seurata erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä.

4. Ilmaa vuotaa rakenteiden raoista ja viemärin kautta, mikä aiheuttaa hajuhaittoja

Syy: Asuntoon syntyy liian kova alipaine, jos sinne on asennettu koneellinen poistoilmanvaihto, mutta ei riittävästi korvausilmaventtiilejä. Poistoilmanvaihto ottaa korvausilman sieltä mistä saa, eli paremman puutteessa lattian, ikkunoiden ja muiden rakenteiden raoista sekä viemäristä. Tämä ilma ei ole puhdasta, vaan se voi sisältää hajujen lisäksi epäpuhtauksia. Rakennevuodot lisäävät myös vedon tunnetta.

5. Ilmanvaihdon tuottama ääni muuttuu yhtäkkiä

Syy: Kyseessä on todennäköisesti huippuimurin vikatilanne, joka vaatii pikaista selvitystä. Outo, vinkuva ääni voi esimerkiksi kertoa laakeriviasta, joka saattaa pysäyttää huippuimurin moottorin.

6. Ilmanvaihto pitää jatkuvasti kovaa ääntää

Syy: Huippuimurin asetukset ovat pielessä tai laitteen teho on mitoitettu väärin asunnon kokoon nähden. Jos melua kantautuu ulkoa, joihinkin korvausilmaventtiilimalleihin on saatavana äänenvaimentimia, jotka eivät estä ilman liikkumista.

* Vilpen elokuussa 2019 teettämään kuluttajakyselyyn vastasi tuhat 18–80-vuotiasta suomalaista. Otanta vastaa Suomen väestöä mm. iän, sukupuolen ja asuinalueiden osalta. Vastaajista miehiä oli 49 % ja naisia 51 %. Heistä noin puolet asuu kerrostalossa, viidennes rivi- tai paritalossa ja kolmannes omakoti- tai erillistalossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?