Asuntomessujen 3 parasta saunaa on nyt valittu – messutaloissa ”poikkeuksellisen komeita lauteita”

Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat on valittu.

Sauna from Finland valitsi Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat. Vasemmalla kohde Talo Keudan sauna, keskellä Villa Mikaelin sauna ja oikealla Paritalo Veljestecon sauna.

11.8.2020 17:09

Sisustustrendit vaihtuvat tiheään, mutta sauna näyttää aina samalta, oli vuosi mikä tahansa.

Näin huomasin ajatelleeni Tuusulan asuntomessuilla vieraillessani. Messujen trendiasiantuntija Malla Tapio osoitti kuitenkin ennakkoluuloni vääräksi.

Tapio kehotti minua kiinnittämään huomiota erityisesti saunojen lauteisiin.

Vaikka messutalojen saunat olivat tänä vuonna pienentyneet aiemmista asuntomessuista, olivat niiden lauteet Tapion mukaan poikkeuksellisen komeita.

Finnlog Hetenan saunassa lauteet ovat lämpimän ruskeaa termoleppää ja seinäpaneelit tummaksi käsiteltyä mäntyä.

Hyvä esimerkki taitavasta tunnelmanluonnista löytyi muun muassa asuntomessukohde Finnlog Hetenan saunasta. Siellä lauteet ovat lämpimän ruskeaa termoleppää ja seinäpaneelit tummaksi käsiteltyä mäntyä.

Sauna tulee nähdä myös kokonaisuutena, joka alkaa jo ennen lauteille istumista, huomioi tiedotteessa suomalaisen saunan asiantuntijayhdistys ja sauna-alan yritysverkosto Sauna from Finland ry.

Sauna-asiantuntijayhdistys onkin valinnut Tuusulan asuntomessusaunojen joukosta elämyksellisemmät saunakokonaisuudet.

Niissä on otettu huomioon koko moniaistinen saunapolku eli se, mitä tapahtuu ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen. Palkituissa kohteissa korostuvat erityisesti sekä arjesta irtautuminen että vastuullisuus.

Asuntomessujen kolme parasta saunaa

Kohde 4: Paritalo Veljesteco (tummalauteinen pihasauna)

Veljesteco-asuntomessukohteen sauna sai kiitosta muun muassa monipuolisesta puun käytöstä ja vastuullisuudesta.

Raadin perustelut: Kohteessa puuta on käytetty monipuolisesti ja kestävästi, joka lisää saunaelämyksen aitoutta ja vastuullisuutta. Laaja patiotila edistää rentoutumista vilvoitellessa ja pihakeittiö tuo ruoan osaksi elämystä. Poreamme virkistää ympäri vuoden.

Lounge-tilat yhdistävät sekä yhteisöllisyyden ja yksityisyyden. Elävä tuli tuo tärkeän ja nautinnollisen elementin, sillä jo pelkkä tuleen tuijottaminen auttaa hetkeen tarttumisessa. Sauna on erillään varsinaisesta asunnosta ja tarjoaa samalla toimivan vierashuoneratkaisun.

Kohde 6: Villa Mikael

Asuntomessukohde Villa Mikaelin sauna sai kiitosta muun muassa toimivista ratkaisuista. Kuntoutus-, pesu- ja saunatilat muodostavat hienon kokonaisuuden. Löylyn kierto saunassa takaa hyvät löylyt.

Raadin perustelut: Villa Mikaelin kokonaisvaltaisessa, laadukkaassa saunakokonaisuudessa on läsnä kaikki saunaelämyksen ydinarvot. Erityisesti vastuullisuuden arvo korostuu saunomisen saavutettavuudessa ja esteettömyydessä, joihin on paneuduttu jo suunnitteluvaiheessa.

Toteutus on täynnä toimivia ratkaisuja patiota myöten. Kuntoutus-, pesu- ja saunatilat muodostavat hienon kokonaisuuden. Löylyn kierto saunatilassa takaa hyvät löylyt. Löylyn annostelukin on vaivatonta pelkällä napin painalluksella.

Kohde 17: Talo Keuda

Keudan erillinen, pihalla olevan rakennuksen saunakokonaisuus on elämyksellinen. Pieni sauna on toimiva ja lauderatkaisu sallii vaivattoman siivouksen myös lauteiden alta.

Raadin perustelut: Kohteen erillisen, pihalla olevan rakennuksen saunakokonaisuus on elämyksellinen. Pieni sauna on toimiva ja lauderatkaisu sallii vaivattoman siivouksen myös lauteiden alta. Sauna on kompakti ja terassialue on pieni ja toimiva keidas vilvoitteluun.

Kunniamaininnan saivat

Lisäksi Sauna from Finlandin asiantuntijaraati antoi kunniamaininnan kahden kohteen, Terratinta-talo Puustellin Helmen (kohde 26) ja Honka Huomenen (kohde 41) saunakokonaisuuksille.

Puustellin Helmen sauna sai kiitosta rohkeasti käytetystä laatoituksesta.

Honka Huomenen sauna sai kunniamaininnan äänimaisemasta. Saunoja voi halutessaan valita elämyksensä taustaksi luonnon ääniä, joka oli raadin mielestä oivallinen lisäelementti rentoutumiselle.

Asiantuntijaraadin mukaan Puustellin Helmessä on rohkeasti käytetty laatoitusta niin sauna- kuin suihkutilassa, ja simpukkakuvio luo raikkaan vedellisen elämyksen.

Honka Huomen saa puolestaan raadin kunniamaininnan äänimaisemasta. Saunoja voi halutessaan valita elämyksensä taustaksi luonnon ääniä, joka oli raadin mielestä oivallinen lisäelementti rentoutumiselle.

Asuntomessut järjestetään 3.-30.8.2020 Tuusulassa.

Kiitosta suihkukalusteille, kritiikkiä vessanäkymälle

Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja ja asuntomessujen asiantuntijaraadin edustaja Carita Harju kannustaa suomalaisia miettimään, miten saunomiskokemuksesta saa mahdollisimman rentouttavan ja moniaistisen.

– Saunan lisäksi myös pesu- ja vilvoittelutilat ovat tärkeä osa saunomista. Palkituissa kohteissa nämä kaikki tilat on mietitty ja suunniteltu kauniiksi kokonaisuudeksi, joiden läpi saunapolku on miellyttävä ja helppo kulkea, Harju kertoo tiedotteessa.

Arviointityön pohjana Sauna from Finland käytti vuosien tutkimustyön tuloksena määriteltyjä aidon suomalaisen saunaelämyksen ydinarvoja.

Kaikkien ydinarvojen on oltava saunomiskokemuksessa läsnä, jotta voidaan puhua elämyksellisestä saunomisesta. Ydinarvoja on kahdeksan: aitous, moniaistisuus, läsnäolo ja rentoutuminen, hyvinvointi ja terveys, kontrasti, puhtaus, turvallisuus ja vastuullisuus.

– Asuntomessujen kohteissa painottui erityisesti kontrastin arvo, eli miten hyvin saunominen auttaa irrottautumaan jokapäiväisestä arjesta ja tarjoaa jotakin erilaista ja yllättävääkin. Kaikista palkituista kohteista löytyi jotakin uutta ja erityistä tavalliseen saunaan verrattuna. Saunoja ja saunomisympäristöjä oli suunniteltu upean idearikkaalla tavalla, ja niistä erottui käyttäjiensä oma tyyli ja tarpeet hienosti, Harju kertoo.

Lisäksi Sauna from Finlandin asiantuntijaraadin mukaan kaikissa messukohteissa oli erityisen laadukkaat ja edellisvuosiin verrattuna tasoaan nostaneet suihkukalusteet.

Kritiikkiä näystä vessanpöntölle

Kritiikkiä raati antaa joillekin kohteille saunomismaiseman suunnittelusta: useissa pienissä saunakohteissa saunojat katsovat lauteilta lasioven läpi kylpyhuoneen vessanpönttöä.

– Jokainen aisti on saunomisen aikana merkityksellinen rentoutumisen ja arjesta irrottautumisen kannalta. Siksi myös visuaaliseen aistikokemukseen kannattaa kiinnittää huomiota, Harju toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?